krpan in druščina postani član

Naslov teme: razmejitev stroškov

1011  01.03.2023 - 07:24h / Ostalo / Avtor: XY / 719 / 9

Zanima me kako delate v praksi.
Računi malih vrednosti (npr. 72 € strošek za celo leto.... letno imamo stroškov za 900.000 €). Ali take račune razmejujete na mesece. Jaz jih tudui slučajno ne. Niti zavarovanje (3.000 €) več ne razmejujem, davčno je OK, šefu razložim in se strinja. Saj regres tudi knjižimo samo v mesecu izplačila in mi je ista logika. 

Hmm - 01.03.2023 - 07:53

Regres knjižite napačno, razmejitve bi morali knjižiti, davčno ni ok! Kot pišete sklepam, da ne delate vsaj mesečnih poročil, .... Morate zagotavljati primerljivost podatkov. Morda se vam zdijo nekatere knjižbe odveč vendar je to pač del knjigovodenja in računovodenja.

XY - 01.03.2023 - 12:07

Samo zanima me kako pri vas potem v prvih 5 mesecih razmejujete regres in delate vaša mesečna poročila, če ti stranka 20.06. pove kolikšen bo znesek regresa? To je tudi čisto predvidevanje po moje. A mi lahko samo napišete kaj vse razmejujete: Ok naročnine.... kaj pa vinjeto, izobraževanje, ki traja 2 meseca in ti veš ampak storitev je napisana samo na datum... bom letos začela natančno razmejevati po mesecih. Zakaj pa davčno ni OK, če je strošek v istem davčnem letu?
 

Simona - 02.03.2023 - 06:50

Ti postavim vprašanje nazaj. Ali je iz davčnega vidika ok, če strošek julijske najemnine knjižimo v obdobju februarja? Verjetno se strinjamo, da ni in nam pri mesečnih računih ne pride na misel, da bi jih knjižili v napačno obdobjo. Enako razmišljajte pri stroških kjer dobite račun za več različnih obdobij. 

Na grobo razmejujem naročnine, izobraževanja, zavarovanja, vinjete, cestnino. Tega je med letom največ. Decembra meseca je razmejitev več. Poslovna kartica, lizingi, obresti, krediti so velikokrat izdani od recimo 15.12. do 15.01. in jih je potrebno razmejiti saj ne gre samo za različna mesečna obdobja ampak drugo leto. 

Regres je res izplačan delavcu za 12 mesecev (oziroma glede na čas zaposlitve) vendar strošek podjetja je nastal na dan izplačila. Razmejitev ne delamo. 

Sicer pa knjiženje računa nam vzame praktično isto časa ali ga poknjižimo pravilno ali narobe. Zakaj bi torej iskali bližnjice? Ko razumemo logiko razmejevanja je to par klikov več.

XY - 02.03.2023 - 15:35

A bejž no. Se mi ne da več razlagati in utemeljevati. Je pa res verodostojno potem, da razmejuješ račun za 72 € po mesecih,  regresa ki je pa bistveno večji znesek pa ne. Pojdiva delat... vsaka na svoj način

Bodec - 01.03.2023 - 08:38

Ne komplicirajte!

ALJA - 01.03.2023 - 09:22

Se strunjam s Hmm in NI kompliciranje. Mogoče na prvi pogled so zanemarljivi zneski, ko se pa seštetje, pa to ni več brez veze. To je računovodsko načrtovanje in če si v začetku leta "nastaviš" ustrezne tabele, potem ni težko in tromesečno usklajevanje-primerjanje tudi ni težko. Eno je knjiženje - vnašanje podatkov, drugo je računovodenje, tudi med letom.  So stranke, ki jih to zanima, želijo vedeti tekoče podatke, redno dostavljajo dokumentacijo, si vzamejo mesečno čas za "pametni klepet". So pa druge stranke.... - te običajno zamujajo z dokumentacijo (celo po 31/03 za preteklo leto), neredno plačujejo, nimajo časa za pogovor o bilanci, ne izpolnjujejo obveznosti do furs, vprašljive so plače,....

Simona - 01.03.2023 - 10:46

Letno knjižim bistveno višji znesek stroškov in ja čisto vsak prejet račun, ki je izdan za več kot en mesec naredim razmejitev. To kar vi delate davčno nikakor ni ok, šef pa očitno ne razume osnov ali pa vam nespametno zaupa.

Bhakti - 02.03.2023 - 08:00

Zakaj davčno ni v redu. Po katerem davčnem zakonu je to sporno. Razumem, da se razmejuje, če se račun nanaša na različna leta. Mi je pa smiselno, da se razmejuje mesečno vse, v kolikor se ti podatki v podjetju uporabljajo na mesečni bazi. V tem primeru bi razmejevala vse.

Simbi - 02.03.2023 - 16:47

Pri nekaterih strankah razmejujemo po mesecih znotraj leta, odvisno od tega, na kakšne intervale delamo poročila, čisto vse pa razmejujemo po letih.
Malo so zoprne tiste dolgoročne razmejitve v mizernih zneskih, npr. podaljšana garancija za kakšno napravo, ali plačani zakupi spletnih domen za daljša obdobja. Precej je tudi telovadbe z razmejitvami regresa na mesečnem nivoju (PČR do izplačila, AČR od izplačila dalje), še posebej, če pride do vračila zaradi odhoda delavca, za zavarovalne premije ob sklenitvi police naredimo načrt po mesecih (in dnevih znotraj prvega in zadnjega meseca zavarovanja).. Še najtežje je pri kakšni periodiki, ko so zaračunani izidi publikacij v številu ugotoviti, koliko številk bo izšlo do konca leta in koliko v naslednjem.

Sem pa tudi že dobila dokumentacijo iz kakega servisa, kjer razmejitev niso poznali.