krpan in druščina postani član

Naslov teme: ocena tveganja + varstvo pri delu + zdravniški

905  23.02.2023 - 10:44h / Ostalo / Avtor: Rina / 522 / 11

oceno tveganja :LAHKO  naredi lastnik, direktor , zaposleni (pustimo podrobnosti kolk čsaa, energije in dela je s tem . Aali  MORA  to narediti oseba , ki ima kak izpit ipd. torej načeloma zunanji  plačljivi ponudniki, da dobimo oz moramo dobiti kak "žig   - žegenj"- da zadostimo zakonu ?

varstvo pri delu se tudi rabi za vsakega delavca : to so pooblaščene zunanje osebe , ki dajo "žig ", Tega v  mali firmi sami ne moremo narediti , če prav razumem, ker nimamo  kadra z to izobrazbo ? 

 zdr.  pregled  - tu gre verjetno isto oz podobno kot pri varstvu pri delu :  to delajo semo zunanji / ala medicina dela . Ki so za to usposobljeni

POIVZETEK , ocena tveganja in izjava o oceni  ...  to pa lahko naredimo sami, ni "zakonskih" , birokratskih ovir po zunanji plačljivi storitvi ?
Varstvo pri delu in zdr. pregled pa zunanje pooblaščene osebe ? DA ?


smo mali doo /  5 oseb . hvala vam

Karmi - 23.02.2023 - 11:09

Delavec, ki nima opravljnega zdravniškega pregleda in varstva pri delu ne more nastopiti službe.Praviloma se to opravi pred nastopom dela. Pri pooblaščenih osebah.
Velja tudi za oceno tveganja. Nareddi oseba usposobljena za to.
Inšpektorja ne zanima, ali imate 5 ali 500 zaposlenih. Zahteva vse.

Rina - 23.02.2023 - 11:42

Delavec, ki nima opravljnega zdravniškega pregleda in varstva pri delu ne more nastopiti službe.Praviloma se to opravi pred nastopom dela. Pri pooblaščenih osebah. - VEMO , nismo v dilemi. 

Velja tudi za oceno tveganja. Nareddi oseba usposobljena za to. DILEMA ... res rabimo zunanjo firmo, osebo, ker imam nasprotujoče se mnenje . zato vas lepo prosim za vaše (izušnje ), 
na eni izmed takih "pooblaščenih " firm je bil odg. : lahko naredite samo a bolje je ,če vam mi . Kako naj si zdaj to razložim. 

Inšpektorja ne zanima, ali imate 5 ali 500 zaposlenih. Zahteva vse.VEMO , ni dileme
hvala še 1x  

Karmi - 23.02.2023 - 12:12

Inšpektor je vedno zahteval oceno tveganja od zunanjega izvajalca.
Poglejte, kaj vse en takšen dokument vsebuje, da je v skladu z zakonom.
Resnično imate nekoga, ki bo to naredil tako, da nikoli ne bo možnosti kakršnekoli pritožbe s strani zaposlenega ali inšpektorjeve ugotovitve, da ocena tveganja ni v skladu z zakonom ?
Cena izdelave res ni tako visoka, da bi bilo vredno tvegati.

pika2 - 23.02.2023 - 13:17

Tudi, če ste mikro firma  je potrebno imeti vse. Vsak delavec VpD, zdr. pregled, pred nastopom dela in nato  na obdobje, ki je določeno v Oceni tveganja, meritve take in drugačne  in še in še.  Da vam to naredi strokovnjak z licenco je zavezujoče.  Sklenite pogodbo z izvajalcem, pa vam bo naredil za vašo dejavnost. V oceni tveganja je veliko več, kot si predstavljate. Dober ponudnik vam bo tudi svetoval in v oceni tveganja poenostavil zadeve, tam, kjer lahko.   PO mojem mnenju je to ena od obvez, ki je mogoče vredna svojega denarja.  Na koncu dejansko niti ni v nebo vpijič znesek.
Običajno imajo tudi vse povezave z drugimi ponudniki (meritve, preizkusi naprav,  medicina dela), da vam svetuje koga izbrati ali pa celo ga kontaktirati v vašem imenu.
Ja, pa mirno boste spali, če vas obišle inšektor.  Srečno!

Rina - 23.02.2023 - 14:01

Hvala .
in spodnjega ne vzeti osebno oz kot "napad na vas ", ki ste mi čisto prijazno odgovorili, ampak na nemalokrat dvomljiv sistem , zakon, tolmačenje  , izvanaje ipd 

v prvi vrsti mi  "ego" ne da ,  kaj lahko narediš sam in kaj moraš dati  strokovnajku . Ni toliko denar v pitanju. in kot sem že zgorajj omenila :   LAHKO naredite sami ,  a bolje je ,  če vam mi. me res  matra, "pojezi"

in če malo razširim debato : vprašam zdaj tekom dneva znance , kolege, kaj in kako imajo to urejeno. Odg se glasi tudi : imamo mušter iz neta ali pa vzorec iz  kake druge firme , prirejen na našo firmo. Torej imamo ga . sej inšpektor ni samo da kaznuje ampak da tudi čas za odpravo napake .In če pride bomo potem popravili, uredili.

ps : sem tudi mama dijaku , študentu, ki dela preko ŠS. tudi zanje naj bi veljajo , da imajo varstvo pri delu. .Tudi ene osebne  njune  izkušnje nimam , da bi moja študenta to opravila . pa sej veste  kako pogosto  lahko študent menja delodajalca. 

MAŠA - 24.02.2023 - 07:28

Ne se jeziti name...ampak, tudi računovodstvo si lahko vsak sam dela... nikjer ne piše, da mora biti certificiran računovodja, tudi na sodišču se lahko sami zagovarjate... tudi okna si lahko sami zamenjate. Vprašanje pa je koliko ste res usposobljeni za določeno delo. Vaše razmišljanje mi deluje kot podcenjevanje dela drugega. Upam, da vaše stranke ne bodo tako razmišljale in rekle, zakaj bi koristile vaše storitve, če pa lahko sami naredijo...
Če pogledamo varstvo pri delu samo za pisarniško dejavnost.. ob upoštevanu le tega (primerno delovno okolje, ustrezna svetloba, primerna miza in stol) se poškodbe (oči, hrbtenica,...) in obraba začnejo veliko kasneje.. pa pisarniško delo res ne spada med rizične poklice... 
Samo za informacijo... naša stranka tudi ni imela ocene tveganja in ko je hotla uveljavljati poškodbo pri delu, ji niso priznali, ker ni imela narejene ocene tveganja...  

XY - 23.02.2023 - 18:30

Uf ocena tveganja je pri nas / proizvodnja dejavnost / 9 zaposlenih cel fascikel...skupaj naredita zunanji pooblaščeni izvajalec v sodelovanju z našim zdravnikom (vsaj prvič ko smo to delali sta sodelovala), sedaj se osvežuje tole na tri leta........ mislim da je notri požarni red, varstvo pri delu, meritve hrupa, meritve strojev, pregled gasilnih aparatov.... in ni da ni... ocene delovnih mest ali kaj. Jaz kaj takega niti slučajno ne bi šla z neta dol vleči.  

anči - 24.02.2023 - 06:21

Se povsem strinjam z odgovorom XY. Pred več leti smo imeli v lastni režiji pripravljeno oceno tveganja, pa ob obisku inšpektorja to ni zadoščalo. Nismo sicer dobili kazni, dal nam je rok 30 dni, da nam to izdela pooblaščena oseb, sodeloval je izbran zdravnik iz MDPŠ, trajalo je več kot 30 dni. 80% podatkov smo mu pa morali dati in spisati sami, tako da je bila naša že izdelana ocena povsem uporabna za to, le podpis pod njo je bil naš, ne od pooblaščene osebe. Sedaj imamo za vse te zadeve eno firmo, ki nam vse to opravi in organizira kontrolne preglede, pa seveda zdravnika na MDPŠ.

Rina - 24.02.2023 - 09:58

spoštovani/e, hvala vam za vaše odg, razmišljanja, Malo bolj sem  /smo si na jasnem  oz da vemo kako se malo usmeriti . 
KOt  pravi ANČI:  je vertjetno (precej) firm, ki tega nimajo  ali imajo po domače , pa potem če kdo pride v pregled popravijov tem roku . MOgoče je res  vse odvisno oz ti oteži ali olajša  tudi vrsta branže, dejavnosti ipd.( prooizvodja, kemikalije,  ali pa navadna pisarna )

ne podcenjujemo tujega dela in znanja , amapak si želimo razjasniti dilemo, zakaj bi inšpektor zahteval pooblašeno zunanje potrdilo,  če to lahko ( kot omenjajo nekateri ponudniki )  podjetje naredi samo . 
če imate še kako izkušnjo, dobrodošla 
drugače pa  leppo bodite. Hvala še 1x 
 

anelija - 24.02.2023 - 11:30

Dokler se ne zgodi nič, je itak vse v redu, a ne? ...

B - 24.02.2023 - 13:24

Ko bo prišlo do prve težje poškodbe boste spoznali, kaj pomeni ocena tveganja in preizkus znanja delavca glede VPD. Še posebno ob morebitnem pravnem sporu, da o stroških zdravljenja sploh ne govorim. Ocena tveganja je tako skoraj gešenk na vse kaj vas lahko čaka.