krpan in druščina postani član

Naslov teme: 76.a dani avans - pravica do odbitka

895  23.02.2023 - 07:42h / DDV / Avtor: Mici / 293 / 1

Plačali smo avans za storitev po 76.a členu. DDV moramo obračunati v mesecu, ko smo plačali avans. Zanima nas, kdaj si DDV lahko odbijamo. Ali v enakem obdobju, ko smo plačali avans ali šele, ko je storitev opravljena in razpolagamo z računom?

Uredništvo - 23.02.2023 - 09:42

Berite zakon (ZDDV) in pravilnik (PZDDV)

ZDDV-1
67. člen
(uveljavljanje pravice do odbitka)
(1) Za uveljavljanje pravice do odbitka DDV mora davčni zavezanec izpolnjevati naslednje pogoje:
[...]
f) če je dolžan plačati DDV kot naročnik ali kupec v skladu z 2., 3. in 4. točko prvega odstavka 76. člena ali 76.a členom tega zakona, mora izpolnjevati formalnosti, ki jih predpiše minister, pristojen za finance.

PZDDV

107. člen
(67. člen ZDDV-1)
[...]
(4) Kot odbitek DDV se šteje tudi znesek DDV, ki ga je davčni zavezanec kot naročnik ali kupec oziroma kot prejemnik blaga ali storitev plačal v skladu z 2., 4. in 5. točko prvega odstavka in tretjim odstavkom 76. člena ter 76.a členom ZDDV-1. Kot odbitek DDV se šteje tudi znesek DDV, ki ga je davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, kot prejemnik storitve plačal v skladu s 3. točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1, razen zneska DDV, ki ga je plačala oseba iz d) točke prvega odstavka 4. člena ZDDV-1.
(5) Davčni zavezanec iz prejšnjega odstavka, ki mora plačati DDV kot naročnik, kupec ali prejemnik blaga oziroma storitev, mora za uveljavljanje pravice do odbitka DDV do roka za predložitev obračuna DDV imeti račun ali drug dokument, ki vsebuje podatke, potrebne za zagotovitev pravilnega obračuna DDV, in v obračunu DDV izkazati podatek o znesku DDV, ki ga je dolžan plačati.

Vabljeni na SEMINAR/WEBINAR: Mali in Veliki DDV MARATON
Vrhunski predavatelj iz prakse vam je pripravil praktično DDV izobraževanje
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje