krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poročanje o prodaji blaga na daljavo

885  22.02.2023 - 12:59h / Drugi davki in takse / Avtor: NN / 293 / 1

Pozdravljeni,
Ker dobivam različne informacije me zanima ali moramo spletne trgovine, ki smo že v OSS sistemu in obračunavamo tuji DDV, tudi oddati poročilo o prodaji blaga na daljavo?
Hvala že vnaprej za odgovore.
 

Uredništvo - 22.02.2023 - 13:16

V kolikor uporabljate posebno ureditev (OSS) pri prodaji blaga na daljavo, ne oddajate nobenih poročil o teh prodajah. V kolikor pa ne uporabljate posebne ureditve pa morate. Berite naslednje določilo:

20. člen
(dobava blaga s prevozom)
(1) Kadar blago odpošlje ali odpelje dobavitelj, kupec ali tretja oseba, se za kraj dobave blaga šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga prejemniku.
[...]
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena se šteje, da je kraj dobave blaga kraj, kjer se blago nahaja v trenutku, ko se odpošiljanje ali prevoz blaga kupcu konča, pri naslednjih dobavah:
a) prodaji blaga na daljavo znotraj Unije;
[...]
(7) Davčni zavezanec, ki opravlja prodaje blaga na daljavo znotraj Unije, pri katerih se kraj dobave blaga določi v skladu s točko a) tretjega odstavka tega člena, in za te dobave blaga ne uporablja posebne ureditve v skladu s 6.b podpoglavjem XI. poglavja tega zakona, mora davčnemu organu najpozneje do 31. januarja leta po preteku leta, v katerem so opravljene te dobave, v elektronski obliki poročati o letnem prometu, ki ga je dosegel v posamezni državi članici, o obdobju poročanja in identifikacijski številki za DDV v namembni državi članici ter o datumu začetka oziroma konca identifikacije za DDV v tej državi članici.

Vabljeni na SEMINAR/WEBINAR: Mali in Veliki DDV MARATON
Vrhunski predavatelj iz prakse vam je pripravil praktično DDV izobraževanje
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje