krpan in druščina postani član

Naslov teme: Se poslovna izguba sploh "izplača" ali je bolje prevrednotenja narediti, da je nula ?

849  20.02.2023 - 14:21h / DDPO / Avtor: Mat / 836 / 7

Kot v zgoraj naslov teme, se izguba sploh izplača, ker ja, do sedaj smo vsako leto poslovali pozitivno z dobičkom, sedaj smo pa za radi vojnih razmer na našem ključnem tzrgu, utrpeli velik, skoraj 50% upad prihodkov, tako, da imamo prvič realno, kar lepo izgubo.   V portfelju naložb imamo lastne poslovne prostore, katerih knjigovodska vrednost je relativno nizka in pa tudi portfelj naložb v vrednostne papirje, ki jih načelno vrednotimo po nabavnih cenah- dolgoročne naložbe, katere so tudi nekaj podcenjenje. 

Sedaj pa razmišljam na glas in prosim komentarje...,   če imamo letos izgubo, ja jo lahko v bodoče samo po 50% izkoristimo, ko, če bo dobiček, verjetno je bolje, da popravimo vrednosti naložb v vrednosatne papirje in vrednost teh malo dvignemo, da bodo malo bolj realne in nekako poslujemo z "pozitivno ničlo" . 

Cenim vaša strokovna mnenja in nasvete in mišljenja .

Hmm - 20.02.2023 - 15:20

Izguba iz poslovanja pomeni, da ste denar v vrednosti izgube tudi dejansko izgubilu. Tega ne morete popraviti. Lahko pa telovadite z vrednotenji če imate za to tudi ustrezne podlage. 

Pika Poka - 20.02.2023 - 16:47

Izgubo lahko prenašate in jo koristite kot olajšavo v naslednjih letih. Se ne izgubi, je pa res da samo 50% osnove. Bolj boste telovadili in čarali, več je možnosti za kakšen obisk inšpektorjev.

Roža - 20.02.2023 - 16:54

Naložbe, ki požirajo donos . Svetujem branje srs....vrednotenje naložb. Dišite po veliki/srednji družbi, to je tema za sestanek z revizorjem.
Mercator je bil takšna zgodba...

Magda - 21.02.2023 - 07:36

Ne vem kakšno podjetje ste, potrebujete pa "računovodjo". Ne morete kar telovaditi gor in dol po kategorijah, vrednotiti načeloma itd, kot pišete. Najprej prebrati uvod SRS , potem so na vrsti naslednji... Če imate naložbe, ki so na borzi potem se ve točno kako jih vrednotiti, kakor tiste ki niso na borzi.Skratka strokovno pomoč poiščite in narediti verodostojno letno poročilo. Izgubo boste že pokrili ali pa prenehali pravi čas in ni čarali   zdaj tako zdaj drugače prikažem.

Hmm - 21.02.2023 - 07:55

Se strinjam da potrebujejo stokovno pomoč oziroma bi jo morali imeti že prej. Izgube pač ne morete pokriti na noben način. Ko je enkrat izguba tega denarja ni več in ga ne morete pokriti. Lahko pa sprejmete ustrezne ukrepe za izboljšanje in saniranje poslovanja v bodoče, za to pa potrebujete pravega računovodjo.

Mat - 21.02.2023 - 12:40

Smo mala družba, brez revizije, z zunanjim in notranjim računovodstvom,  hvala za usmeritve .

Simbi - 21.02.2023 - 16:01

Če se boste šli prevrednotenje (revalorizacijo), ne boste več brez revizije oz. boste postali zavezanec za preiskavo računovodskih izkazov, kar pa je skoraj tako, kot revizija.