krpan in druščina postani član

Naslov teme: Organiziranje muzejske razstave v SLO nezavezancu v EU

823  17.02.2023 - 12:42h / DDV / Avtor: Katja / 251 / 2

Slo atipični zavezanec za DDV (društvo, ki ne deluje v javnem interesu) pomaga pri organiziranju muzejske razstave nezavezancu (muzeju-verski skupnosti) iz EU.Dejansko so postavili razstavo (eksponate, slike, panoje) in imajo dežurno osebo v obratovalnem času. Kako izstavimo račun nezavezancu v EU - po 94.čl ZDDV-1, 29/2 čl ali bi morali obračunati DDV po 25.čl

Uredništvo - 17.02.2023 - 13:40

Opredeliti morate status prejemnika, da lahko pravilno postopate - ali je prejemnik storitev davčni zavezanec, ki deluje kot tak, ali je to oseba, ki ni davčni zavezanec. Berite 18. člen Izvedbene uredbe 282/2011:
https://www.superdavki.com/article/22466/ref_cat/313

Status prejemnika
Člen 17
1. Če je določitev kraja opravljanja storitev odvisna od tega, ali je prejemnik davčni zavezanec, se status prejemnika določi na podlagi členov 9 do 13 in člena 43 Direktive 2006/112/ES.
2. Pravna oseba, ki ni davčni zavezanec in je v skladu s točko (b) člena 214(1) Direktive 2006/112/ES identificirana oziroma mora biti identificirana za DDV, ker so njene pridobitve blaga znotraj Skupnosti predmet DDV oziroma je uporabila možnost, da so te dejavnosti postale predmet DDV, je davčni zavezanec v smislu člena 43 navedene direktive.

Člen 18
1. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da ima prejemnik s sedežem v Skupnosti status davčnega zavezanca:
(a) če mu je prejemnik sporočil svojo osebno identifikacijsko številko DDV in izvajalec pridobi potrditev iz člena 31 Uredbe Sveta (ES) št. 904/2010 z dne 7. oktobra 2010 o upravnem sodelovanju in boju proti goljufijam na področju davka na dodano vrednost;
(b) če prejemnik še ni prejel osebne identifikacijske številke DDV, vendar je seznanil izvajalca, da je zanjo zaprosil in izvajalec pridobi katero koli drugo dokazilo, iz katerega se lahko razbere, da je le-ta davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, ki je lahko identificiran(-a) za DDV, in če z običajnimi poslovnimi varnostnimi ukrepi, kot so ukrepi v zvezi s preverjanjem identitete ali plačil, v razumni meri preveri točnost informacij, ki mu jih je poslal prejemnik.
2. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da prejemnik s sedežem v Skupnosti nima statusa davčnega zavezanca, če lahko dokaže, da mu zadevni prejemnik ni sporočil osebne identifikacijske številke DDV.

V kolikor gre za osebo, ki ni davčni zavezanec, in storitev spada v drugi odstavek 29. člena ZDDV-1, je kraj opravljene storitve v kraju, kjer se te storitve izvedejo - torej v Sloveniji. Glede na to, da ste mali davčni zavezanec, račun izstavite skladno z določilom 141. člena PZDDV.

Vabljeni na SEMINAR/WEBINAR: Mali in Veliki DDV MARATON
Vrhunski predavatelj iz prakse vam je pripravil praktično DDV izobraževanje
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje

Katja - 17.02.2023 - 15:29

Najlepša hvala za odgovor. Lep vikend