krpan in druščina postani član

Naslov teme: osnova za bol

784  16.02.2023 - 08:01h / Ostalo / Avtor: Seny / 425 / 6

Imamo primer, ko je delavec v lanskem letu bil zaposlen v podjetu katero več ne posluje. To podjetje tudi ni delavcu izročilo vseh plačilnih list ter tudi ne povzetka dohodka za lansko leto. Gre za nerezidenta tako da tudi dohodnonske odločbe ni.
Kje bi lahko pridobila osnovo za izračun plače za bolniško in refundacijo? Kaj narediti v takšnem primeru? 
 

Roža - 16.02.2023 - 10:25

S tako specifičnim vprašanjem bi se jaz na zzzs obrnila

paty - 16.02.2023 - 21:02

jaz sem v takšnem primeru dobesedno ugotavljala in na približno dala znesek... še prej sem pa delavca malce povprašala kakšno plačo je imel... Za takšne primere komaj čakam, da bomo lahko videli osnove :) .

ST - 17.02.2023 - 07:36

Če je bil zaposlen kot nerezident v Sloveniji, pod pogojem, da je bil prijavljen v zavarovanje v Sloveniji, in so bili oddani REK obrazci, potem obstaja tudi dohodninska odločba. Zaradi varstva osebnih podatkov vam pred vloženim zahtevkom za refundacijo na ZZZS ne smejo dati podatkov, čeprav jih imajo. Vložite zahtevek na podlagi plače, ki jo ima pri vas, ko pa dobite zavrnjen zahtevek, pa vam bodo lahko pomagali na ZZZS s podatki, ki jih imajo na razpolago.

Magda - 17.02.2023 - 07:54

Delavec mora iti sam na zzzs in bo dobil, delodajalcu pa zaenkrat še ne dajo , bo pa od julija naprej to mogoče pridobiti.

Simbi - 17.02.2023 - 19:23

Upam, da bodo na voljo tudi stari podatki, ne samo za bolniške od julija dalje.

Enega imam "na čakanju" za zahtevek za januar23, pa rabim osnovo iz 2021. Delavec zdaj ni več pri delodajalcu, udrl se je v zemljo, kot da ne obstaja... nimam od kod dobiti podatkov, ker tudi izpisa zavarovanj ni prinesel.

Seny - 28.02.2023 - 07:17

Prilagam odgovor ZZZS-ja kako v takih primerih postopat:

Spoštovani, na ZZZS boste morali predložiti dokazila o tem, da niste mogli pridobiti osnove za nadomestila (le ob tem pogoju vam lahko posredujemo podatke o skupnem znesku in urah osnove).
Vendar ZZZS lahko to posredovanje izvede šele, ko boste vložili elektronski zahtevek za refundacijo, saj pred obdelavo obračunov sodelavci ZZZS ne morejo pridobiti teh podatkov iz podatkovne baze FURSa  (šele za kontrolo obračuna).
Predlagamo, da za obračun in pripravo plačilne liste v takih primerih uporabite samo svoje podatke (če pa ne bi bilo niti teh, pa bi uporabili minimalno plačo), nato pa boste naredili poračun, ko boste dobili podatke od ZZZS.
Bodite torej na zvezi z referenti, ki bodo obdelovali vaš zahtevek za refundacijo (kontaktirajte OE, kamor boste vložili zahtevek) in do takrat, da bo obračun obdelan, posredujte dokazila o tem, kako ste poskusili pridobiti osnovo  (npr. dopis drugemu izplačevalcu/delavci in dokazilo o dostavi dopisa, s katerim ste zaprošali podatke in na katerega ni bilo odgovora). Nato vam bodo telefonsko posredovali podatke o znesku in urah osnove, ki jih bodo videli z vpogledom v podatke FURS in ocenili njihovo ustreznost. .