krpan in druščina postani član

Naslov teme: študent lahko uveljavi dejanske stroške prevoza (na delo)- mesečna ali kilometrina ??

557  02.02.2023 - 08:04h / Dohodnina / Avtor: Ani - ca / 509 / 3

Morebiti kdo ve, ali FURS upošteva mesečno ali  kilometrino . Kdaj  prvo ?kdaj drugo opcijo.?  Študentka ima ugodno bus povezavo in rrazmeroma  normalen delavnik . Tako da načeloma lahko uporabi javni prevoz. Če na vlogo o dejanskih stroških vpiše da se vozi tudi z avtom ( določene dneve - kar dejansko se )... Ima kdo kaj prakske iz tega področja ... ( pač z kilometrino si več zniža dav osnovo kot z mesečno zato dilema , optimiziacija ... )  . tnx 

Mia - 02.02.2023 - 11:24

 Stroške, ki jih uveljavlja, lahko Furs zahteva v kontrolo. Torej, če bo vložila kilometrino, se lahko zgodi, ali pa tudi ne, da bo Furs hotel na vpogled. Vendar pa skoraj ne verjamem, da bi Furs preverjal, kaj je zanjo bolj ugodno ali javni prevoz ali lasten prevoz. 
Na koncu koncev, študent pride na delo s lastnim prevozom, saj mu tako časnovno ustreza, ker pride iz faksa oziroma gre po službi še na faks. Kakorkoli, mislim, da tukaj ne bi bilo nič sporno, če vloži dejanske stroške kilometrine. 
Moj sin, ki dela v preko študenta v državnem podjetju, je dobil tabelo, ki jo je moral izpolniti z dnevi, ko je bil prisoten v službi. Tam so se obračunali kilometri za vsak mesec po dnevih, ko je delal. Vodja službe je tabelo preveril in potem je vrnil tabelo nazaj potrjeno s podpisom in žigom podjetja. 
So pa spodaj na obrazcu omenjene priloge, ki jih študent prilaga k oddanemu obracu za znižanje dohodnine. Če jih mora dejansko priložiti ali ne, pa se še nisem poglabljala. 
 

Ani - ca - 02.02.2023 - 13:03

ja tabelo z dnevi oz urami prisotnisti imamo tudi pri nas... če damo smo to in se potem  furs "odloči" kaj bo upošteval oz pozval k dopolnitvi ? 

Mia - 06.02.2023 - 10:18

Ravno v petek sva oddajala preko e-davkov. Na koncu zahteva priloge. Ni šlo oddati brez prilog. Torej sva dodala tabelo, izpolnjeno s potnimi nalogi in potrdilo, ki ga je preje iz podjetja, koliko dni je bil prisoten na delovnem mestu. 
Če mi napišete mail, vam lahko pošljem tabelo, za vzorec.