krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preselitev delavca- prevoz na delo

554  02.02.2023 - 06:46h / Ostalo / Avtor: Vijolica / 471 / 4

Delavka, ki je pri nas zaposlena že 6 let, nam je včeraj prinesla potrdilo o spremembi začasbega prebivališča- z včerajšnjim dnem. Preselila se je v 80 km oddaljen kraj. Njen delovni teden je 6 dnevni. Izračunali smo, da bi nas povračilo celotnih potnih stroškov stalo več kot 500e mesečno. Do sedaj ni imela stroškov prevoza na delo- je živela v istem kraju. Smatram, da ji nismo dolžni plačevati prevoza na delo- saj se ni selila v našem interesu in se tudi prej z nami o tem ni dogovorila. Lahko pa se dogovorimo o višini, ki bi ustrezala obem stranem. Razmišljam prav? Spadamo v kolektivno pogodbo med delavci in družbami drobnega gospodarstva.

Hmm - 02.02.2023 - 12:49

Vprašanje je kaj imate zapisano v pogodbi o zaposlitvi in kaj v internih aktih družbe. Vprašanje je tudi ali se ta delavka resnično vozi dnevno na tej relaciji ali kot je predvideno v kolektivni pogodbi o zaposlitvi.... Pravica do povračila stroškov prevoza na delo in iz dela ni omejena z vašo voljo in vašimi željami. Če obstajajo ustrezne podlage potem morate povračilo stroškov tudi izplačati. Seveda je potrebno najprej preveriti vse podlage. Delavka pa odgovoarja za resničnost navedb naspram delodajalcu. To se rešuje z izjavami, ki jih izpolnijo zaposleni in s katermi tudi jamčijo za resničnost svojih navedb. Vi pa lahko preverjate ali so njihove izjave resnične ali ne.

Mat - 03.02.2023 - 11:35

Mi smo imeli enak primer, kot vem, bniste dolžni plačati, saj se je gospa preselila zaradi svojih potreb, je pa vse v zakonu, mi smo imeli tak primer ene 8 let nazaj. 

Monica - 04.02.2023 - 16:54

Jaz pa mislim, da ji boste morali plačati, saj ne morete pogojevati delovnega razmerja s stroški prevoza na delo. 

Simbi - 05.02.2023 - 07:42

Ni nujno.
Odvisno od določil KP oz. sporazuma z delodajalcem, do česar pa iz vprašanja sklepam, ne bo prišlo (3. odst. 130. čl ZDR-1).