krpan in druščina postani član

Naslov teme: ddv ukrajina

408  25.01.2023 - 08:18h / DDV / Avtor: Julija / 398 / 1


Delali bomo tik (les) za eno podjetje iz Ukraine. Barka pa je na Hrvaškem.
 
Ali jaz izdam za njih (podjetje iz Ukraine) račun z DDV-jem (saj niso v EU)?

Uredništvo - 25.01.2023 - 09:22

Kaj pa bote s tem lesom - a ga boste odpeljali na Hrvaško? Torej, malo več podatkov ... v nadaljevanju nekaj predpostavk.

Glede na kraj dobave (kraj obdavčitve) se skladno z 20. členom ZDDV-1 šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se začne odpošiljanje/prevoz - torej v Sloveniji (t.j. splošno določilo). V tem primeru je treba obračunati slovenski DDV.
Vendar, v kolikor gre za prodajo blaga na daljavo znotraj Unije (torej dobavo blaga na daljavo iz Slovenije na Hrvaško) - tj. dobava blaga je opravljena davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, katere pridobitve blaga niso predmet DDV oz. kateri koli drugi osebi, ki ni davčni zavezanec (in ne gre za hkratno montažo blaga oz. instalacijo) ter skupna vrednost opravljenih storitev ali dobavljenega blaga v tekočem koledarskem letu ne presega 10.000 eur in tega zneska ni presegel niti v predhodnem koledarksem letu - potem je kraj dobave blaga v Sloveniji in je treba v Sloveniji izpolniti davčno obveznost. V kolikor dobavitelj preseže mejni znesek 10.000 pod pogoji, zapisanimi v tem odstavku, potem je kraj dobave blaga na Hrvaškem in je treba tam izpolniti davčno obveznost.

Toliko o enostavnosti obdavčitve :)

Popolna davčna rešitev - v januarju 2023 za vse nove člane tudi praktično darilo:
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Vabljeni tudi na SEMINAR/WEBINAR: Mali in Veliki DDV MARATON
Vrhunski predavatelj iz prakse vam je pripravil praktično DDV izobraževanje
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje