krpan in druščina postani član

Naslov teme: Olajšava za VDČ

196  12.01.2023 - 13:38h / Dohodnina / Avtor: LIPA / 598 / 1

Delavki se upošteva posebna olajšava za hčer, ki se redno in brez prekinitev šola . Marca bo dopolnila starost 26 let, konec septembra pa zaključi šolanje in izgubi status študenta.  Do kdaj mati lahko koristi olajšavo za hčer? Do dopolnjega 26.leta ali ko izgubi status študenta?
Hvala za odgovor, lp

anelija - 14.01.2023 - 09:15

Olajšava za VDČ se lahko uveljavlja tudi po 26.letu starosti do konca statusa študenta, če se vpiše do 26. leta starosti, vendar časovno omejeno:

A2 - otrok od 18. do 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in ni zaposlen ter ne opravljanja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana. Za lastne dohodke se štejejo vsi dohodki po ZDoh-2 razen družinske pokojnine, dohodke za začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda RS za zaposlovanje, ki opravlja posredovanje dela dijakom in študentom, štipendije in dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine po 22. in 29. členu ZDoh-2.

A3 - otrok, ki izpolnjuje pogoje pod oznako A2 in je starejši od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to največ za 6 let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za 4 leta od dneva vpisa na podiplomski študij.