krpan in druščina postani član

Naslov teme: Saj niso resni

182  11.01.2023 - 19:06h / Ostalo / Avtor: Andrej / 2352 / 13

V računovodskem servisu sem zaposlen kot knjigovodja, delam pa vse, tudi bilance. Samostojno.
Priijavil sem se na razpis za računovodjo v nekem javnem zavodu, kjer bi prevzel celotno računovodstvo.
Imam višjo šolo, zaposlili bi me lahko na sistematizirano mesto za VI.stopnjo.
Na razgovoru danes so mi povedali, da izkušenj ne morejo upoštevati, ker sem uradno zaposlen za V.stopnjo in bi začel v začetnem plačnem razredu.
25 PR.
To pomeni par centov pod 1.180€.
Bruto.
TOrej bi prejemal dodatek do minimalne plače. 

Pa sem bil prepričan, da bom mogoče šel na bolje, ampak ne bom menjal,.ker imam zdaj višji neto. Šefica se ne gre izplačil na roko ali prek dnevnice.

​​​​​
 

Babica od - 12.01.2023 - 02:12

Doživeli ste realnost plačne skupine J v javnem sektorju. 

bacil - 12.01.2023 - 07:37

ja, žalostno: pravila, ki veljajo za zaposlovanje v javnem sektorju in tudi način razmišljanja oz. praksa, ki se je uveljavila po Virantu je slaba oziroma lahko se razume, da javni sektor sploh noče kadra, ki zna delat in ima dejanske izkušnje, ker to sploh ni pomembno za kadrovike (očitno) - važen je le papir (še to ne vsakič očitno) ... in efekt se vidi dandanes začenši z zdravstvom in razmišljanjem že zaposlenih v JS: "ne morejo me tako malo plačat, kot jaz lahko malo naredim" ali pa so tam ljudje, ki nimajo poguma za zasebni sektor, kjer je nujno pokazat aktivno delovni odnos, ali pa delajo kot črne živine za mizerijo (eni garajo, drugi se sončijo v JS) ... na vidiku je domino efekt RAZPADA plačnega sistema javnega sektorja... KO JE DOVOLJ, JE PAČ DOVOLJ
dolga leta imam svojo družinsko firmo, pred letom sem prevzela nadomeščanje porodniške za določen čas v JS (knjigovodsko delo - V.stopnja) pod minimalno plačo (me je firbec, kako je v JS), ko pa sem prišla v ekipo, so zahtevali od mene vse (nobenega dodatka - da bo razumeti); torej papir je svetinja, dokler te ne zaposlijo, ko pa prideš tja, moraš delati vse, tudi tisto, kar bi moral delati tvoj šef ali pa kolegica s VI., pa VII. stopnjo. 
velika škoda, da je tako - trpi javna služba, ki jo davkoplačevalci plačujemo in je ne prejemamo, kot bi jo morali: SISTEM SE MORA SPREMENITI V CELOTI
 

B - 12.01.2023 - 10:43

Ta sektor dobiva dodatek na izobrazbo ne glede kaj  je sposoben delati. Nujna je prenova plačilnega sistema, ki naj sledi gospodarstvu.

Primorska - 12.01.2023 - 15:45

Pozdravljen, to da vas dajo 25. plačilni razred, ne pomeni nič. Verjemite! Ne vem, če ste že kdaj delai plače za javni sektor. osnove so res izredno nizke, a vam vsi dodatki prinesejo toliko, da boste pri prejemu plače zadovoljen. Tudi v določenih znanih slo podjetjih, kjer je država delni lastnik, imajo osnove pod najnižjo osnovo, pa ga ni meseca, da ne bi prišli domov s plačo, ki jo v gospodarstvu navadni smrtniki ne vidijo nikoli. Javni sektor ima dodtke na dodatke in vam ti prinesejo lepo plačo. Žalostno je takrat kadar ste na bolniški ali na dopustu, ostala obdobja pa bo plača kar lepo. Naj vas opomnim še na to, da dobivajo na vsake tri mesece še sredstva za uspešnost in doseganje norme. To dobijo in vodstvo enote slednja sredstva razporedi zaposlenim. Bolj ste pri koritu oziroma prijeten vodji ali direktorju/direktorci, večji delež iz tega "budgeta" boste prejeli. Osebno se ne bi zgražala nad višino osnove. Naj povem samo informativno, da so imeli določeni zaposleni osnove pod minimalno, pa so vseeno prejeli lepo plačo.
Razmislite! Če ste knjigovodja boste dobil službo vedno, možnost javnega sektorja pa je samo za izbrane ali tiste z vezami. Izkoristite priložnost. Lep dan želim, Nataša

Primorska - 12.01.2023 - 15:50

Oprostite, napisala bi vam še nekaj. Verjemite, da se  tam ne boste pretegnil. če ste knjigovodja in delate poleg še bilance in vsa ostala opravila, verjamem da imate tudi kup strank, ki jih morate obdelati, boste v novi službi zadihal. Če pa se motim, se še vedno lahko vrnete v gospodarstvo ali v lasten posel. Ga ni knjigovodje, ki danes ne bi dobil službe. Izkoristite priložnost, teh ni na vsakem vogalu. Srečno!

Štajerska - 12.01.2023 - 17:58

Ko dobiš službo v Js, se je samo drži. mogoče ja malo manj na plačilni listi, je pa veliko več časa za privat življenje.

Biba - 12.01.2023 - 18:19

Primorska, to ne bo držalo. V računovodstvu (če ni šola v majhnem kraju) prokleto delajo in v J skupini ni dodatkov. Baba čula baba rekla. Preberite si zakon. Dodatke dobijo učitelji, zdravniki, medicinske in ostali v dtugih plačnih skupinah. Za primerjavo je čistilka, ki cel mesec pošteno dela dobi cca 30 eur popoldanskega dela. Sedaj pa ko jenova minimalna plača, bodo dobile računovodje s VI. stopnjo isto plačo kot nižji kader. Verjemite, ker delam v velikem zavodu in ni časa, da bi še privat za sebe delala. Sem računovodja, finančnik, pravnik, računalničar in svetovalec, vse v enem, kot je rekel bacil.  Nasvet v javnem zavodu: manj znaš manj delaš, več veljaš pa isto plačo imaš.???? Ta sistem je treba zrušit.

SIM - 13.01.2023 - 07:34

Lahko povem še svoj primer. Sem samostojni računovodja z izkušnjami - imam stranke z različnih področij. Končano pa imam samo srednjo šolo. In enkrat je ena ustanova, ki seveda sodi v javni sektor in je zelo blizu mojega doma, iskala računovodjo. Me je vodja računovodstva poklicala po telefonu in rekla, da imam vse, kar oni potrebujejo, ampak da me ne more niti na razgovor povabit, ker nimam končane višje šole ali fakultete. Tako da v javnem sektorju že dolgo več ni pomembno, kaj znaš delati in koliko si sposoben, pomembno je samo, kakšno šolo imaš zaključeno, pa seveda če koga kje poznaš. Plače so pa porazne. Kolega, ki ima končano fakulteto in dela v javni upravi, ima bruto plačo mislim da okoli 1.300,00 EUR. Res je, da je količina dela sicer temu primerna, ampak mislim, da ima zelo veliko srečo. Ker poznam primere, ki v javni upravi garajo kot konji za minimalno plačo. 

Magda - 13.01.2023 - 07:41

Sem sla pred leti na razgovor v JS.
Vse je bilo super, dobro smo se ujeli, energija dobra. Dokler nismo prisli do place .... ponudili so mi 200 eur nizjo BRUTO placo, kot je bila moja takratna neto placa. Potem so mi ponujali se dodatke, pa se potem bi bruto placa dosegla takratno neto. Tako da tega nisem mogla sprejeti.
in kot ste rekli ze drugi ... v JS jih nekaj dejansko gara, nekaj je povprecnih, nekaj se jih pa res sonci in kofetka. Tudi ne gre vseh metati v isti kos. Najslabse so pa seveda placani ravno tisti, ki dejansko delajo.

ANJA - 13.01.2023 - 14:45

Plače v JS-dodatki pri plači so odvisni od odnosov z vodstvom, oni določajo. In pa, v kateri sindikat spadaš, kdo se bo potegoval zate. G.Štrukelj se poteguje za šolnike, ne za knjigovodje, Fides za zdravnike, ne za računovodje.

xy - 16.01.2023 - 09:26

drži, J razred povsod izpade
 

Buša - 16.01.2023 - 12:42

Mi iščemo vodjo računovodstva, lahko date prošnjo

Sabina V - 16.01.2023 - 14:09

Ja Levica zna zelo dobro pljuvati po gospodarstvu in kako izkoriščanjo delavce,... No v resnici pa imajo ravno JU največji odstotek zaposlenih, ki niti minimalne plače ne dobi. In kaj če tem povišanje minimalne plače? Koliko se bo njim poznalo?