krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odprtje podjetja v Ameriki (LLC) - ali potrebujem s.p./d.o.o. in selitev v tujino (EU)

144  10.01.2023 - 08:18h / Ostalo / Avtor: NovZacetek / 432 / 5

Pozdravljeni,

Prosim za malce pomoči. Trenutno sem nezaposlen.
V kratkem imam namen odpreti LLC (Limited Liability Company) v Ameriki zaradi ukvarjanja z e-commerce.

Zanima me, če za potrebe upravljanja z LLC potrebujem v Sloveniji odpreti s.p. ali d.o.o.? Ves dohodek bo ustvarjen v Ameriki, ves dobiček bi ostajal v Ameriki zaradi nadaljnjega investiranja v podjetje. Plače oz. dobička si ne mislim izplačevati.

Ves dohodek iz Amerike moram verjetno še vedno sporočati našemu Fursu?

V naslednjih 2 mesecih planiram tudi selitev v Nemčijo za obdobje 2-4 let, kjer se ne mislim zaposliti v nemškem podjetju. Če bom moral odpreti s.p. v Sloveniji za potrebe vodenja LLC, ga lahko obdržim brez stalnega prebivališča v Sloveniji?

Sabina V - 10.01.2023 - 09:40

Iz stališča Slo zakonodaje, ne potrebujete odpreti s.p. ali d.o.o.. Saj lastnik boste vi, fizična oseba. Kako pa je ZDA zakonodaja se pa tam dobro pozanimajte. Dokler ste davčni rezident Slo plačate davke za vse prejemke v Slo. Ampak vaše prejemke ne prihodke podjetja registriranega v tujini. 
Kako pa boste plačali vaše delo če si ne boste izplačevali plače? 

NovZacetek - 11.01.2023 - 14:01

Trenutno nimam potrebe po tem da bi si plačal svoje delo, ker imam ločen finančni fund s katerim si krijem življenske stroške.
Hvala za odgovor.

B - 11.01.2023 - 12:44

Najbolje bo, da registrirate firmo v nemčiji, kamor se boste preselili, se v njej zaposlite. preko te firmasae pa delate tudi v za Ameriko. Zaposlitev bo nujna, sicer boste v RS morali ostati zavarvani in mesečno plačevati povšalni znesek za  zdravstveno zavarovanje.

NovZacetek - 11.01.2023 - 14:03

Se mi zdi da je sicer strošek zavarovanja v RS in mesečni pavšal za zdravstveno zavarovanje zanemarjiv znesek v primerjavi s stroškom odprtja podjetja v nemčiji in plačevanja plače sebi in vsega, če se v njej še zaposlim - ali se morda motim?

Liza - 11.01.2023 - 14:03

predlagam branje https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_podjetja/poslujem_v_tujini/