krpan in druščina postani član

Naslov teme: davčna izguba

103  07.01.2023 - 12:17h / DDPO / Avtor: monika / 739 / 2

Ali je omejeno za koliko nazaj je dovoljeno koristiti davčno izgubo? Hvala

demo - 07.01.2023 - 15:45

Časovne omejitve za uveljavitev davčne izgube ni. Zasebniki davčno osnovo najprej zmanjšajo za izgubo starejšega datuma. Pri tekoči davčni izgubi pa ne gre za nikakršne omejitve, saj se ta ugotovi kot razlika med davčnimi odhodki in prihodki.

Če spremenijo način ugotavljanja davčne osnove z dejanskih odhodkov na normirane, s tem prehodom ne izgubijo pravice do uveljavljanja davčne izgube. Uveljavijo pa jo lahko šele, ko znova začnejo ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.
Zavezanec lahko pokriva davčno izgubo iz preteklih let (od vključno leta 2000) z zmanjševanjem davčne osnove vsako leto le do polovice davčne osnove (torej polovice davčne osnove, ki jo ugotovi v zaporedni številki 13 obračuna DDPO) (36. člen ZDDPO-2). Zavezanci, ki izpolnijo to zaporedno številko ali imajo neizkoriščeno davčno izgubo iz preteklih let, morajo k obračunu DDPO priložiti podatke iz tabele, ki je sestavni del priloge 5. Davčno osnovo lahko zmanjšajo na račun pokrivanja te davčne izgubo iz preteklih let, morajo k obračunu DDPO priložiti podatke iz tabele, ki je sestavni del priloge 5. Davčno osnovo lahko zmanjšajo na račun pokrivanja te davčne izgube, če niso imeli spremembe lastništva in dejavnosti v preteklih dveh letih. Če zavezanec bistveno spremeni dejavnost v dveh letih po spremembi lastništva (razen zaradi ohranjanja delovnih mest ali sanacije poslovanja), se davčna osnova poveča za že uveljavljene davčne izgube, ki so nastale v letu spremembe lastništva ali v preteklih davčnih obdobjih. Znesek tega povečanja davčne osnove mora vpisati v zaporedno številko 12.6 obračuna DDPO. 
Družba lahko zmanjša davčno osnovo za vse olajšave in nato še za preneseno davčno izgubo do dovoljenega zneska (50 % od davčne osnove iz zaporedne številke 13 obračuna DDPO,  vendar lahko davčno osnovo skupaj z vsemi olajšavami in pokrivanjem davčne izgube zmanjša za največ 63 % davčne osnove

Roža - 07.01.2023 - 15:46

Starost ne, višina pa...največ 50% davčne osnove