krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpoved iz poslovnih razlogov

33  04.01.2023 - 08:33h / Ostalo / Avtor: ljuba / 503 / 3

Delodajalec delavcu prekine pogodbo iz poslovnih razlogov. Po kolikem času lahko na isto delovno mesto zaposli drugega delavca? Lahko na drugo delovno mesto takoj zaposli novega delavca?

Ireneja - 04.01.2023 - 08:55

Nam je bilo svetovano, da počakamo cca 3 mesece oz. vsaj toliko časa, da se izteče 30-dnevni rok za pritožbo. Je pa odvisno, kako ste obrazložili poslovni razlog. Če ste ukinili njegovo delovno mesto, mora preteči več časa in pa seveda na novo je treba sistemizirati to delovno mesto. Če pa ste samo zmanjšali število delavcev na tem delovnem mestu (npr zaradi upada prometa), pa počakate, da se izteče rok za pritožbo. Saj boste morali obrazložiti, zakaj tako kmalu znova zaposlujete na isto delovno mesto drugega delavca, če bo prišlo do obravnave. Vaše vprašanje kar kriči po tem, da je bil poslovni razlog bolj tako-tako...

Simbi - 04.01.2023 - 16:58

Previdno pri novem zaposlovanju!

Poznam primer, ko je delavec dobil odpoved iz poslovnega razloga, istočasno pa je imel delodajalec zunaj razpis za podobna dela (ne isto delovno mesto, zgolj podobno, na katerega bi lahko prerazporedil tega delavca). Ugibajte, kaj se je zgodilo: delavec je tožbo dobil.

B - 05.01.2023 - 08:38

Poiščite drug razlog za odpoved pogodbe: Nesposobnost je naslednji razlog v kolikor se z delavcem ne razumete, saj ima  tako pravico do odpravnine in pravice na zavodu. Mnogokrat se zgodi da se ne najde soglasja z delavcem v delovnem procesu in se išče rešitev tako za delavca kot delodajalva in da ne bo delavec brez socialnega varstva  se mu ponudi ustrezna rešitev, namesto odpovedi z krivdnih razlogov, ki ne daje pravic.