krpan in druščina postani član

Naslov teme: nabava rabljenega vozila iz EU in financiranje po sistemu "povratni finančni najem"

3814  26.12.2022 - 18:29h / DDV / Avtor: društvo / 264 / 0

Prosim  za pomoč, če je morda kdo že imel takšen primer: 

Družba je v oktobru 2022 pridobila rabljeno prevozno sredstvo od davčnega zavezanca z  ID številko iz EU za nadaljno prodajo.  Ob pridobitvi je FURS na osnovi vloge DZ tudi odmeril DMV. 
DZ je v opravil samoobdavčitev v skladu s 1.odstavkom 46. člena ZDDV-1 -  obrnjeno davčno breme. (od osnove: NC+DMV) in v DDV-O obrazcu za mesec oktober 2022 izkazal obveznost in pravico do odbitka DDV v celoti.

Obrazec DDV-PPS ni bilo potrebno oddati.

V mesecu decembru se je DZ odločil, da bo rabljeno osebno vozilo iz zalog prenesel med OS za dejavnost rent-a car in se odločil, da ga bo tudi registriral. Pred registracijo  je v skladu s 3.odstavkom 93- člena ZDDV-1 oddal  obrazec DDV-PPS , obračun  DDV  (obveznost in pravico do odbitka  DDV)  pa prikaže v DDV-O za mesec december 2022. 

Ali je pravilno, da v DDV evidencah  "ta interni prenos iz zalog v OS" opravi samoobdavčitev s svojo ID številko 

DZ  se je z  leasing hišo    dogovoril za financiranje  tega OS po sistemu "povratni finančni najem". 

Za potrebe financiranja DZ na svojem IR davčni  hiši ,DDV ne zaračuna  -  neobdavčen promet zaradi prodaje "povratni finančni najem". Ta račun tudi ne gre v knjigo IR pri DZ. 

Na prejetem računu od leasing hiše je klavzula, da gre za dobavo - oproščen promet po 44. členu ZDDV-1  -  "povratni finančni najem".

Ali je pravilno, da se v  knjigo DDV prejeti račun  leasing hiše v celoti evidentira kot oproščen promet?  (stroški odobritve  + NV predmeta leasinga)

Kateri račun pa gre v informativni del obrazca DDV-0  v zap. št. 35 - nabava drugih osnovnih sredstev?  in kateri dokument priložiti k obračunu DDV-O kot prilogo oz. dokazilo o nabavi novega OS s pravico do odbitka DDV. 

Že v naprej hvala za vse nasvete

 
Bodite prvi, ki bo komentiral.