krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dijaška praksa - je izplačilo obvezno?

3685  13.12.2022 - 11:24h / Ostalo / Avtor: Kali / 561 / 4

Če dijak na praksi naredi samo škodo ali moramo še vedno izplačati nagrado?

Mia - 14.12.2022 - 05:35

Kako lahko dijak na praksi naredi samo škodo ? Je namerno povzročal škodo ali samo ni imel mentorja, ki bi ga nadzoroval in bdel nad njim? Je bil prepuščen sam sebi? 
Po mojih izkušnjah, pa imamo vsako leto kar nekaj dijakov... Še noben dijak ni naredil škode, pa imamo proizvodno podjetje.
Ko vzamete dijaka na prakso, se morate zavedati, da so to otroci, brez delovnih izkušenj, po navadi tudi brez delovnih navad. Tem otrokom ne morete naložiti dela, da nadomesti enega vašega delavca. Treba ga je nekaj naučit in vodit. Zato pride na prakso. 

 

:) - 14.12.2022 - 14:57

Se popolnoma strinjam z Mio, odgovornost je na vaši strani.

Jocajzap - 14.12.2022 - 20:37

En dijak vam ne more naredit škode, ker ste vi krivi, da mu potek dela niste obrazložili in dijak ni odgovoren za svoje delo, saj ni zaposlen pri vas. Je bil samo na praksi, izplačati mu morate nagrado.

Magda - 14.12.2022 - 20:42

Z vama se strinjam do določene mere. Če dijak nima mentorja, z njim res ne bo nič in nobena stran ne bo zadovoljna. Dijak se ne bo ničesar naučil, kar bi dodalo k njegovim kompetencam. Podjetje pa tudi ne bo imelo nič pomoči, niti najosnovnejše, ki jo lahko ponudi tudi totalni začetnik.

Vendar!!

Med strankami imam podjetje, kjer vsako leto vzamejo koga na prakso. Gre za frizerstvo. In dejansko se s temni dekleti mentor ukvarja, jih uči, umivati lase, česati, sušiti, fenati, pripravljajo material, ki se bo porabljal, sem in tja morajo tudi kaj počistiti, pomesti lase, zložiti šampone na prodajni polici, preštejejo zalogo...torej bi se lahko dejansko kaj naučile, če bi bila taka njihova volja. Se jih pa najde kar nekaj, ki so res popolnoma nesposobne za delo, v ''službo'' jih pripeljejo starši (kar je ok, nič proti), vendar vsak dan zamudijo. Pridejo neprimerno urejene, z neskončno dolgimi nohti, starim mejkupom itd. Dela ne vidijo, zlagale ne bi brisač, sušile ne bi, ker se bojijo strank, komaj pozdravijo, ko stranka pride/odide iz salona ... in še veliko prigod, ki jih ne bom niti omenjala, da se ne bi kdo prepoznal.

Za take pa je skoraj res škoda karkoli nakazati kot nagrado.

Je pa res, ko najdeš dobrega dijaka, študenta na praksi ... so pa to super ljudje z veliko željo in kar srkajo znanje in je super delati z njimi. Takega pa samo držat pri sebi in ga navduševat. Ne obupat ... so tudi taki:)