krpan in druščina postani član

Naslov teme: izplačilo poslovne uspešnosti - gradbena kolektivna pogodba

3667  12.12.2022 - 08:33h / Dohodnina / Avtor: rak / 522 / 5

Nekaj tem nazaj je bilo govora, da se lahko poslovna uspešnost neobdavčeno  izplača ob upoštevanju, da niso pravice do izplačila določene diskriminatorno. Malo sem pogledala IKS 02/21, in tam so tudi opredeljena diskriminatorna določila. Predvsem me muči, ker bi podjetje izplačalo vsem zaposlenim na dan 30.11.22.  V redu, torej moramo izplačati vsem, sorazmerno, tudi tistim, ki niso več zaposleni v podjetju.
Vendar pa v članku piše, da moramo najprej upoštevati kolektivno pogodbo. In gradbena, katera nas zavezuje, pravi:


(1) Plačilo za poslovno uspešnost je sestavni del plače, če je dogovorjeno s kolektivno pogodbo na ravni delodajalca, s splošnim aktom delodajalca ali s pogodbo o zaposlitvi.
(2) Plačilo za poslovno uspešnost je izključeno iz osnov za nadomestila plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja.
(3) Osnovni kriterij za izplačilo poslovne uspešnosti je efektivna prisotnost delavca na delu.

In mene sedaj zanima, kako opredeliti efektivno prisotnost delavca na delu. 

Groza, bolj raziskujem, bolj mi je slabo, sem mislila, da samo napišemo pravilnik, določimo kriterije in izplačamo. Čisto enostavno smo mislili vsem, ki so bili 30.11. na stanju, enako.

B - 13.12.2022 - 06:59

Efektivno delo je prisotnost delavca na delu po evidenci. Na obračunskem listu je to redno delo.

t - 13.12.2022 - 07:55

Smo v enaki situaciji. Saj vemo, kaj je efektivno delo. Iščemo pa možnost neobdavčenega izplačila PU. Torej moramo upoštevati KP, kjer je osnovni in edini kriterij diskriminatoren (efektivna prisotnost delavca na delu)? Ali si lahko zadevo še kako drugače razlagamo?
Lepo prosim še za kakšno mnenje. 

B - 13.12.2022 - 09:42

Ta kriterij je minimalni standard, ki ga daje KP. Vi lahko v internem aktu ali sklepu direktorja optedelite še druga merila, ki ne bodo diskriminatorna do zaposlenih, kot je dopust, porodniški dopust in podobno.Mislim, da bolniški stalež ni diskriminacija, v kolikor ga izločimo iz merila. Zaposleni s skrajšanim delovnim časom so vezani na efektivni delovni čas. Izplačilo poslovne uspešnosti naj bi dobili delavci, ki so na dan izplačila zaposleni v firmi.

Špela - 15.12.2022 - 08:54

Ali lahko delavcu v bolniškem staležu tudi izplačamo poslovno uspešno tudi za čas, ko je bil v bolniškem staležu?

t - 16.12.2022 - 10:47

Morate, sicer je to diskriminatorno.