krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vstop v DDV in avansi?

3594  07.12.2022 - 04:51h / DDV / Avtor: Primož / 327 / 2

Prosim za pomoč!

V zadnjih 12 mesecih nisem presegel prometa 50.000.
Vendar pa sem maja in junija prejel večja avansa za storitve, ki jih opravljam šele sedaj. takrat sem namreč rabil denar in mi je moj naročnik malo pomagal in plačal vnaprej.

Sedaj se pa bojim, da sem si naredil sr..je. Če namreč prištejem ta dva avansa k prometu, bi se moral že maja registrirati za DDV. Pa se nisem.

Kaj naj sedaj naredim?  Ali se avansi štejjeo v promet za vključitev v DDV? Bi se moral registrirati? Pa še to .... kako bom FURS prepričal, da je šlo res za avans (na banki je napisano plačilo) - res pa bo račun za moje storitve sedaj.

Celo zmedo sem si naredil in ne vem kako naj to rešim. Hvala vsem za morebitno pomoč.

Uredništvo - 07.12.2022 - 13:34

Predplačila se ne vštevajo v obdavčljivi promet za identifikacijo.

Npr. iz PZDDV
161. člen
(Prehod s posebne na splošno ureditev in prehod s splošne na posebno ureditev)
(1) Če je oseba iz prvega in drugega odstavka 94. člena ZDDV-1 pred prehodom na splošno ureditev dejansko opravila dobavo blaga oziroma opravila storitev pred datumom prehoda, račun pa izda po datumu prehoda, ne obračuna DDV od teh dobav blaga oziroma opravljenih storitev. Račun mora izdati najpozneje do zadnjega dne meseca, ki sledi mesecu, v katerem je bil opravljen prehod.
(2) Če je oseba iz prejšnjega odstavka pred prehodom na splošno ureditev prejela predplačila, se dobave blaga in opravljene storitve, za katere so bila pred prehodom na splošno ureditev prejeta predplačila, v celoti obdavčijo v davčnem obdobju, v katerem so opravljene.

Pa še pojasnilo FURS - berite 6. vprašanje in odgovor
https://www.superdavki.com/article/18088/ref_cat/41

Če še nimate dostopa do "Popolne davčne rešitve" - V mesecu decembru 2022 in januarju 2023 za nove člane tudi prakitčno darilo - vinjeta za slovensko avtocestno omrežje:
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Vabljeni tudi na praktični seminar - »Davčni obračun DDPO skladno z določili ZDDPO-2 za leto 2022«
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno
 

Primož - 08.12.2022 - 10:12

Hvala Uredništvo!