krpan in druščina postani član

Naslov teme: poslovna uspešnost 100-tič

3553  04.12.2022 - 11:40h / Dohodnina / Avtor: poslovna / 894 / 9

Iks in pojsanila FURS prebrani na to temo.
Smo malo podjetje z 13 zaposlenimi. Izplačali bomo poslovno uspešnost in iščemo način, kakšne kriterije napisati, da bomo imeli  izplačilo brez dohodnine.

Poslovne uspešnosti ne bomo izplačali bivšemu zaposlenemu, ki je bil zaposlen do  junija pri nas. Sam je dal odpoved, vendar smo komaj čakali da gre. Je pa bil res problematičen zaposleni, ščuval druge zaposlene, zbijal motivacijo, brskal po predalih drugih zaposlenih, ni se oziral na naše dobavne roke.... ne bom preveč naštevala. V malem podjetju je še kako pomembna klima v podjetju in zelo veliko vpliva na poslovno uspešnost. Čeprav smo se ubadali s pomankanjem kadra, ko nas je zapustil, je kolektiv kar vzcvetel, ko nas je zapustil. 
Svoje delo je drugače dobro opravljal in zato dobival delovno uspešnost, na celotno podjetje in njegovo uspešnost , pa je z drugimi dejanji naredil korak v nazadovanje.

Njegovo poslovno uspešnost bomo razdelili med ostale zaposlene. Ima kdo kakšno idejo kako to dejansko speljati?
 

Brigitte - 05.12.2022 - 07:10

Zapišite v interni akt, da izplačilo dobijo vsi, ki so na dan izplačila zaposleni v podjetju. Moje stranke nikoli niso nobenemu izplačale, ki je med letom odšel. 

B - 05.12.2022 - 07:53

Tako je , vkriterije zapišite, da pripada poslovna uspešnost delavcem, ki so na dan izplačila v delovnem razmerju. S tem s te se rešili vseh bivših delavcev.

poslovna - 05.12.2022 - 07:57

To sem mislila tudi jaz, samo sem nekje brala (pojma nimam več kje), da je to v letu 2022 sedaj postalo diskriminatorno.
 

Živa - 05.12.2022 - 09:12

V letu 2022 je eden od diskriminatornih kriterijev ta, da poslovna uspešnost pripada samo delavcem, ki so na presečni dan zaposleni v podjetju. Zato v kolikor boste želeli davčno ugodnejšo obravnavo poslovne uspešnosti, jo boste morali izplačati tudi bivšemu zaposlenemu. 
 

Brigitte - 05.12.2022 - 10:51

Bom v sredo klicala Drobeževo, ko svetuje in jo povprašala. 
Iskreno, ne verjamem, da bo katerikoli delodajalec privolil v to, da se delavcu, ki ni več zaposlen izplača poslovna uspešnost. To je pa res norija... Recimo, da delavec odide februarja, ne glede na to ali je bil odpuščen ali je sam dal odpoved, in podjetje bi mu v decembru izplačalo poslovno uspešnost. Pa četudi sorazmerni delež ... Strakne jamrajo že, ko morajo dati nekomu, ki je na porodniški ali dalj časa na bolniški. 

jana - 05.12.2022 - 12:31

ne vidim razloga da je ne bi dobil za čas ko je bil zaposlen . Če bi lahko odločali kdo dobi in kdo ne potem bi šele bil lonec. Če vam je bil res v tako breme bi se pa ga znebili prej, to danes res ni problem, samo prav se morate lotiti zadeve.

 

Mat - 05.12.2022 - 16:18

Jaz pa ne vidim razloga dati, nekomu, ki ga več ni pri nas, recimo, da je šel 1.9,22 in dobil še cel regres, ki ga tudi ni sorazmerno vrnil.....   Ima kdo, vzorec takega internega pravilnika za izplačilo brez dohodnine, pa ja tam napišemo, pripada vsem redno zaposlenim, na dan izplačila. 
 

Živa - 06.12.2022 - 08:20

Tu se pogovarjamo o tem, kakšna so "pravila igre" in ne o tem, kaj se nam, kot izplačevalcem ali delavcem v računovodskih servisih zdi logično, oziroma ali v napisanem vidimo razlog ali ne. In tudi strankam je treba na ta način predstaviti - da so to napisana pravila (ki se jih nismo mi spomnili), ki jih morajo upoštevati, če želijo davčno ugodnejšo obravnavo poslovne uspešnosti. In pika.

Roža - 05.12.2022 - 17:03

Danes seminar ZRFR...kriteriji morajo biti zapisani v internem aktu in ne smejo biti osebno navezani...