krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaprtje d.o.o.

3463  26.11.2022 - 18:38h / Ostalo / Avtor: Direktor / 629 / 3

Pozdrav,
zaradi starosti končujem z dejavnostjo in posledično zapiram podjetje. Zaposleni sta 2 osebi. Ena je na bolniški druga pa hodi na delo. Kakšni so odpovedni roki za enega ali drugega zaposlenega in ali prav berem da je potrebno za tistega na bolniški javit na inšpektorat za delo in najavit odpoved zaradi zaprtja?
kam naj se obrnem za nasvet saj so baje globe visoke če narobe naredim.
hvala za odgovor

S-orhidejca - 27.11.2022 - 07:25

Najbolje se obrnit na kakega pravnika
Gre pa v obeh primerih za odpoved iz poslovnih razlogov. Pri tej, ki je na bolniški mislim, da je odpovedni rok min 6 mesecev, za tisto ki pa redno dela pa pač odpovedni rok glede na delovno dobo

Fani - 27.11.2022 - 12:27

Odgovor na vprašanje je povzet iz spletne strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS, področje Delovna razmerja – Vodnik po pravicah iz delovnega razmerja – Prenehanje pogodbe o zaposlitvi – Odpoved večjemu številu delavcev in v primeru insolventnosti oziroma prenehanja delodajalca:
Ali so kakšne posebnosti glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi v postopkih zaradi insolventnosti, postopkih prisilnega prenehanja in v drugih primerih prenehanja delodajalca – pravne osebe?
Zakon določa nekaj posebnosti za odpovedi pogodb o zaposlitvi v primeru insolventnosti delodajalca (stečajni postopek, postopek prisilne poravnave) in v primeru prenehanja delodajalca. Glavna posebnost je ta, da so za odpovedi iz poslovnega razloga v teh primerih določeni krajši odpovedni roki.
V stečajnem postopku ali postopku prisilne likvidacije lahko upravitelj s 15-dnevnim odpovednim rokom odpove pogodbe o zaposlitvi zaposlenim delavcem, katerih delo je zaradi začetka stečajnega postopka oziroma prisilne likvidacije pri delodajalcu postalo nepotrebno.
V primeru potrjene prisilne poravnave pa lahko delodajalec s 30-dnevnim odpovednim rokom odpove pogodbe o zaposlitvi delavcem, če so odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcev predvidene v načrtu finančnega prestrukturiranja.
V drugih primerih prenehanja delodajalca lahko delodajalec v skladu s splošnimi pravili o odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov redno odpove pogodbe o zaposlitvi zaposlenim delavcem s 30-dnevnim odpovednim rokom.
Delavci, ki jim je odpovedana pogodba o zaposlitvi v stečajnem postopku, postopku prisilne likvidacije, v primeru potrjene prisilne poravnave imajo pravico do odpravnine. Pravico do odpravnine imajo tudi delavci, ki jim je odpovedana pogodba o zaposlitvi v drugih primerih prenehanja delodajalca.
V stečajnem postopku in drugih zgoraj omenjenih postopkih so seveda možni tudi vsi drugi načini prenehanja pogodbe o zaposlitve v skladu z zakonom, pri katerih pa ni nobenih posebnosti in odstopanj od splošne ureditve (npr. delavec redno odpove pogodbo o zaposlitvi, redna odpoved pogodbe iz razloga nesposobnosti delavca ali iz krivdnega razloga, pogodba o zaposlitvi za določen čas preneha z iztekom časa, za katerega je bila sklenjena, itd.).

tina - 27.11.2022 - 16:25

Za delavca v bolniškem staležu: Ob prenehanju se bo prijavil pri Zavodu za zdrav.zavarovanje , obrnite se na njih z vprašanjem (pokličite jih) kako to urediti,so zelo prijazni in ne bo problema.
Drugi delavec pa se bo tudi prijavil na ZRSZ, da bo prejemal nadomestilo za brezposelnost (če nima že druge zaposlitve.) Ne zamudite rokov za prijavo.