krpan in druščina postani član

Naslov teme: Menjava delodajalca med bolniško

3442  24.11.2022 - 15:33h / Ostalo / Avtor: Skipper / 1128 / 10

Pozdravljeni!
Znašel sem se v položaju ko ne vem kam naj se obrnem za najboljšo odločitev. Sem v bolniški že 6 let in ravnokar sem dobil odločbo da invalidska upokojitev zaenkrat še en pride v poštev in da me do nadaljnega pustijo na bolniški. Sedaj pa sem dobil informacijo da bo delodajalec zaprl podjetje in s tem bom v nekaj mesecih pristal na zavodu kjer sem opravičen do 1 meseca nadomestila potem pa konec. Po nekaj pogovorih sem našel znanca ki bi me zaposlil vendar me zanima ali lahko v času bolniške zamenjam delodajalca saj potrebujem pred novo zaposlitivijo tudi zdravstveni pregled in verjetno bo mnenje zdravnika negativno. Če pa dobim delovno mesto kjer bo zdravi dal zeleno luč potem je konec bolniške...zelo kompleksen primer in ne vem kam se obrnit za točne informacije.

LP

Brigitte - 24.11.2022 - 17:23

Jaz sem leta 2017 imela tak primer. Delodajalec, ki je moja stranka, je zaposlil delavko, ki je bila na dolgotrajni bolniški. Zdravniški pregled je opravila, vendar ji to ni prekinilo bolniškega staleža. Ni bilo nobenih težav, in tako je imel novi delodajalec refundirano bolniško od prvega dne. 

skipper - 24.11.2022 - 21:01

Brigitte vem da je to sedaj preveč osebno vprašanje ampak jaz preden bi upal zamenjati delodajalca bi moral biti 110% prepričan da je to res mogoče in na kakšen način je lahko bolniška se kar nadaljevala. Ker ste napisala da je vaša stranka ga poznate? oziroma da se ne objavlja tukaj imen in podatkov mi zna kdo svetovati kje bi lahko preveril točne podatke o  vsem tem...

stella - 24.11.2022 - 21:51

obrnite se na zdravstveno zavarovanje

B - 25.11.2022 - 08:02

Z odločbo ste postal invalidski upokojenec.. Torej mesečna pokojnina bo. Kot invalid se še vedno lahko zaposlite na delovno mesto, ki ustreza vaši preostali delovni zmožnosti. Kot invalida pa lahko sedanji delodajalec vas razporedi drugemu delodajalcu, ki vam omogoči ustrezno delovno mesto ( 92. čl. ZDR). Iz teh kombinacij se lahko ohrani zaposlitev in seveda tudi delo brez bolniške.

Magda - 25.11.2022 - 08:08

Napisal je da v odlocbi pise, da invalidska upokojitev ne pride v postev. In da ostaja na bolniski.

skipper - 25.11.2022 - 09:09

Tako je invalidska upokojitev je ZAVRNJENA čeprav je ravno ZZZS zahteval presojo na komisiji in jo je ZPIZ zavrnil ter me vrnil nazaj na bolniško. Sedaj pa se šušlja da bo delodajalec podjetje ugasnil zaradi starosti in iščem način kaj naredit. Vem da imam pravico odpovednega roka potem + 6 mesecev dodatnih zaradi statusa bolniške nato 1 mesec ZZZS in potem 6 mesecev nadomestilo na zavodu za zaposlitev. Potem pa padem ven iz sistema razen če bi CSD presodil da imamo premalo prihodkov in bi dobil neko socialno pomoč. Zato sem šel danes na ZZZS povprašat ali je mogoča menjava DELODAJALCA v času bolniške in ne poznajo primera da bi bilo to uspešno narejeno sploh ker potrebuješ ZDRAVSTVENI pregled pred novo zaposlitvijo. Če mi dajo zeleno luč za zaposlitev bo pa takoj ZZZS rekel OK potem pa bolniško prekinjamo saj je ZDRAVNIK dal zeleno luč za delo na tem novem delovnem mestu....ZELO ZAPLETENA SITUACIJA zato tudi iščem informacije kaj naredit. 
Hvala vsem za odgovore. Če pa se najde Brigitte ki pozna primer uspešne PREZAPOSLITVE bi bil iz dna srca hvaležen da bi izvedel več podrobnosti.

Carmen - 25.11.2022 - 09:37

Tudi če ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje ste lahko na bolniški, dokler niste zdravi in prejemate boleznino (ne nadomestilo za brezposelnost). Nadomestilo za brezposelnost začnete prejemati šele takrat, ko se bolniška zaključi... Je pa na Zavodu za zaposlovanje možno pridobiti status invalida po drugem zakonu kot pri ZPIZ. Obstaja program zaposlitvene rehabilitacije, s katerim ugotovijo ali je oseba sposobna delati in v kakšnem obsegu. Na podlagi zaključenega programa vas potem obravnavajo dalje - ali vas vključijo v delovni proces ali pa imate priznano invalidnost in prejemate invalidnino. Ali pa vas vključijo v program nezaposljivih... Jaz na vašem mestu ne bi hitela z zaposlitvijo ampak bi počakala kako se bodo stvari odpletle. Zaposlite se še vedno lahko kadarkoli - tudi takrat, ko bi vam pravice na Zavodu za zaposlovanje prenehale... 
 

skipper - 25.11.2022 - 10:41

Pozdravljeni, hvala za odgovor. Ja danes so mi na ZZZS povedali da mi pripada boleznina 30 dni potem pa je konec in se moram prijaviti v naslednjih 30 dneh na zavod za zaposlovanje tam mi pa pripada 6 mesecev nadomestila za brezposelne. Iz vašega komentarja je možno razbrati da bi prejemal boleznino dokler nisem zdrav ampak po njihovih besedah je to največ 30 dni. 

KOPIRAM: (jaz sem v bolniški zaradi bolezni in ne poškodbe ali poklicne bolezni)
"Če delavcu delovno razmerje preneha zaradi poteka šestih mesecev po izteku odpovednega roka in je v tem trenutku še vedno v bolniškem staležu, je za čas največ 30 dni upravičen do nadomestila, ki gre v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Če je delavec v bolniškem staležu zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, pa mu pripada nadomestilo v breme ZZZS vse do zaključka bolniškega staleža."
Za te programe ki jih opisujete pa ne poznam in se bom pozanimal kako je s tem. Jasno je pa da bom počakal kako se bo vse razpletlo.

Ideja bi bila mogoče tudi da bi našel nekoga ki bi d.o.o. kupil da se ne ugasne in potem vse teče dalje glede mojih zadev....pač ideja?

Gaja - 25.11.2022 - 09:47

skipper, imate prav. Medicina dela v primeru, da je delavec, ki bi pri njih moral opraviti pregled (predhodni, obdobni), na bolniški, med trajanjem bolniške pregleda ne opravi. Termin prestavi na čas, ko se delavec vrne z bolniške (ni več na bolniški, je nazaj v rednem delovnem procesu). Med trajanjem bolniške so drugi pristojni za zdravstvene preglede delavca (osebni zdravnik, specialisti...), delazmožnost pa ugotavlja komisija pri ZZZS in ne zdravnik medicine dela.

Freitag - 19.08.2023 - 11:43

Odpri svojo dejavnost z nasveti kako ostati 6 let na bolniški