krpan in druščina postani član

Naslov teme: OBUPANA

3384  17.11.2022 - 16:13h / Ostalo / Avtor: Mery / 1774 / 15

Pozdravljeni,
na ta forum sem se obrnila, ker so obiskovalci večinoma računovodje. Želala bi deliti mnenje z vami. Ali imate tudi v občutek, da je vsak dan hujše, da nas vse več administrativno obremenjujjeo tako stranke kot organi. Na primer, kaj se dogaja, kdorkoli od delavcev vloži vlogo, na primer za povračilo davka (KIDO 12), podjetje za vračilo upravičenj za COVID želijo gopse iz FURSA, da jim vse preračunaš, pripraviš, čeprav lahko veliko podatkov pridobijo same iz svojih evidenc oziroma po uradni dolžnosti zaprosijo za podatke iz drugih organov. Z linijo najmanjšega odpora zapovedujejo, ta obrazec, tole in tole... in seveda z zelo kratkim rokom.. nihče pa ne razume, da ne zmoreš vsega... ni samo problem, da nimam časa, ampak je bolj vprašanje, ali sem res dolžna pošiljati, kolko je delavec pridobil dohodkov po posameznem mesecu, če ima gospa vse v oddanih rekih... ali verjetno zna izračunati starost 60 let... ne vem... če ne bo komentarja, mi je vsaj odleglo, da se dala iz sebe... Hvala in lep večer!

MM - 17.11.2022 - 17:10

Očitno bomo morali začeti strankam zaračunavati za dodatno izpolnjene obrazce in vloge.
 

Iriss - 18.11.2022 - 05:58

To je vse čisto res, tudi jaz čutim, da je vse tole že prešlo čez mejo, vse obešajo na nas računovodje, cela njihova obvestila za podjetja smo dolžni mi, računovodje, paziti, da katerega ne zamudimo ali pozabimo posredovati strankam , ali pa glede bolniških listov, je zdaj na nas, da " vahtamo" ali je ali bo, kdaj bo če bo bolniški list in kličemo osebne zdravnike za vlogo, nato delavca,... Tole je res too much, prej je bil delovec zadolžen, da po bolniški dostavi bolniški list, zdaj pa smo tudi stvari zadolženi mi.
Da ne govorim o refundacijah, ko se gremo neskončne in brezplodne  skrivalnice z zavodom za zdra.zavarovanje o številu ur in osnovi za refundacijo za nove zaposlene . Ali pa vsi tile koronski zakoni, zdaj pa tale pomoč za energente podjetjem,  je tudi full dodatnega dela, pokazati in zaračunati pa nimaš kaj. Pa imajo vsi državni organi vse podatke, ki jih vlagamo, preko letnih poročil, rekov, pa še in še....
Zanima me zakaj noben  ne dvigne malo glas za nas, računovodske delavce, da državni organi nehajo na nas prekladati čedalje več stvari !!??!!

Kobis - 18.11.2022 - 06:06

Res je, preko e davkov so nam potiho naložili dodatne obveznosti, nato e bolniški list, nato pa e vem portal, kjer je tudi zdaj vsesorta in ker imas na računalniku ravno ti, kot računovodja  naložen certifikat, je "normalno" da zdaj nate pade vsa ta dodatna  "elektronska" mineštra od spiza, zzzs, države,ajpes,statistike, intrastat,za odpadke, ni da ni.... 

Anka - 18.11.2022 - 06:11

Prav imate Mery. Ko sem zacela, je bil obrazec Ddpo na 2 straneh in eni strani dodatni podatki (brez dokazil). Zdaj pa priloge in izracuni in ducat papirjev za dokazilo ene same stvari. Pa registriranje in pooblastila v nesteto aplikacij, ki delajo ali pa ne... da ne govorim o bancnih obrazcih za stranke...
Vcasih smo knjizili in delali bilance (ok, tudi ono sredi poletja), ampak to je bilo to, zdaj smo administrativni postrescki fursu, statistiki, zzzsju, zpizu, bankam, nestetim drzavnim uradom... 
In se vidi se ne, koliko enega kalkuliranja, zbiranja dokumentov, prijavljanj v (ne)delujoce aplikacije, sledenja sprememb je treba za en zahtevek, ki na koncu nic ne izgleda.
Ni mogoce strankam sploh zaracunati toliko, kolikor gre casa, energije in truda za tisti borni koncni izdelek.
 

Mojca - 18.11.2022 - 07:58

Računajte za svoje delo!

Teja - 18.11.2022 - 08:22

Imam stališče, da meni kot računovodji ni potrebno klicati zdravnika za bolniški list. 
Če bolniškega lista ni na Spot obvestim delodajalca, ta potem obvesti delavca in delavec naj kliče svojega zdravnika, to je njegova osebna zadeva. 
Če bolniškega lista ne dostavijo pravočasno ali pa sploh ne potem takemu delavcu obračunam bolniško v breme delodajalca. 
In potem naj delodajalec gnjavi delavca za bolniški list in ne jaz kot računovodja. 

Seveda to vse razložim delodajalcu pred obračunom plače.

LP
 
 

Jocajzap - 18.11.2022 - 12:20

Včasih si dobil bolniški list, sipotem vedel, da je bil delavec res na bolniški, sedaj pa čakaš in čakaš, bolniškega lista od nikoderr, ri pa moraš plače nardit, ker vsi hočejo točno tisti dan plače. Pravice vedo, za dolžnost jim pa ni mar. Žalostno.

Hmm - 18.11.2022 - 15:12

Strinjam se s tem kar je napisala Teja. Za dokazila in druge listine v povezavi z odsotnostjo in bolezninami niste vi odgoroni ampak delavec, ki ej na bolniški bil ali je še, ... in seveda poslovodstvo družbe za katero opravljate obračune plač. Če listin opravite obračun v skladu z obstoječimi in prejetimi listinami on obračuni. Vsak obračun vam mora tako ali tako potrditi poslovodja te družbe ali s strani poslovodstva pooblaščena oseba. Ne vem zakaj se sekirate. Ko vam prinesejo dokumente naredite popravke v tekočem obračunu. V praksi se to dogaja in na obračunih so pač tudi popravki, minusi,....

Magda - 18.11.2022 - 16:07

Ko uveljavljas refundacijo ni cisto vseeno kako so bili oddani REKi.

Tezimo in prosimo za bolniske liste ravno zato, da nam ni treba delati kasnejsih popravkov in stornov. In da nimamo potem tezav z refundacijami. Vsaj jaz zato tezim.

tina - 18.11.2022 - 16:43

Nekako te ne razumem. Iz tvojega pisanja sklepam, da sama obračunavaš plače  in da nisi računovodja.  Za računovodje je to že rutina, za vsako izplačilo se obrazci (plačilni listi, REK obrazci, za refundacijo) izpiše že iz programa, samo pravilno je potrebno vnesti v obračun. Pri REK-1 se oddaja tidi iREK obrazec po delavcu, kjer pa je res razvidno, koliko prejme v enem mesecu in tudi tu se iz obračuna vidi upravičenost do subvencije (nad 60 let). To je obvezno.
Je pa seveda res, da je veliko različnih predpisov, da se le-ti spreminjajo in je potrebno slediti
Svetujem ti, da najameš računovodski servis, da bo obračunaval in vse potrebno pošiljal na FURS. Ti pa boš razbremenjena in bolj mirna, saj iz tvojega pisanja zaznavam paniko...

ALJA - 19.11.2022 - 09:24

Menim, da si tudi sami nalagamo dodatna dela, ker določenih ne znamo, ne moremo pojasniti vodji subjekta. E-portali so dostopni vsem in osnovne dokumente bi morali urejati sami v d.o.o. ali s.p. Če pa že prelagajo na računovodstvo, potem se ta dodatna dela zaračunavajo. Predvsem se ne bojte, če boste izgubili stranko. Zaradi doslednosti pri svojem delu lahko pridobite dve, ki razumeta tudi tako delo.

Lojze - 19.11.2022 - 19:32

Ja, tako je če delaš v računovodskem servisu, če pa si računovodja v firmi, se ti nad glavo zgrinja čedalje več obveznosti, rokov in vsega ssorta, ti pa ne moreš ( ne smeš) reči ne bom ali ne morem. S tem, da nam kot "režiji " v podjetju ne priznavajo plačila nadur. Kje je še vse dodatno študiranje novih in novih zakonov, razpisov, pravilnikov, sprememb in vsega mogočega.......
Delo računovodje pio zaslugi države postaja nečloveško. So rekli, da digitalizacija bo sstrašno olajšala zadeve, vse bo elektronsko in vse v oblaku... ne povedo pa, da je s tem povezano neskončno je..anje z raznoraznimi portali, certifikati, posodobitvami, študiranjem načina oddaje, poleg vsega drugega, kar moraš narediti, preden sploh oddajaš.....
Shitt !!!!!

Albina - 20.11.2022 - 19:20

Jaz priznam, da sem za klasiko, ne morem delati brezpapirno.
Moram imeti pred sabo fascikel z izpiski, računi, da si pišem tudi opombe.
Delam v javnem sektorju in to zame pomeni, da ne samo izpiske, tudi vse račune dobim elektronsko na UJP in jih sama tiskam in odlagam. Ali pa klicarim kakega novega dobavitelja, ki še ne ve, da mi mora račun naložiti na UJP in mi ga pošlje po pošti. Ali pa naloži na UJP samo ovojnico in nimam pojma, kaj zaračunava.
V primerjavi s skoraj 20 let nazaj, ko sem začela v JS, imamo zdaj vsaj 100% več poročil.
Delam vse, vso knjigovodstvo, računovodstvo, pokrivam tudi blagajno (ja, tudi na banko nosim denar), zaloge, vse kadrovske zadeve - od prijave prostega delopvnega mesta do odločbe za dopust in vse vmes, obračunavam plače, skratka, vse. 
45 zaposlenih, 3 lokacije. In tudi javna dela in EU projekti. 
Po ministrstki sistematizaciji sem v maksimalnem plačnem razredu in ne dosegam povprečne SLO plače.

789154 - 22.11.2022 - 09:07

Kar se računovodskih servisov tiče, mislim, da bo potrebno ali vse zaračunati ali pa delo zavrniti.

Vsak drug strokovnjak (odvetnik, arhitekt, inženir,...) naredi točno tisto kar mu je bilo naročeno in vse kar je dodatno se dodatno plača.

muc - 22.11.2022 - 10:44

Kot že neštetokrat, se še enkrat vprašam-vprašajmo, kje je in kaj dela in zakaj že imamo Zbornico?
Vse prej napisano drži, elektronsko ni hitreje in ni lažje, vsaj za nas, vnašalce NE . Je pa lažje za urade (furs, ajpes, zzzs, spiz, spot.....) , saj jim mi vse vnesemo.