krpan in druščina postani član

Naslov teme: Refundacija

3376  17.11.2022 - 08:10h / Ostalo / Avtor: Seny / 496 / 4

V marcu smo zaposlili delavca kateri je sedaj bil v izolaciji. Potrebujem osnovo vendar delavec v lanskem in v prvih mesecih letošnega leta ni bil zaposlen. Dobil je le prejemek za občasno delo invalidov v znesku 3.994 in predvidevam da tudi kakšno denarno socialno  pomoč. Kako se pri takem zaposlenem izračuna osnova za refundacijo ??

SIM - 17.11.2022 - 08:41

27. člen
(osnova za nadomestilo plače)
(1) Osnova za nadomestilo plače je povprečje izplačanih mesečnih plač, osnov za plačilo prispevkov in izplačanih nadomestil v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.
(2) Delavcu, ki ni imel plače in nadomestila plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, se osnova za nadomestilo plače izračuna iz izplačanih mesečnih plač in nadomestil plač oziroma od osnove za plačilo prispevkov v obdobju, v katerem je delal.
(3) Delavcu, ki ni imel plače in nadomestila plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu, se osnova za nadomestilo plače izračuna iz izplačanih mesečnih plač in nadomestil plač oziroma od osnove za plačilo prispevkov v obdobju iz obveznega zavarovanja v tekočem koledarskem letu preden je bil začasno zadržan od dela.
(4) Za delavce, ki do nastopa začasne zadržanosti od dela še niso imeli plače in nadomestila plače oziroma osnove za plačilo prispevkov, ter delavcu, ki se poškoduje na poti na delo, preden je nastopil delo, se za izračun osnove za nadomestilo plače upošteva plača, ki bi jo prejel, če bi delal.
(5) V osnovo za nadomestilo plače se vštevajo vsa nadomestila plač, ki jih je delavec prejel iz naslova delovnega razmerja, nadomestila za brezposelnost, starševska nadomestila in nadomestila iz OZZ.
(6) Če je delavec v delovnem razmerju pri več delodajalcih in s tem dosega polni delovni čas ali če je v delovnem razmerju pri enem ali več delodajalcih za polni delovni čas, pri drugem pa največ za osem ur na teden, se v osnovo za nadomestilo plače vštevajo plače in nadomestila plač, ki jih je delavec prejel pri vseh delodajalcih.

Seny - 17.11.2022 - 09:34

SIM hvala, vendar to si tudi sama znam poiskat. Mene predvsem zanima ali se osnova za lansko leto izračuna iz tega občasnega dela invalidov ali ne ? Se to sploh vševa v osnovo? Je to njegova osnova? Nisem še ikoli imela primera s takšnim dohodkom ...

SIM - 17.11.2022 - 13:16

Obrnite se na ZZZS, pa vam bodo točno povedali. Ampak jaz razumem, da je osnova za refundacijo tisti dohodek, od katerega so plačani tudi vsi davki in prispevki. Če to občasno delo invalidov ne sodi pod točko 5, potem je po moji logiki vaša osnova seštevek plač od marca do meseca pred izolacijo.

Seny - 17.11.2022 - 13:35

Se strinjam, želela sem samo še neko drugo mnenje, kako to ostali razumete in če je kdo imel podoben primer.