krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zdravniski pregled in bolezen

3372  16.11.2022 - 19:49h / Ostalo / Avtor: Tija / 865 / 7

Pozdravljeni,

mene pa zanima in tukaj vprasam, ker imate veliko raznoraznih izkusenj z vsem kar se v podjetjih dogaja.

Moja situacija je namrec sledeca. Sem zaposlena, trenutno na bolniski zaradi raka. To seveda pise v mojem zdravstvenem kartonu.

Ker so odnosi v obstojecem podjetju res slabi, delamo cele dneve in tudi vikende, razmisljam o spremembi. In ker bom kmalu lahko zacela delati normalno. Poklicali so me na en razgovor kjer bo me sprejeli, sem v najozjem izboru. Ampak me skrbi, kako je z zdravniskim. Ali ga bom opravila?

hvala, Tija

B - 17.11.2022 - 07:02

V kolikor delate cele dneve in je novo delovno mesto podobno sedanjemu, potem ni dvoma, da bo zdravniški pregled uspešen, če ga boste sploh potrebovali.

Moni - 17.11.2022 - 07:09

Če si na bolniški, si na bolniški. Ne delaš. Ne stopaš v novo službo oz. nujno je, da novemu delodajalcu poveš glede bolniške vse. Ali pa bolniško prekineš in delaš kjer želiš. Je pa vprašanje, če boš zaradi prekinitve speljala zadevo do konca - pridobitev status invalida (prejem nadomestila z ZPIZa) in pravice za krajši delovni čas. 
Moje mnenje: si doma na bolniški, hodiš na sprehode in se crkljaš. Ne delaš. Spelješ bolniško do konca, kot se gre, ko pa pride čas za vrnitev, pa si poiščeš novo službo. To ni težko, služb je dovolj.

Moni - 17.11.2022 - 07:14

in še odgovor na vprašanje - zdravnik ti ne bi smel spisati, da si za delo sposobna.

Majda - 17.11.2022 - 07:10

Največkrat okrevanci potem  niso več zaposleni za polni del.čas.V kolikor vi nimate nekih del.omejitev potem že  sami veste ali ste sposobni prevzeti obseg dela. Je pa res , da bi bilo do  delodajalca korektno, da jim mogoče to poveste. Verjetno si boste tudi sami pridobili več zaupanja.Tako se tudi gradijo dobri odnosi. V premislek...

Mia - 17.11.2022 - 08:01

Če boste opravili zdravniški pregled je odvisno, za kakšno delovno mesto se prijavljate in kakšne so omejitve po vaši bolezni.Vsekakor pa je prav, da bodočega delodajalca seznanite o tem, da ste preboleli to  bolezen.
Vedno me ganejo in hkrati razjezijo takšne zgodbe, kje ljudje zmagajo nad boleznijo in potem skrbijo zaradi drugih. Zakaj ? Ker sem bila takšna tudi sama in sem potrebovala kar nekaj časa, da sem spremenila miselnost. Da sem začela misliti nase.
Iz moje izkušnje vam povem, da se delodajalci ne ustrašijo zaposliti ljudi, ki so preboleli raka. Pred 18 leti, ko sem bila še zelo, zelo mlada sem zbolela za rakom. V tisti trenutni službi sem pred tem delala petek in svetek.. Po težki opreraciji sem imela mir pred delodajlcem cel mesec, potem pa je bilo po njegovem čas, da pridem v službo. Ker sem bila mlada in sem imela dva mala otroka je seveda denar bil zelo pomeben vir preživetja, sploh ob mizerni bolniški. In sem šla.. zjutraj v Ljubljano na obsevanje , potem pa v službo. Sem se kmalu začela bolj ceniti sebe in življenje, ki mi je bilo ponovno dano, zapustila delodajalca in kmalu našla drugega. Imam tudi status invalida 3.kategorije, sicer nobenih posebnih delovnih omejitev, ker sem bila zelo mlada in mi je bilo onemogočeno sploh še kdaj imeti otroke, zato status.  Za naslednjega in tudi zdajšnjega delodajalca ni ta moja tako imenovana invalidnost predstavljala problema. 

Polagam vam na srce, vaša največja zmaga je ta, da ste danes tukaj, da živite, da lahko začnete spet delati. Po vseh pretresih, ki jih damo skozi, ko nam postavijo diagnozo rak, je služba najmanjša stvar, ki nas bi morala skrbeti. Dobili ste drugo priložnost, zato nikar ne pomišljajte in odidite iz okolja, ki vam povzorča stres. Vendar bodite iskreni do naslednjega delodajalca. 

Želim vam veliko sreče, in seveda uživajte v življenju. In iz srca vam želim, da najdete službo, v katero boste hodili z veseljem. Vse dobro. :) 

Tija - 17.11.2022 - 11:37

Mia, zjokala sem se ob vašem lepem in konkretnem odgovoru. Najlepša hvala za spodbudo!

Nekaterim pa, ki so me ''napadli'' češ kako skrivam bolezen in lažem delodajalcu ... to ni res in jasno sem napisala, da sem TRENUTNO doma s to diagnozo in da bom KMALU lahko šla ponovno normalno delati in za TAKRAT, ko se bom spet vrnila na delo sprašujem, kako je z opravljanjem zdravniškega pregleda. Ali bo ta ''prebolela'' bolezen ostala črna pika v moji kartoteki, ker seveda vsi vemo, da se bolezen lahko ponovi. Upam, da ne, ampak nikoli pa ne vemo.

Moni - 18.11.2022 - 08:44

Tija, žal mi je, če si moj odgovor prejela kot "napad", Razumela sem, da v kartoteki piše, da si na bolniški, a da delaš cele dneve. Pa da bi med bolniško šla v drugo službo. 
Verjetno sem vse to razumnela narobe, zato se opravičujem za "napad".