krpan in druščina postani član

Naslov teme: SAZOR GIZ

3364  16.11.2022 - 07:11h / Ostalo / Avtor: REMI / 1489 / 23

Združenje SAZOR GIZ k.o. in Gospodarska zbornica Slovenije sta 6. decembra 2021 podpisala Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki je stopil v veljavo 25. decembra 2021. Podpisani sporazum ima veljavo predpisa in je objavljen v Uradnem listu RS, št. 194/2021 z dne 10.12.2021, zato ste se nanj dolžni odzvati ???????
Kako se boste odzvali na tole ????

Anica - 16.11.2022 - 07:20

Napisali smo, da ne kopiramo avtorskih del, podpisali tisto izjavo in poslali. A ja, zraven dali še en dopis, ki nam ga je posredovala OZS. To se moramo zahvaliti GZ, ki je v ime vseh nas podpisala sporazum, brez vednosti drugi organizacij.

jota - 16.11.2022 - 07:37

Anica, kaj pa pravi ta dopis OZS. Noro je tole plačevanje, za izpis bilanc, saldakontov, računo, izpiskov

Nati - 16.11.2022 - 07:20

Še premišljujem, ker ne kopiramo avtorskih del ampak samo račune in podobno,
razen če je izdaja računa avtorsko delo- potem bom od Gazor-ja zahtevala tantieme. 

anelija - 16.11.2022 - 08:43

V temi 2792 imate dopis, ki se ga pošje na SAZOR GIZ. 
Smo pa tudi mi premišljevali, da bi potem od SAZORJA zahtevali plačilo za avtorske pravice za izdane račune, pa navodila za uporabo itd, ker drugega ne tiskamo. 

Lana - 16.11.2022 - 10:21

Ali se samostojni podjetnik kot nosilec dejavnosti šteje za zaposleno osebo?
Če deluje sam, potem ga ta sporazum ne zavezuje? 

(3.člen)
Zavezanci po tem sporazumu so vse pravne in fizične osebe z najmanj eno zaposleno osebo, ki so organizirane kot gospodarska družba ali samostojni podjetnik posameznik, opravljajo pridobitno dejavnost na območju Republike Slovenije in ki bodisi posedujejo napravo, ki omogoča fotokopiranje, oziroma imajo tovrstno napravo v svojih osnovnih sredstvih, jo najemajo ali z njo razpolagajo na katerikoli drugi podlagi, ali naročijo fotokopiranje pri izvajalcu fotokopiranja izven podjetja (v nadaljevanju: podjetje).

anelija - 16.11.2022 - 10:44

Nosilec s.p. se šteje kot zaposlena oseba.

Pika - 16.11.2022 - 12:34

Takle dopis so nam poslali iz Obrtne zbornice....

Zadeva: Odgovor na Poziv k podpisu licenčne pogodbe
 
Spoštovani,
 
na vas se obračamo v zvezi z vašim pozivom k podpisu licenčne pogodbe, ki ste ga dne XY naslovili na nas.
 
Obveščamo vas, da del iz varovanega repertoarja vaše kolektivne organizacije (tj. dela s področja književnosti, znanosti in publicistike in njihovih prevodov) pri opravljanju gospodarske dejavnosti ne fotokopiramo (ne z lastnimi/najetimi multifunkcijskimi napravami, niti ne prek morebitnih naročil zunanjim podjetjem). Navedenih del v sklopu opravljanja gospodarske dejavnosti prav tako ne uporabljamo na kakršenkoli drug način.
 
Zato menimo, da nas Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji (Uradni list RS, št. 194/21) ne zavezuje in podpis poslanega osnutka licenčne pogodbe zavračamo.
 
S spoštovanjem,

Grazija - 16.11.2022 - 12:45

Pri dopisu SAZOR je Priloga 2:  Izjava, kjer lahko pod kazensko in materialno odgovornostjo izjavljam, da podjetje ne poseduje naprave, ki omogoča fotokopiranje, da tovrstne naprave nima v svojih osnovnih sredstvih, je ne najema in z njo ne razpolaga na katerikoli drugi podlagi, ter da ne naroča fotokopiranja pri izvajalcu fotokopiranja izven podjetja (npr. fotokopirnici).

Mi bomo verjetno podpisali in poslali to izjavo.

Magda - 16.11.2022 - 19:57

Samo ta izjava ni resnicna! 
Seveda posedujemo take naprave, fotokopirce in podobno. In podpisati neresnicno izjavo pod kazensko in materialno odgovornostjo ?? Ne vem no ...jaz sem bolj "zajc" za kaj takega.

Bolj se mi zdi na mestu tale izjava, ki jo je prilepila Pika. Ker to je pa popolna resnica. Lahko jim edino se dopisem vprasanje, ali so moje temeljnice avtorsko delo in ve so, koliksen % mi pripada? In me prav zanima kaksen bi bil odgovor ... ker na vsak dopis in uradno vprasanje, se naceloma morajo odzvati.

Me pa zanima zakaj nobena "racunovodska sekcija", zveza/drustvo ravunovodij, revizorji (pa kaj jaz vem kaj se vse obstaja) ne postavi takega vprasanja za nas ????

Hmm - 16.11.2022 - 20:04

Če omenjajo kazensko odgovornost potem me zanima katero določbo KZ mislijo uveljavljati? Kako bodo dokazovali kaznivo dejanj? Nimajo osnove  

Magda - 16.11.2022 - 21:25

Hmm imaš mogoče prav ... sem zdaj prebrala to izjavo in nikjer ne navajajo nobenega člena na to temo. V bistvu je kar neka splošna izjava v stilu bla bla bla .... plus kateri norec ne bo pospravil fotokopirca ipd, ko se najavijo na pregled.

Je pa res ... meni je še vedno bolj primerna izjava zbornice. Ker je realna, zelo konkretno napisana.


IZJAVA
po drugem odstavku 3. člena Skupnega sporazuma o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji (skupni sporazum)
Podpisani pod kazensko in materialno odgovornostjo izjavljam, da podjetje ne poseduje naprave, ki omogoča fotokopiranje, da tovrstne naprave nima v svojih osnovnih sredstvih, je ne najema in z njo ne razpolaga na katerikoli drugi podlagi, ter da ne naroča fotokopiranja pri izvajalcu fotokopiranja izven podjetja (npr. fotokopirnici).
Kolektivni organizaciji SAZOR GIZ k.o. dopuščam preverjanje resničnosti tovrstne izjave. Za ta namen se zavezujem v roku 8 delovnih dni od prejema pisnega poziva omogočiti predstavniku SAZOR GIZ k.o. pregled prostorov, ki jih podjetje uporablja pri poslovanju (npr. pisarne in drugi prostori, v katerih bi se lahko nahajala naprava za fotokopiranje). Poskrbel bom, da bo ob izvajanju pregleda prisoten predstavnik podjetja, ki bo predstavniku SAZOR GIZ k.o. omogočil ogled prostorov. Zavedam se, da če podjetje predstavniku SAZOR GIZ k.o. ne omogoči pregleda v navedenem roku oziroma če ne omogoči pregleda prostorov, ki jih podjetje uporablja pri poslovanju (npr. pisarne in drugi prostori, v katerih bi se lahko nahajala naprava za fotokopiranje), bo lahko Združenje SAZOR ob upoštevanju okoliščin zoper podjetje pričelo pravne postopke zaradi kršitve avtorske pravice pred pristojnimi organi.
Združenje SAZOR GIZ k.o., njegov predstavnik, ki bo izvajal pregled, in podjetje na zahtevo podjetja sklenejo Dogovor o varovanju poslovne skrivnosti iz Priloge 3 skupnega sporazuma.

Hmm - 17.11.2022 - 02:23

Menim, da bi bilo koristno, ko bi pravno mnenje na to temo podal dober pravnik in to tudi javno objavil. Zakaj pa smo take ovce in podpišemo vse kar nam pošljejo. Jaz ne bi ničesar podpiasal saj z njimi nimam nič.
No pa dajmo še o avtorskih delih: večina pisnega gradiva je danes na voljo tudi na spletu. Za tista avtorska dela, ki so dosegljiva na spletu avtorji prav gotovo vedo in so zato tudi na voljo vsem zainteresiranim. Če pa želiš nekaj konkretnega od določenega avtorja pa to tudi lahko kupiš.
O fotokopirnih in drugih elektronskih napravah: danes se lahko kupijo razne kopirne in multifunkcijske naprave. Neumnost je zahtevati od nekoga da s pisno izjavo izjavlja da to napravo ima in da jo tudi uporablja za karkoli. Ker je danes večina mobilnih telefonov sposobna fotografirati karkoli in s tem tudi kopirati karkoli je tudi neumno podpisovati kakršnokoli izjavo, da takšen telefon uporabljaš.
Nekdo se je spet lotil zbiranja denarja na način, ki ni nikakor etičen in tudi ne pošten. Moje mnenje je da gre pač za še en nateg. Mene ne zanima kaj je gospodarska zbornica podpisovala in s kom. V kašnem pravnem in poslovnem razmerju pa smo vsi  mi z to zbornico?
In navsezadnje: če bo kdo pač nekaj plačal temu SAZAS-u ali pač SAZORju , ali bodo denar prejeli prav tisti avtorji, ki naj bi bili do tega upravbičeni ali pač spet le nekateri izbrani, ki so se pač prijavili da so avtorji. Dajte no kdo tukaj koga nateguje?



 

REMI - 17.11.2022 - 06:51

Morda bi bilo smiselno GZS vprašati in prositi za bolj razširjeno pojasnilo kaj so podpisali in v imenu koga ?

Mojca - 17.11.2022 - 07:00

Tako kot Pika, ne podpišete in ne plačujete pijavkam. 

Ana - 17.11.2022 - 08:16

3. člen
(zavezanci sporazuma) 
(1) Zavezanci tega sporazuma so vse javne osnovne in srednje šole, ki se financirajo iz državnega proračuna za izvajanje javnoveljavnih vzgojno-izobraževalnih programov na podlagi 81. člena ZOFVI oziroma zasebne osnovne in srednje šole, ki se za izvajanje javno veljavnih vzgojno-izobraževalnih programov financirajo iz državnega proračuna na podlagi 73. člena ZOFVI (zasebna šola s koncesijo) ali na podlagi 86. člena ZOFVI (zasebna šola brez koncesije).
(2) Zavezanci tega sporazuma so tudi vsi javni vrtci, ki se sofinancirajo iz proračunov občin-ustanoviteljic teh vrtcev in prispevkov staršev – uporabnikov storitev vrtca v skladu z določbami Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO, v nadaljnjem besedilu: ZVrt) za izvajanje javno-veljavnih programov predšolske vzgoje oziroma zasebni vrtci, ki se sofinancirajo iz javnih sredstev na podlagi 73. člena ZOFVI (zasebni vrtec s koncesijo) oziroma na podlagi 34. člena ZVrt (zasebni vrtec brez koncesije).
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2016-01-2386/skupni-sporazum-o-reproduciranju-avtorskih-del-prek-obsega-iz-50--clena-zakona-o-avtorski-in-sorodnih-pravicah-v-vrtcih-in-solah-v-republiki-sloveniji?h=Skupni%20sporazum
Zavezanci (po uredbi)
38. člen
(neuradno prečiščeno besedilo)
(1)Zavezanci nadomestila iz prejšnjega člena  so: proizvajalci naprav za tonsko in vizualno snemanje, proizvajalci naprav za fotokopiranje, proizvajalci praznih nosilcev zvoka ali slike ter imetniki naprav, ki ponujajo odplačno fotokopiranje. Poleg proizvajalcev so solidarno zavezani tudi uvozniki naprav in nosilcev, razen če je uvoz namenjen za privatno in nekomercialno uporabo kot del njihove osebne prtljage.
(2)Proizvajalci iz prejšnjega dostavka niso zavezanci nadomestila za tiste naprave oziroma nosilce, ki jih izvažajo.
(3)Zavezanci iz prvega odstavka tega člena  niso zavezanci nadomestila za tiste naprave oziroma nosilce, ki jih prvič prodajo ali uvozijo za:
1.     komercialno reproduciranje avtorskih del, pri katerem je treba pridobiti dovoljenje imetnikov pravic, ali
2.     reproduciranje avtorskih del v korist invalidnih oseb, če je neposredno povezano z njihovo invalidnostjo.
(4)Zavezanci iz prvega odstavka tega člena  morajo na zahtevo kolektivne organizacije ob koncu vsakega četrtletja sporočati podatke o vrsti in številu prodanih ali uvoženih naprav in nosilcev iz prejšnjega člena  ter podatke o prodanih fotokopijah, ki so potrebni za izračun dolžnega nadomestila. Pridobljene podatke lahko kolektivna organizacija uporabi le za namen, za katerega so bili dani, in jih nepooblaščenim osebam ne sme razkriti
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2006-01-4439/uredba-o-zneskih-nadomestil-za-privatno-in-drugo-lastno-reproduciranje?h=Uredba%20o%20zneskih%20nadomestil%20za%20privatno%20in%20drugo%20lastno%20reproduciranje


 

Pika - 17.11.2022 - 10:42

sedaj pa mi je jasno... Ana... na vaš dopis.... zakaj nam na POŠTAH ne nudijo več fotokopiranja....sem mislila da samo na naši ne, ker je majhna... seveda, ker kopijo zaračunajo ....

Ampak še vedno, kaj imajo tukaj zraven delodalajci: če je v zgornjem postu lepo objavljeno, kdo so zavezanci.... šole, vrtci ...

kaj nam SAZOR pošilja brezpotrebne dopise!!!

Magda - 17.11.2022 - 11:23

Malce sem se poigrala s tole zadevo.

SAZOR in zbornica sta sklenila Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del.

Torej sem šla prebrat Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) in v 5. členu piše, kaj sploh je avtorsko delo
(http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO403)

5. člen
(1) Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršenkoli način izražene, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(2) Za avtorska dela veljajo zlasti:
1.      govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;
2.      pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;
3.      glasbena dela z besedilom ali brez besedila;
4.      gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;
5.      koreografska in pantomimska dela;
6.      fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;
7.      avdiovizualna dela;
8.      likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;
9.      arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;
10.   dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;
11.   kartografska dela;
12.   predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).


Torej glede na opis, kaj avtorsko delo sploh je ... tega mi ne počnemo, torej ne kopiramo avtorskih del, ampak kopiramo račune, pogodbe, temeljnice in podobno.

In potem sem nadalje brala SKUPNI SPORAZUM o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=DRUG4988), kjer v 2. členu piše, kaj sploh je predmet sporazuma in predmet sporazuma je kopiranje avtorskih del - za kar sem že zgoraj napisala, da tega jaz pač ne delam.

2. člen
(predmet sporazuma)
(1) Ta sporazum določa pogoje uporabe v primeru fotokopiranja avtorskih del s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov (v nadaljevanju: avtorska dela) pri opravljanju gospodarske dejavnosti, tarifo za tovrstno uporabo avtorskih del in druga vprašanja v zvezi z reproduciranjem avtorskih del v primeru njihovega fotokopiranja pri opravljanju gospodarske dejavnosti.
(2) Ta sporazum se nanaša na mehanično fotokopiranje (t.i. reprografijo) avtorskih del, ki se izvaja s tiskanega primerka avtorskega dela na papir ali sintetični material, v eni ali več barvah, s pomočjo fotokopirnih strojev in drugih podobnih naprav z istim učinkom, kot so večfunkcionalne naprave in druge naprave, ki omogočajo mehanično fotokopiranje avtorskega dela (v nadaljevanju: fotokopiranje).


Tako da, jaz jim bom napisala, da glede na navedeno, nisem zavezanka po tem sporazumu.
Ne me držat za besedo - NISEM PRAVNICA in ne dam roke v ogenj, ali bo to ok ali ne.
 

Magda - 17.11.2022 - 11:25

In tole kar sem tu napisala, se v celoti sklada z dopisom zbornice, ki ga je pripela že Pika!

B - 17.11.2022 - 13:01

Magda, vaša razlaga in razmišljanje je povsem pravilno. Raćunovodski servisi nimajo nič skupnega z avtorskimi deli. Fotokopirajo lastne računovodske listine, ki jih izdelajo sami. Ne nasedajte prisklednikom, ki bi radi na račun drugih lahko zaslužili in si manili roke. GZ je pravi naslov, ki MORA pojasniti smisel uveljavljanja nekih pravic in zaslužkov od servisov in gospodarstva na sploh. Avtorska in podobna dela fotokopirajo izobraževalne institucije in nihče drug. Ne dovolite manipulacij.

anči - 18.11.2022 - 11:25

Menim, da je tale Sporazum šel čez sam Zakon (ZASP), ki mu je nadrejen. Sporazum širi nabor zavezancev za tarifo na vse pravne osebe s pridobitno dejavnostjo, ki imajo vsaj 1 zaposlenega in imajo vsaj 1 fotokopirni stroj (ali imajo najetega ali pa plačujejo fotokopije drugi osebi) ne glede na to, ali kopirajo avtorska dela iz repertuarja SAZOR ali ne in ne glede nato ali te kopije prodajajo ali ne. ZASP zavezancev ne opredeljuje na ta način. Če ne kopiram ali naročam kopij za avtorska dela iz repertuarja SAZOR in tudi ne prodajam teh kopij, potem nisem zavezanec za to tarifo po ZASP. Verjetno bi bila potrebna v prilogi dopisa SAZOR še izjava s to vsebino. Noben sporazum ne more določati zavezancev širše kot jih opredeljuje sam zakon, ki mu je nadrejen, tako da je po mojem mnenju v tem delu ta sporazum v nasprotju z zakonom. Pa nisem pravnica.

bacil - 21.11.2022 - 09:39

kakšno pa je Krpanovo mnenje o tem Sporazumu? 

D.K. - 21.11.2022 - 20:35

Tudi sam sem se malo poglobil v navedene člene, navedenih zakonov. In prišel neodvisno od tukaj napisanega do enakih ugotovitev. Dejansko so poskusili in nekatere dovolj prestrašili, da bodo podpisali - ali sporazum in plačevali - ali priloženo izjavo, kjer se prav tako zavežeš, da njihovega človeka spustiš v svoje prostore. Kolikor sem sam razumel, nimajo pravne osnove za vstop v prostor, če jim tega seveda izrecno ne dovolim! Niti nikjer nisem zasledil, da je predvidena kakršnakoli globa! Torej morajo v pravni spor, tam pa z lahkoto dokažem, da nisem zavezanec za plačilo njihovega "samoprispevka". In potem jih še tožim za stroške, z obrestmi vred!

kk - 01.12.2022 - 07:58

kaj novega glede tega. Naša stranka je poslala dopis in dobila po mailu odgovor da MORA podpisat pogodbo.