krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tuj delodajalec

3271  06.11.2022 - 17:46h / Dohodnina / Avtor: Jutro / 348 / 2

Pozdravljeni, moj novi delodajalec je tuje podjetje, ki ni registrirano v Sloveniji. V pogodbi o zaposlitvi imam zapisano bruto plačo. Prvi mesec zaposlitve sem prejela na TRR neto plačo, drugi mesec pa bruto plačo, nakar sem za oba meseca od FURSa dobila obvestilo, da moram plačati akontacijo dohodnine in oddati prispevke za socialno varstvo. Ker se ne spoznam na to področje vas prosim za mnenje, da vidim  v čem je težava. Seveda se bom obrnila tudi na FURS. Hvala in lep pozdrav

Mia - 07.11.2022 - 05:18

Moj sin dela za podjetje, ki je registrirano v Ameriki. Ima z njimi sklenjeno pogodbo o plači, ki je izplačana v celoti. Vendar, ima pa svoj s.p. iz katerega na osnovi tega plačuje prispevke in akontacijo dohodnine. 
Pogodba o plači, ki je sklenjena med njim in podjejem iz Amerike, je v bistvu pogodba o sodelovanju. 
Ste dobro prebrali pogodbo, ali ima vse elemente delovnega razmerja ali vsebuje zgolj podatek o plačili in je v bistvo ta pogodba pogodba o sodelovanju.... 

Magda - 07.11.2022 - 15:17

Predvidevam, da delo opravljate v Sloveniji, torej je Slovenija tista, ki ima po konvenciji pravico do obračuna davka (dohodnine). Vse davke in prispevke torej plačujete v Sloveniji. Ker nič ni bilo plačano v tujini, vas je FURS seveda pozval, da zadeve uredite. Vprašanje tudi, kako imate sploh urejen svoj status v uradnih evidencah. 

Gre pa lahko za dve popolnoma različni zadevi:
- pogodba o zaposlitvi, ki se sklene med delavcem in delodajalcem
- pogodba o sodelovanju, ki se sklene med naročnikom in izvajalcem
Pogodba o plači ne obstaja.

Je pa treba biti zelo previden, kakšna je dejanska vsebina pogodbe. Ker ni važno kaj piše na vrhu pogodbe. Se je že velikokrat zgodilo, da je pisalo pogodba o sodelovanju, potem pa so bile notri navedbe, značilne za redno zaposlitev, npr. uporabljen je bil izraz plača, govorilo se je o dopustu, regresu, delovnem času ... vse to namreč zelo jasno nakazuje na zaposlitev.

Torej, če gre za zaposlitev so zadeve jasne ... oddati je potrebno predvideni znesek za obračune akontacije dohodnine (v 15 dneh po prvem prilivu ali v primerih ko se višina priliva spremeni za več kot 10%) in vsak mesec se odda obrazec za prispevke, mislim da je OPSVT, nekaj takega.

Če pa gre za delo po pogodbi o sodelovanju (v tem primeru bi bili s.p. ali celo d.o.o.), pa nič posebnega. Na koncu leta se vse uredi v letnem obračunu.