krpan in druščina postani član

Naslov teme: športno društvo - oprostitve DDV

3265  05.11.2022 - 07:57h / DDV / Avtor: anelija / 483 / 4

Športno društvo v javnem interesu je zavezanec za DDV, nima zaposlenih, vodijo ga prostovoljci, ves dobiček se vlaga nazaj v dejavnost, v primeru prenehanja se vsa sredstva in oprema prenesejo na občino.Imam nekaj vprašanj in dilem in prosim za pomoč.

1) Društvo organizira tekmovanje, ki je v programu nacionalne panožne zveze, tudi višino štartnine je določila panožna zveza. Berem 42., 43. in 68. člen ZDDV. Mislim, da društvo izpolnjuje vse pogoje, da pri štartnini za to tekmo ne obračuna DDV. Razmišljam prav? Je dovolj, če se sklicujemo na 42.člen ZDDV?Če prav razumem, moramo to pred samo izvedbo tekme priglasiti tudi na FURS?

2) V osnovnih šolah smo tudi izvajalci na športnih dnevih. DDV nismo obračunali na osnovi 42. člena ZDDV, kar smo na računu tudi navedli. Ali bi morali tudi to priglasiti na FURS? Gre za že pretekle dogodke, pa takrat nisem bila dovolj pozorna na vse. Brala sem, da je priglasitev potrebna že pred dogodkom, pa sedaj ne vem, ali lahko dam vlogo tudi za nazaj. 

3) Na začetku morajo novi člani opraviti 8-uri tečaj, da se uvedejo v način vadbe in rokovanje z lokom. Tečaj se plača posebej. Po končanem tečaju se tečajniki včlanijo v klub in plačujejo članarino in vadnino. Ali se za ta tečaj obračuna DDV ali spada med oproščene dobave (kot npr. vadnina)?

Marjera - 06.11.2022 - 06:05

Glede na zastavljena vprasanja bi bilo najbolj pametno da bi tukaj pisalo iscemo racunocvodjo z znanjem dela v drustvih. Vi sigurno zega znanja nimate. 

anelija - 07.11.2022 - 10:26

Smo imeli računovodski servis, pa sem pred leti, ko sem zadevo prevzela, dobila zelo neurejene knjige, pa se je štelo, da zadevo obvladajo, tako da... Sem se pa v teh letih veliko naučila tudi o društvih, tako da o tem ne bi. Ne bojim se novih znanj, včasih pa potrebujem kakšno povratno informacijo, da razmišljam prav. 

B - 06.11.2022 - 08:38

Vse kar ste opisali je po moji oceni brez DDV. V kolikor bi  davčni strokovnjak ocenil drugače mislim, da z državo in njenim davčnim sistemom nekaj ni uredu. Vse mlade in stare je potrebno vzpodbujati k rekreaciji in aktivni vadbi brez skodelice države.

Marjera - 06.11.2022 - 16:56

Ne bo drzalo.