krpan in druščina postani član

Naslov teme: Mali DZ in opravljena storitev v UK

3262  04.11.2022 - 09:56h / DDV / Avtor: Magda / 464 / 6

Živjo, pa imam spet eno cvetko.

Imam malega davčnega zavezanca, ki bi sedaj izjemoma opravil eno storitev za naročnika v Angliji.

In berem: 
Primer, ko pa se praviloma ni potrebno registrirati za DDV in pridobiti te posebne DDV številke je, kadar je tuj partner na primer firma izven EU. Tukaj gre potem namreč za storitev, ki ni predmet DDV, saj se namreč obračuna po kraju prejemnika in je torej "izvedena izven EU". Dobro pa se je pozanimati glede obveznosti, ki bi jih lahko imelo podjetje do te tretje države. Nekatere namreč določene storitve smatrajo kot "connected-to". To pomeni posebno obravnavo oziroma registracijo pri njih.

Torej kar se tiče slovenske zakonodaje, se malemu davčnemu zavezancu ni potrebno registrirati za DDV.
Ne najdem pa nikjer, da bi bile kakšne zahteve s strani UK, da bi se moral mali DZ registrirati tam. Ima kdo od vas kaj podobnega?

Hvala!

Simbi - 04.11.2022 - 16:59

Sicer ne poznam predpisov UK, zato samo namig: kaj če bi vaši stranki njegov naročnik v UK pomagal pri pridobivanju te informacije. 

Uredništvo - 07.11.2022 - 06:55

Kakšno storitev bi opravil in komu (davčnemu zavezancu, fizični osebi)?
V odvisnosti od vsebine storitve in statusa naročnika je potem treba pogledati, kje je kraj opravljene storitve in kdo je plačnik DDV (oz. ali se mora mali dz kje registrirati za namene DDV).

"Popolna davčna rešitev"
https://www.superdavki.com/home

Magda - 07.11.2022 - 14:51

Storitve so: data collection and data analysis
Opravljene so UK VAT zavezancu

Tule berem: https://www.gov.uk/register-for-vat

In če jaz prav razumem, se mora vsak, ki karkoli (razen oproščenih dejavnosti, ki so enake našim) dela za UK naročnika, registrirati pri njih ... al sem jaz že mal blesova od tega

When to register for VAT
You must register if:
- your total VAT taxable turnover for the last 12 months was over £85,000 (the VAT threshold)
- you expect your turnover to go over £85,000 in the next 30 days

You must also register (regardless of VAT taxable turnover) if all of the following are true:
- you’re based outside the UK
- your business is based outside the UK
- you supply any goods or services to the UK (or expect to in the next 30 days)

 

Uredništvo - 08.11.2022 - 13:06

Niti ne vemo, kaj je vsebina pod "data collection and data analysis", vendar glede na to, da so opravljena GB zavezancu, ki deluje kot tak, potem se uporabi prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 - kraj opravljene storitve je v VB, kjer ima naročnik sedež dejavnosti. Vaš mali davčni zavezanec - izvajalec ne rabi pridobiti ID številke v Sloveniji. Predvidevamo, da se plačnik DDV opredeli naročnik storitve, kot je to bilo pred BREXITOM - dvomimo, da se je tu v VB kaj spremenilo.
 

Simbi - 07.11.2022 - 16:17

Saj to tudi pri nas velja za tujce (15 dni preden bodo opravili obdavčljivo dobavo v SLO), ampak so potem navedeni med izjemami za identifikacijo... 
Zato preverite še, če UK zakonodaja predvideva prevalitev davčne obveznosti na prejemnika storitve za tak primer (tako kot naš 76. čl., 3. odstavek) in to sem imela v mislih v petek, ko sem napisala, da naj kupec pomaga pri pridobitvi informacije.

Pika - 17.11.2022 - 06:10

Ne vem, mi spolujemo z Anglijo, pa smo za samo dobavo izdelkov morali zaprositi za SIREX številko, pa tudi EORI ( EORI številka je v bistvo davčna številka )
Za številko zaprosiš : https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/openportal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=registrirani_izvoznik   ki jo izdajajo na Celjskem FURSU