krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zagotavljanje nastanitve s strani delodajalca

3251  03.11.2022 - 16:08h / Ostalo / Avtor: Magda / 547 / 6

Živjo,
prosim za vaše mnenje. 
Ravno te dni sem prevzela eno podjetje in pregledujem zadeve. Narediti moram namreč plače, ostalo lahko malce počaka. Opažam dvoje:
1. Podjetje plačuje najemnino in vse stroške za eno hišo in v tej hiši živijo zaposleni. 
Zaposlenim niso izstavljeni računi za najem in stroške, niti ni obračunana boniteta. Kaj bi vi naredili? 
2. Podjetje je tudi kupilo nekaj osebnih vozil, sicer relativno poceni. S temi vozili se zaposleni vozijo na delo (po dva ali morda trije skupaj), poleg tega tudi opravijo poti za službene namene. Torej delno je prevoz na delo (osebni strošek), del pa službene poti.

Ne vem kako bi to najbolje uredila, delavci namreč dobijo plačo za delo. Vse stroške nastanitve, prevoza, prehrane in drugega pa je dogovorjeno da uredi podjetje. Gre namreč za dejavnost, ko ''potujejo'' od delovišča do delovišča, ko opravijo delo na projektu, se preselijo na drugo lokacijo. To je nek način, da se dobi dobre delavce. 

Jaz se nekako nagibam k prefakturiranju najemnine in stroškov? Ali boniteta? Najbrž se ne morem izogniti povišanju plač in s tem stroškov?  

Simbi - 03.11.2022 - 18:30

Za nastanitev bi verjetno predlagala stranki zaračunavanje zaposlenim. Po opisu sodeč gre za gradbeno dejavnost, zaposleni so verjetno v večini tujci. Se bojim, da nastanitev plačujejo na roke, ali pa gre za skrito kompenzacijo plače na račun nižjega zneska na plačilni listi, ker: dogovorjena plača je verjetno v neto znesku, zato bi vsakršno povišanje (za pobot najemnine ali na račun bonitete) dajatve precej povečalo, že zaradi nepriznane splošne olajšave. Preden predlagate fakturiranje zaposlenim, preverite še, kak vpliv bi to imelo na odbitni delež DDV - če nimate namena voditi ločenih evidenc, bi bila za stranko mogoče ugodnejša opcija obračuna bonitete.

Z vozili se pa verjetno vozi več zaposlenih hkrati. Če imajo vozila vgrajene naprave za sledenje, se bo težko izogniti boniteti za privat uporabo. Odvisno od tega, koliko je bivališče oddaljeno od sedeža družbe. Če je to sorazmerno blizu, tako da bi zaposleni lahko prišli tudi peš, bi v primeru, da ne obstajajo sledilne naprave, mogoče lahko trdili, da je avto "čez noč" na parkirišču družbe - spet odvisno, ali obstajajo nadzorne kamere. Prevoz na delovišče bi pa moralo iti skozi službeno pot.

Precej če-jev, od več dejavnikov je odvisno, kako zadevo pravilno in najbolj optimalno izpeljati.

Joj, sem vesela, da nimam več nobenega gradbinca, predvsem pa nobenega delodajalca-tujca - vsi so mi ostali dolžni in pobegnili "domov", davčna me pa še kar nekaj poziva za podatke in pojasnila. Ko jim ponudim, naj pridejo po arhive strank, pa utihnejo...

Fani - 04.11.2022 - 07:33

Simbi, a mislite da ima FURS pravico zahtevati podatke o sledenju službenega avta?
Saj ni nujno, da vklopiš aplikacijo za sledenje
Ostalo se strinjam z vami

Hmm - 04.11.2022 - 09:50

Imajo pa pravico zahtevati dokazila o dejanski uporabi in upravičenosti uporabe za službene namene. Če ustreznih doakzil nimate pa sledi ocena .... in razširitev DIN .. Drug dejavnik pa je tudi strokovnost in ali nestrokovnost računovodij. Računovodja odgovarja samostojno za svoje namerne ali nenamerne napake.... V primeru ugotovljenih nepravilnosti - davčne utaje pa je odgovoren enako kot poslovodja venda tudi v tem primeru samostojno odgovarja. Še enkrat se vprašajte kdo knjiži računovodske listine v poslovne knjige? Ali računovodja ali poslovodja?

hrabrenistvo - 04.11.2022 - 09:30

Se ukvarjam s podobnimi izzivi, pa ne pridem do konca - hrabrim gradbincem nisem kos. Jim ne gre dopovedati. Pogreb.

Ne vem, kaj državni organi delajo in ne spravijo tega sektorja v red.

On Topic: ali se računovodje gradbenikov kje srečujejo, na kakšnih izobraževanjih, seminarjih - ali kakšno gradbeno združenje kaj organizira za nas? Vsaj izmenjava mnenj bi bila dobrodošla. Če sprašujem kolegice iz "normalnih" sektorjev, se kar križajo...

tinca15 - 04.11.2022 - 12:32

To bi bilo pa zanimivo, če kdo organizira kje, se z veseljem udeležim. :) 

hrabrenistvo - 04.11.2022 - 13:17

Če je kdo pripravljen vzpostavit kakšno FB skupino, se takoj pridru žim....