krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup umetniških slik iz eu obdavčitev

3170  24.10.2022 - 09:21h / DDV / Avtor: lotti / 424 / 6

Naše podjetje nabavi umetniško sliko od firme iz EU katera je davčnei zavezanc. Na računu je znesek slike in stroški prevoza. Ali  moramo narediti samoobdavčitev in ali je pravilni ddv 9,5 %?
 

Uredništvo - 24.10.2022 - 10:11

Vam podajamo samo zapis s Priloge I k ZDDV-1, kjer je "seznam dobav blaga in storitev, ki se obdavčujejo po nižji 9,5% stopnji DDV"

(10) umetniški predmeti iz 2. točke prvega odstavka 101. člena tega zakona, če jih proda:
– avtor ali njegovi zakoniti oziroma pravni nasledniki ali
– davčni zavezanec, ki ni preprodajalec, če prodajo opravi priložnostno, in če je te predmete uvozil sam ali so mu jih prodali avtorji ali njegovi zakoniti oziroma pravni nasledniki, ali če je imel pri nabavi pravico do popolnega odbitka vstopnega DDV;

PS: umetniški predmeti iz 2. točke prvega odstavka 101. člena ZDDV-1 so:
PRILOGA III
UMETNIŠKI PREDMETI, ZBIRKE IN STARINE
A. »Umetniški predmeti«
1. slike, risbe in pasteli, kolaži in podobne dekorativne plošče, ki se uvrščajo v tarifno oznako 9701 kombinirane nomenklature carinske tarife (v nadaljnjem besedilu: tarifna oznaka), če so jih avtorji izdelali v celoti ročno, razen: načrti in risbe za arhitekturo, strojegradnjo, industrijo, topografijo ali podobne namene; ročno slikani ali okrašeni izdelki; gledališke kulise in podobno iz pobarvanega ali poslikanega platna;

Kako boste pa dokazovali, da prodajalec ni preprodajalec, ki opravlja te prodaje priložnostno, oz. da je imel pri nabavi pravico do popolnega odbitka DDV, pa je na vas ...

"popolna davčna rešitev" z vsemi (ne)uradno prečiščenimi predpisi s področja obdavčitve
https://www.superdavki.com/home

Bojana - 25.10.2022 - 18:41

Pristavljam se svoj lonček.

Smo DDV nezavezanec, opravljamo oproščeno dejavnost.
Od avtorja iz EU bomo odkupili umetnisko sliko, za našo zbirko, ki jo je ustvaril on. V svoji državi je DDV zavezanec. 
Vrednost je nad 10.000€.

Pred izpeljavo posla moramo pridobiti posebno DDV številko za prejem blaga iz EU, narediti samoobdavcitev po 9,5%, plačati, saj ni pravice do odbitka. Račun mora biti brez tujega DDV.
Potem pa spet "vrnemo" atipično DDV številko.

Razmišljam prav?
​​​​​​

Uredništvo - 26.10.2022 - 06:27

Ne rabite se identificirati za namene DDV zaradi pridobitve umetniške slike! Posledično, v kolikor je avtor (prodajalec) davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v drugi državi članici, bo obračunal DDV skladno z nacionalnim predpisom svoje države. Vi v Sloveniji nimate nobenih obveznosti z vidika obdavčitve.

Popolna davčna rešitev
https://www.superdavki.com/home

Bojana - 26.10.2022 - 09:33

Ne glede na to, da bomo s pridobitvijo presegli 10.000€?
(Registracija samo kot atipični DDV zavezanec za pridobitve blaga iz EU).


4. člen
(transakcije, ki niso predmet obdavčitve)

(1) Ne glede na 2. a) točko prvega odstavka 3. člena tega zakona, predmet DDV niso naslednje transakcije:

d)     pridobitev blaga, razen blaga iz točk a) do c) in razen novih prevoznih sredstev ali trošarinskih izdelkov, ki jo opravi davčni zavezanec iz drugega odstavka 94. člena tega zakona za namene opravljanja dejavnosti kmetijstva in gozdarstva, ki se obdavčuje v skladu s posebno ureditvijo za kmete, ali davčni zavezanec, ki opravlja le dobave blaga ali storitev, za katere nima pravice do odbitka DDV, ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec.

(2) Točka d) prvega odstavka tega člena se uporabi le, če sta izpolnjena naslednja pogoja:
a)     da skupna vrednost pridobitev blaga znotraj Unije v tekočem koledarskem letu ne preseže zneska 10.000 eurov in
b)     da skupna vrednost pridobitev blaga znotraj Unije v preteklem koledarskem letu ni presegla zneska iz prejšnje točke.

Bojana - 26.10.2022 - 10:49

DDV-P2

III. Drugi podatki

17 Skupni znesek pridobitev v tekočem koledarskem letu preseže 10.000 EUR           - označiti


Iz navodil


Davčni zavezanec, ki opravlja le dobave blaga ali storitev, za katere nima pravice do odbitka DDV, ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, in ki opravljata pridobitve blaga znotraj Unije, morata pridobiti identifikacijsko številko za DDV že za mesec, v katerem je verjetno, da bo skupni znesek pridobitev v tekočem letu presegel 10.000 eurov.

Uredništvo - 27.10.2022 - 10:40

Ja, smo spregledali, da ste zapisali da je več kot 10.000 eur vredna slika, sami pa se tudi nismo sklicevali na to predpostavko. Hvala za opozorilo.

Tako je, v takem primeru, v kolikor vrednost pridobitve blaga preseže znesek 10.000 EUR, morate pridobiti ID številko za namene DDV in od pridobitve le-te obračunati DDV v Sloveniji. Stopnja DDV pa je odvisna od izpolnjevanja pogojev ...