krpan in druščina postani član

Naslov teme: Problem

3147  20.10.2022 - 14:39h / Drugi davki in takse / Avtor: Hudo / 1192 / 8

Več kot 17.000 evrov se je nabralo v štirih letih. Direktor družbe je placeval s poslovno kartico, in ker ni biilo prejetih računov, je prejšnje računovodstvo knjižilo na terjatev do direktorja, mi pa smo to terjatev prekmjižili na dano dolgoročno posojilo in obračunali obresti.
Problem je v tem, da je ta direktor hudo zbolel  in ga ne bo najmanj pol leta (več operativnih posegov).
Kaj nam svetujete v navedem primeru.
Kakšna varianta pride v poštev, da bi obveznosti ki zapadejo v 2022 rešili. Ker vzdržuje družinske člane, vemo da ne bo imel dovolj sredstev za vračilo. 


 

veki - 20.10.2022 - 20:47

Kaj pa če bi mu naredili izplačilo dobička in plačali dohodnino
tako mu ne bo treba vrniti ghlavnice samo je pa nekaj obdavčitve.

tina - 21.10.2022 - 09:56

"veki" ima prav. Tudi naša stranka jr  izplačevala "posojilo" brez opravičljive podlage. FURS je v pregledu  to smatral kot prikritom izplačilo dobička in sledi obdavčitev kot dividende.

Hmm - 21.10.2022 - 07:12

Kakšne so bile podlage za knjiženje?
Ali je direktor tudi lastnik družbe?

Gre za tipičen primer oškodoavnja družbe, neposlovne rabe in neupravičeno pridobljenih sredstev družbe. O utaji dajatev pa ... Oškodovanje je nastalo ne glede na to ali je direktor tudi lastnik družbe ali ne.

Vsekakor morate za vsako preknjiževanje imeti ustrezne knjigovodske in pravne podlage.

Hudo - 21.10.2022 - 07:53

Hmm hvala za komentar. Iz vsebine računov vidimo, da ni bilo nič za osebno rabo, odliv je bil, raćuna pa nikjer. Kot računovodski servis nimamo v dogovorjeno, da kličemo njegove dobavitelje glede računov. Terjatev se vleće par let. Edino kar smo naredili je, da smo prekmjizili iz terjatev do ladtnika na dano posojilo in obračunali obresti

 Glede izplačila dobička, tega je zelo malo daj so bile tudi izgube.

 

Hudo - 21.10.2022 - 07:59

Se popravljam: iz vsebine odlivov sem hotel zapisati ne iz vsebine računov. 

Hmm - 21.10.2022 - 08:08

V kolikor niso bili dostavljeni ustrezni računi oziroma verodostojne knjigovodske listine v povezavi z odlivi obstaja sum za najmanj nekorektno ravnanje direktorja. On je odgovorna oseba in odgovarja za poslovanje družbe. Ne morete reči da je iz odlivov razvidno da ne gre za neposlovno rabo. Če listin ni potem je nekaj narobe.

SIM - 24.10.2022 - 12:59

Čisto prav je, da je to na terjatvi do lastnika. Kako bo pa lastnik to poravnal, pa je druga pesem. Vi pa imate to v knjigah kolikor dolgo bo treba.

Magda - 24.10.2022 - 22:15

Glede na to, da se je nabiralo 4 leta ... potem ste verjetno naredili dolgoročno posojilno pogodbo z rokom vsaj 5 let. Redno obračunavate tudi obresti. Tudi jaz sem imela podobno zadevo in pri pregledu FURS so preverili pogodbo (določitev obrestne mere sem imela za povezane osebe), preverili so da so bile obresti obračunane in tudi kartico tega posojila. Ker je bilo nekaj vračil vmes, je bilo vse ok. Vračila sicer niso bila redna, zneski so bili zelo različni, naredila sem tudi kompenzacije z izplačili materialnih in potnih stroškov.
Morda lahko v vašem primeru naredite nek mesečni znesek vračila, pa četudi zgolj 50 eur. Toliko, da se vidi, da obstaja namen vračila in da ne gre za prikrito izplačilo dobička ali celo plače, kar je še bolj obdavčeno kot dobiček.

Pri eni drugi stranki, ki sem jo prevzela in je tudi imela stanje na terjatvah do lastnika, smo pa takole rešili ... no, ne ravno vsega, ampak večino. Na bančnih izpiskih se pri plačilih s kartico vidi, kje se je kupovalo, vidi se datum plačila s kartico in lokacija. Včasih je sicer malo smotano navedeno, ampak praviloma se da razbrati. Za vse ta velike zneske smo klicali v trgovine, kjer je bil kartični nakup izpeljan, povedali smo da je bilo plačano s kartico xy dne in xz znesek. Praviloma so bili vsi dovolj prijazni, da so te račune našli in jih poslali. Po potrebi so jih celo popravili na ime firme. Tako, da za 4 leta nazaj bi jaz rekla, da bi se dalo poiskati. Sploh pa za ta velike zneske bi jaz poskusila.