krpan in druščina postani član

Naslov teme: 9,5% DDV le za zasebna stanovanja, ali tudi za stanovanja v lasti D.O.O.

3116  18.10.2022 - 18:59h / DDV / Avtor: nadstrešek / 542 / 3

Podjetje A je podjetju B obnovilo nadstrešek. Podjetje B oddaja nepremičnino fizičnim osebam. Ali je pravilno, da je A obračunal 76.a člen (ob upoštevanju 22% DDV in ne 9,5%)? Naročnik del si vstopnega DDV ne sme odbiti, ker opravlja oproščen promet, izstopni DDV pa mora plačati državi. Ali mi lahko svetujete, kaj je prav? Gre morda obnova lahko direktno v stroške (in se obračuna 22% DDV na storitev, brez upoštevanja 76.a člena)?

sonček - 19.10.2022 - 05:57

Pravilno je, da je obračunano po 76. a členu, vendar vprašanje je ali se obračuna 9,5% ali 22%,
Skladno z 11. točko Priloge I k ZDDV-1 se nižja davčna stopnja uporabi za stanovanja, stanovanjske in druge objekte, namenjene za trajno bivanje, ter dele teh objektov, če so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh.
Nižja stopnja DDV velja za prodajo stanovanj, vključno z njihovo gradnjo, obnovo in popravili, ki so del socialne politike.
Pri obnovi in popravilu zasebnih stanovanj, razen materialov, ki so bistveni del vrednosti dobave, se uporabljal nižja, 9,5 %… in seveda da so dela obračunana neposredno investitorju.
Kakor ste zapisali pa se naročnik del vstopnega DDV ne sme odbijati, mora samo plačati ta ddv po 76. a členu.
Če je velik znesek obnove, potem nikakor ne more iti direktno v stroške. odvisno ali povečuje vrednost same nepremičnine, če pa so vzdrževevalna dela nižje verdnosti potem pa je moje mnenje, da je to strošek.

Uredništvo - 19.10.2022 - 07:21

Stopnja DDV je odvisna od tega, ali se opravijo gradbene storitve na stanovanjskem objektu (do 120m2 oz. 250m2) oz. pripadajočem delu tega objekta in sicer če so storitve zaračunane neposredno investitorju (ni pomembno, ali gre je investitor fizična ali pravna oseba).

76.a člen ZDDV-1 (obrnjena davčna obveznost) se uporabi vedno, kadar so izpolnjeni pogoji:
- nepremičnina se nahaja na ozemlju Slovenije;
- opravljene so gradbene storitve; in
- izvajalec in prejemnik storitev sta identificirana za namene DDV v Sloveniji.

LP

sijaj - 19.10.2022 - 08:21

Pred meseci smo obnovili fasado na bivšem poslovnem objektu, ki je predelano v stanovanja (objekt je sicer v lasti pravne osebe in se oddaja fizičnim osebam). Tudi NUSZ plačujemo za stanovanjski namen. Takrat so nam izvajalci obračunali 76.a člen in 22% DDV. Očitno bi nam morali obračunati 9,5%. Kaj lahko storimo oz.ali je bolje, da zadevo pustimo kot je?