krpan in druščina postani član

Naslov teme: nerezident

3111  18.10.2022 - 08:48h / Ostalo / Avtor: ADA / 398 / 4

Zaposlili smo delavca, rojen v Makedoniji. Živi v Sloveniji in ima svojo družino.V EMŠO številki ima 500. Nima slovenskega državljanstva.
Kaj to pomeni, da je nerezident ali je rezident.
 Me zanima tudi glede olajšav - ima dva otroka.

Magda - 18.10.2022 - 10:28

Državljanstvo, rezidentstvo, kraj rojstva, kraj bivanja ... to ste sedaj zmešali vse živo.

To kje se je nekdo rodil je še najmanj pomembno. Pravzaprav nepomembno v tej zgodbi.
Državljanstvo tudi v resnici nepomembno za obračun plače (če prav razumem iz vašega vprašanja, gre za to).

Pomembno pa je rezidentstvo.
Eno je REZIDENTSTVO, torej kraj bivanja, kje ima oseba dovoljenje za delo in bivanje. Osebe pridobijo začasno ali stalno rezidentstvo.

Drugo pa je DAVČNO REZIDENTSTVO ... torej kje ta oseba plačuje davke, pogosto je seveda da se rezidentstvo in davčno rezidentstvo ne ujemata in v tem primeru je treba biti previden. Gre za primere, ko nekdo dela v Sloveniji, davke pa še vedno plačuje v tujini, ker še ni pridobil davčnega rezidentstva (pogoje za to preverite).

Za tega delavca torej preverite, kje je davčni rezident. Če je v Sloveniji, potem je dobil odločbo o tem in dobiva tudi dohodninsko odločbo v Sloveniji. Tak potem lahko pri obračunu plače koristi olajšave. Pa tudi na iREK označite, da je rezident.
Če tega statusa še ni uredil, olajšav pri plačah ni. na iREK pa se označi kot nerezident in vpiše država rezidentstva.

 

Avalon - 19.10.2022 - 06:27

Drži, kar je napisala Magda. Se pa sprašujem, če ima izplačevalec ( podjetje ) možnost preverbe ali je nekdo še vedno nerezident z vidika dohodnine ali ne? Mi sicer vsem svojim nerezidentom naročimo, da morajo v HR službo oz. Obračun plač takoj sporočiti, ko si uredijo davčno rezidentstvo, a se žal tega ne držijo. Potem se pa dogaja, da šele pri uvozu REK obrazca za plače ugotovimo, da je nekdo spremenil status in moramo popravljati.

Meri - 19.10.2022 - 06:54

Jaz rezidenstvo vedno preverim preko edavkov.  Preden dokončno zaključim plače, uvozim v edavke rek, ga ne oddam še in če je napaka, to javi.
Ta mesec sem imela, da je delavec postal rezident, v sistemu je bil zaveden, odločbe pa še ni dobil.

Zmenek - 19.10.2022 - 08:07

Naredimo enako kot Meri