krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zakonske rezerve

3092  14.10.2022 - 12:41h / Ostalo / Avtor: lea / 415 / 2

D.o.o. je na skupščini marca letos sprejelo letno poročilo za 2021 in razporedilo v zakonske rezerve višji znesek kot je obvezno po zakonu (več kot 5 % čistega dobička tekočega leta). Ali lahko ponovno skliče skupščino in znesek nad 5 % prenese v rezerve za lastne poslovne deleže? Ali, ko je v zakonskih rezervah, tega več ne more narediti? Hvala lepa za mnenje.

Lana - 14.10.2022 - 17:02

Mogoče najdeš odgovor v ZGD-1 (64 člen).

E. - 17.10.2022 - 06:51

64. člen
(10) 
Kapitalske rezerve in zakonske rezerve (vezane rezerve) se smejo uporabiti samo pod navedenimi pogoji:
1.     če skupni znesek teh rezerv ne dosega z zakonom ali statutom določenega odstotka osnovnega kapitala, se lahko uporabijo samo za:
kritje čiste izgube poslovnega leta, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega čistega dobička ali drugih rezerv iz dobička;
kritje prenesene izgube, če je ni mogoče pokriti v breme čistega dobička poslovnega leta ali drugih rezerv iz dobička;
2.     če skupni znesek teh rezerv presega z zakonom ali statutom določeni odstotek osnovnega kapitala, se lahko te rezerve v presežnem znesku uporabijo za:
povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe;
kritje čiste izgube poslovnega leta, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega čistega dobička in če se hkrati ne uporabijo rezerve iz dobička za izplačilo dobička družbenikom, ali
kritje prenesene čiste izgube, če je ni mogoče pokriti v breme čistega dobička poslovnega leta in če se hkrati ne uporabijo rezerve iz dobička za izplačilo dobička družbenikom.

Lahko povečate osnovni kapital in ga mogoče kasneje zmanjšate.