krpan in druščina postani član

Naslov teme: FINANČNA POMOČ OB SMRTI DELAVCA

3080  13.10.2022 - 10:58h / Ostalo / Avtor: BERNARDKA / 963 / 4

Pokojni delavec ni imel dovolj delovne dobe, da bi bila  hčerka, ki ima 4 leta,  upravičena do  pokojnine. Kot delodajalec bi otroku in mami pomagali z nekim finančnim mesečnim vložkom? Imate  idejo, kako? 

davekaj - 13.10.2022 - 12:47

poglejte v uredbo o povračilih, solidarnostna pomoč

Neli - 14.10.2022 - 07:41

LINK (furs 9/2022): https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Ekb2hX5I-ksJ:https://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Dohodek_iz_zaposlitve/Opis/Povracila_stroskov_in_drugi_dohodki_iz_delovnega_razmerja.docx&cd=2&hl=sl&ct=clnk&gl=si

4.3 Solidarnostna pomoč
Solidarnostna pomoč se, v skladu z 11. členom Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja – Uredba, ne všteva v davčno osnovo:
─     v primeru smrti delojemalca ali njegovega družinskega člana, do višine 3.443 eur,
─     v primeru težje invalidnosti ali daljše bolezni delojemalca ter elementarne nesreče ali požara, ki prizadene delojemalca, do višine 1.252 eur.
 
Za težjo invalidnost se šteje takšna invalidnost (kot posledica poškodbe, okvare,..), zaradi katere je delodajalec tri mesece ali več odsoten z dela, oziroma tri mesece ali več dela največ štiri ure dnevno. Če traja bolezen ali invalidnost več kot eno leto, je mogoče neobdavčeno izplačati solidarnostno pomoč za vsako leto trajanja invalidnosti ali bolezni.
 
Družinski član delojemalca po Uredbi so zakonec delojemalca ter delojemalčevi otroci in posvojenci, ki jih je delojemalec po zakonu dolžan preživljati. Za zakonca delojemalca se šteje tudi oseba, ki z delojemalcem živi v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.
 
Če izplačan znesek presega neobdavčen znesek, se razlika davčno obravnava kot dohodek iz delovnega razmerja. V primeru izplačila solidarnostne pomoči ob smrti delojemalca, se to izplačilo za davčne namene šteje kot izplačilo delojemalcu.

Ireneja - 17.10.2022 - 05:47

Mesečni vložek s strani delodajalca je sicer lepa gesta, vendar v takih primerih lahko neobdavčeno izplačate samo 1-kratni znesek v višini in pogojih kot jih je spodaj Neli zapisala. Vse ostalo bo obdavčeno in pa predvidevam, da bo treba te zneske knjižiti izvenbilančno.
Mogoče bi mama odprla popoldanski s.p. in ji plačujete za nekakšne storitve...

figa - 17.10.2022 - 08:08

Davčna uredba določa samo davčne limite do katerih ni obvačitev. Če želite neobdavčeno izplačati primeorma 1x solidarno pomoč boste morali pogledati v vašo zavujočo KP ali če ste se kateri zavezali, če tega ni, potem pa morate imeti v inetrnih aktih podjetja določena pravila. Če tega ni, bo sodliadrna pomoč obdavčena.