krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prehod iz normiranca na S.P.

3068  12.10.2022 - 12:24h / DDV / Avtor: Benjamin / 976 / 18

Zdravo,

Računovodja je danes sporočil da sem namreč prekoračil mejo od 50.000€ in da sem vključen v davčni sistem. Zanima me en stvar, ali se znotraj teh 50.000€ štejejo tudi nakazila ki so izven Slovenije?

Imam par nakazil ki so iz Slovaške, Švice in Nemčije. Brez teh nakazil bi bil še vedno pod mejo.

Roža - 12.10.2022 - 12:40

V davcni sistem ste vkljuceni odkar ste se rodili, takrat ste dobili davcno stevilko :)
Nakazila nimajo veze...veze ima promet, vasi prihodki, ki podlezejo ddv obdavcitvi. Kaj steje v mejo vprasajte racunovodjo ali pa berite zzdv ali pa zlozenko Furs o ddv.

Benjamin - 12.10.2022 - 12:46

"Ker niste davčni zavezanec vas želim obvestiti, da do meseca oktobra lahko izdate račune v znesku maksimalno 10.000, ker boste drugače prekoračili 50.000€, kar je meja za vključitev v davčni sistem."

Mail od računovodje.

Kolega pa ki posluje že dlje časa pa pravi da se znotraj te meje ne štejejo prihodki/nakazila izven Slovenije. Morda je računovodja spregledal nakazila ki so izven Slovenije, oz. jih je računal kot "slovenska".

Magda - 12.10.2022 - 14:54

Zamenjajte racunovodjo ... ker tole ni korektno zapisano. In je potem logicno, da so stranke zmedene, mesajo hruske in jabolka ... ce jih ze racunovodja. Brez zamere, resnicno. Ne zelim biti nesramna do vas ali vase racunovodje, a to je moje iskreno mnenje.

davekaj - 17.10.2022 - 09:16

tolee je pa računovodja iz garaže...še tiste v penziji so boljše
 

KP - 12.10.2022 - 13:00

Obdavčljivi promet (50.000 evrov) obsega naslednje zneske, brez DDV:
   -   znesek obdavčenih dobav blaga in storitev,
   -  znesek oproščenih transakcij pri izvozu, oproščenih transakcij v zvezi z mednarodnim       prevozom, oproščenih transakcij, ki se obravnavajo kot izvoz ter oproščenih storitev posrednikov,  
   -  znesek transakcij z nepremičninami, zakonsko točno določenih finančnih transakcij ter zavarovalnih storitev, razen če so te transakcije postranske transakcije.
 
V obdavčljivi promet se ne všteva odtujitev opredmetenih ali neopredmetenih osnovnih sredstev. V obdavčljivi promet se pri fizični osebi všteva obdavčljiv promet, ki ga fizična oseba dosega iz naslova opravljanja neodvisne gospodarske dejavnosti (kot samostojni podjetnik, zasebnik oziroma fizična oseba).
 

Magda - 12.10.2022 - 15:17

Roza in KP sta vam ze odgovorili.

Jaz bi vam zelela poloziti na srce ... ker se greste podjetje ali s.p., torej neko dejavnost z namenom zasluzka, se dajte malce pouciti tudi s tega davcnega podrocja in seveda vseh ostalih tudi, ki se morda ne ticejo neposredno racunovodstva, ampak so vseeno pomembna, da vas kasneje ne bo resno bolela glava.

Za to smo na svetu racunovodje .. da vas o davcnem sistemu poucimo, toliko da imate osnove ... ni potrebno v detajle. Potem pa za vas vodimo knjige in pomagamo na ta nacin, da se vi lahko ukvarjate s poslom.

Morda ste se nerodno izrazili, a iz vasega pisanja se vidi precejsnja zmeda v razumevanju davcnega sistema in gospodarskega prava.

V naslovu ste navedli "iz normiranca na s.p." ... to so zmesana jabolka, hruske pa se slive in dunajc s pomfrijem ... malo za hec:)

Namrec oblika poslovanja je lahko d.o.o., s.p., drustvo ... tu gre predvsem za dolocitev odgovornosti (samo do visine osnovnega kapitala ali z vsem premozenjem, tudi osebnim), za kreditno sposobnost (s.p.jevci so prakticno brez le-te) in pa za razpolaganje z denarjem (s.p. prosto razpolaga, v d.o.o. pa je ta vsak dvig potreben nek pameten razlog). Torej prehod cez prag 50.000 nima prav nic s tem.

Potem pa sva pri normirancih ... tu gre za nacin obdavcitve vasega profita. Lahko gre za normiranstvo, ko so vam stroski do neke visine priznani brez vsakrsnih dokazil. Lahko pa "profit" ugotavljate na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov. Tu pa morate imeti vsa dokazila v obliki nekih racunov, pogodb in podobno.

Potem morate biti pozorni plse na DDV vidik. Kot so vam ze navedli .. davcni zavezanec ste od rojstva, mislim da v prvih treh dneh ze dobite davcno stevilko :(
Kar pa se tice dejavnosti:
- placujete davek, ker ste davcni zavezanec (torej iz dejavnosti v vasem primeru ali pri navadnih zaposlenih iz place)
- vstopate v DDV sistem, ko prestopite mejo oz po zelji ... tu pa govorimo o DDV zavezancu in ne o davcnem zavezancu. Po nekih pravilih se obracuna znesek DDV ki ga morate prispevati v proracun.

​​​​​​prav bi bilo, da kot podjetnik te razlike poznate in izraze tudi pravilno uporabljate. Na ta nacin boste pridobili prave podatke v pogovoru s svojim racunovodjem, s kolegi podjetniki in svetovalci. Drugace pride do zmesnjave in velikega razocaranja ... ko sogovornika govorita o razlicnih zadevah, ceprav mislita da je to eno in isto. In potem se zgodijo visji stroski, visji davki, kazni, inspekcije ... in sele takrat se izkaze kaksnega racunovodjo res imate.

Se opravicujem ker sem se razpisala, res sem vas morala opozoriti. Vzemite kot dobronamerno. 
​​

Joc - 12.10.2022 - 18:39

Magda kapo dol!

Benjamin.....vi pa zamenjajte računovodjo, saj mogoče še malce bolj meša jabolka in hruške kot vi :)

Simbi - 12.10.2022 - 15:28

Magda, kapo dol za tole obrazložitev.

Predlagam nekaj, kar bi prihranilo precej živcev, časa in denarja.
Tak zapis bi morali imeti na vem točkah, da bi ga razdelili vsakemu, ki bi želel začeti opravljati dejavnost, ampak ne bi smel odpreti podjetja, dokler se tega ne nauči, predvsem pa, dokler tega ne razume. Tudi za pridobitev vozniškega izpita se je treba najprej nekaj naučiti... 

Monica - 13.10.2022 - 06:27

Se strinjam z Magdinim zapisom in tudi z napotilom Simbi. Bravo. Upam, da to prebere čimveč ljudi.

faca - 13.10.2022 - 06:12

Vkolikor v obdobju 12 mesecev presežete promet 50.000 eur, se morate registrirati za DDV in začeti obračunavati DDV - zelo splošna obrazložitev. Ni važno, ali je ta promet v Sloveniji ali v EU ali tujini. Verjamem, da vam je računovodkinja z dobrim namenom sporočila,da bo vaš promet dosegel teh 50.000 eur in da bodo vaše storitve ali blago za končnega potrošnika zato dražje. Ker prodajate v EU - če je to prodaja blaga končnim potrošnikom, je tu prag za vključitev drugačen...... 
Premalo vem, zato predvidevam, da je to tako. Dobro pa bi bilo, da se pogovorite z računovodjo, ker to je temelj dobrega poslovanja in sodelovanja. Če ne boste zadovoljen, pa menjava.

faca - 13.10.2022 - 06:20

pa še glede naslova - predvidevam, da je napačen ( in da vas je računovodja obvestil, da boste v sistemu DDV), če pa ni in dejansko gre zato, da boste iz normiranca prešel na redni sp, pa :
Normiranec SP je lahko vsak podjetnik ali druga fizična oseba, ki opravlja samostojno dejavnost, če v prejšnjem davčnem letu njegovi prihodki iz dejavnosti ne presegajo:
50.000 evrov (“popoldanski” s.p.) ali
100.000 evrov in je bila pri zavezancu obvezno socialno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas, neprekinjeno najmanj pet mesecev (“navadni” s.p.),
Ko normiranec SP že posluje, mora biti pozoren na dodaten pogoj. Ta pogoj mora izpolnjevati, če želi tudi v prihodnje ostati v tej posebni, pavšalni obdavčitvi. Pogoj je , da njegovi prihodki v dveh zaporednih davčnih letih presežejo skupno 300.000€ (torej 150.000€ letno).
Glede normiranstva je vlada sprejela za naslednje leto nov zakon , to , kar sem napisala, velja letos.
Ponovno - pogovor z računovodjo - kolega, ki enako dela kot vi, verjetno ni računovodja.
Računovodja naj bi poznal vaše poslovanje in vam posredoval take informacije, da so verodostojne in da vi lažje delate.
Srečno!

MM - 13.10.2022 - 06:38

Sedaj pa že kolegi vedo več kot računovodje. Dajte računovodstvu temu kolegu in on vam bo rešil vse. Ha, ha

Za vstop v sistem DDV (meja je 50.000 eur) se upoštevajo tudi izdani računi v tujino in to zadnjih dvanajst mesecev. Pa za nameček, če ste račune izdajali v tujino zavezancem za DDV, kot pravite, bi se morali že prej registrirati za DDV kot atipični zavezanec za DDV.

Benjamin - 13.10.2022 - 06:50

OK, super, hvala vsem :) Zdaj mi je jasno.

Ker poslujemo z DDV zavazanci ne bo problem pri zvišanju cen naših storitev. Kar me moti je to po domače povedano, kaj bom naredil z temi 22% DDV-ja ki jih dobim pri nakazilu?

Do zdaj je bilo tako da če dobim 1000€, je vse "moje". Od zdaj pa bom na osnovo prištel 22%. V tem primeru dobim nakazano 1220€. Kaj potem naredim s temi 220€? Dam nekje na stran ker bom dolžen to vrniti/plačati državi ali kako?

Smo precej neinformirani, saj smo programerji in vemo samo tisto s čem se ukvarjamo hahah, malo heca, ampak je tako :) 

Magda - 13.10.2022 - 07:12

Ha ha Benjamin, poznamo programerje ... jaz vas ljubkovalno poimenujem kar "sorta". Je kar treba znati z vami:)

Vsekakor se malce bolj poglobite v tole. Prav gotovo ste analiticnega duha in vam bodo zadeve hitro jasne in logicne. Potem bo pa vse precej simpl.

Malo pa res skrbijo tile izdani racuni v tujino. Morda bi ze davbo nazaj morali biti atipicni zavezanec.

DDV, ki ga poracunate strankam ... ja, shranite ga do obracuna DDV. Ce imate tujino, boste mesecni zavezanec. Kar pomeni da boste do 20ega v mesecu oddali obracun za pretekli mesec. In do zadnjega bo treba DDV tudi placati.

Magda - 13.10.2022 - 07:15

V razmislek se tole ... ali vam stranke redno placujejo?
Pri DDV imate 2 opciji:
- obracun po fakturirani realizaciji (DDV je treba placat tudi ce vam stranke se niso)
- obracun po placani realizaciji (DDV se placa potem, ko stranke ze placajo) Ta obracun je mal "zoprn" in ga racunovodje radi vec zaracunomo.

B - 13.10.2022 - 07:35

Glede na zapisano g. Benjamina lahko ugotovim, da mu je DDV še kar velika neznanka, saj sprašuje kaj bo z plačanim DDV jem s strani strank. Tudi cena storitev ne bo absolutno višja za DDV, saj bo poračunal vhodni DDV, kar predstavlja nižji strošek. Treba se bo izobraževati in poslušati računovodje z izkušnjami.

Joc - 15.10.2022 - 15:00

Benjamin.
Predlagam vam obisk računovodje.

Le čevlje sodi naj kopitar. Vam predlagam, da se ukvarjate s programiranjem. Računovodenje pa prepustite računoodjem.

davekaj - 17.10.2022 - 09:24

Benjamin, predlagam da si poiščete novo računovodjo.
Pred izdajo prvega računa v tujino bi morali pridobiti IDDV kot atipični zavezanec za ddv. DDV pa je sicer izstopni-na izdanih računih in vstopni-na prejetih računih. Zakon predvideva kaj na vstopni strani si lahko upoštevate in kaj ne. In koto matematiko narediš-reče se ji obračun, dobiš znesek za plačilo obveznosti za DDV. Ker izdajate račune v tujino in ker boste vstopili v sistem DDV boste vsaj prvih 12 mesecev mesečni zavezanec. Obračun se oddaja 20. v mesecu za pretekli mesec, plačuje pa zadnji delovni dan meseca za pretekli mesec (po obračunu, ki ste ga oddali 20.ga).
Ampak kot sem napisala....NOVO RAČUNOVODJO...lahko se obrnete tudi name