krpan in druščina postani član

Naslov teme: KIDO 12

2985  03.10.2022 - 14:22h / Ostalo / Avtor: Albina / 472 / 3

Lani je za nas po avtorski pogodbi tujec opravil storitev (glasbeni nastop).
Obračunali smo avtorski honorar, PIZ nismo plčaali, ker sem imela potrdilo o statusu (A1 varianta), ZZ prav tako ne. Odtegnili in plačali smo ak.dohodnine. Seveda oddali tudi REK.
Zdaj ima baje neke težave z njihovimi uradnimi organi, ve samo, da gre za nek "lohnsteuer". Jaz si razlagam, da bi mogoče morala ta oseba v Avstriji sama prijaviti ta dohodek, plačati njihove davke in naše zahtevati nazaj z KIDO-12.

Se motim?
Kaj bi bilo pravilno?

Seny - 04.10.2022 - 08:45

mogoče lahko pri naši davčni pridobi potrdilo da je bilo za ta dotičen prihodek plačilo davka že v Sloveniji (izogib dvojnega obdavčevanja-verjetno je to kido 12, ni pa nujno da bi bilo to potrebno, če mu njegova država prizna plačilo v Sloveniji-mislim da bi morala glede na to, da je bila storitev opravljena pri nas) ..
ker lohnsteuer je isto kot pri nas dohodnina .. prijavit dohodek pa itak da mora v svoji matični državi .. zdaj je samo vprašanje kako se to v njegovi državi obdavči, ker države nimajo enakih predpisov in enakih stopenj (morebitno doplačilo) .. ne vem .. samo razmišljam ... še kdo?

SIM - 04.10.2022 - 10:52

Se strinjam s Seny. Papirje naše davčne naj odnese na svojo davčno, pa mu bodo točno povedali, kaj hočejo.

Albina - 05.10.2022 - 08:39

Se strinjam, in tako sem tudi svetovala. Naj gre s pogodbo na njihov urad in naj povedo, kaj mora narediti.
Jaz lahko izpišem REK in iRek, lahko tudi izpišem potrdila o nakazilu oz.plačilu davka pri nas.

Kaka je zakonodaja pri njih, se nisem ubadala, upoštevala sem samo to, kaj imam in pa našo zakonodajo. Niti se nisem ubadala s tem, ali bo in kdaj bo, če je potrebno, prijavil prihodke pri njih.