krpan in druščina postani član

Naslov teme: pavšalno nadomestilo gozd

2824  14.09.2022 - 08:55h / Ostalo / Avtor: jola / 397 / 2

pozdrav, imam dovoljenje za obračun nadomestila za gozd. Sedaj bi gozd posekal zunanji izvajalec in me zanima ali tudi sečnja in spravilo lesa gresta pod pavšalno nadomestilo? Hvala

Simbi - 14.09.2022 - 17:19

Če je v dovoljenju za pavšalno nadomestilo navedeno "storitve za gozdarstvo", potem je sečnja vključena, prav tako transport lesa v gozdu, nakladanje in manipulacija z lesom.
Ne vem pa, zakaj vas to zanima. To dovoljenje, ki ga imate vi, nima veze s storitvijo zunanjega izvajalca (on ima svoje dovoljenje, ali pa je zavezanec za DDV). Če sem vas narobe razumela, pa pojasnite.

Eva - 15.09.2022 - 08:16

Če pravilno razumem pojasnilo FURS, ima pravico do pavšalnega nadomestila za kmetijske in gozdarske storitve samo lastnik kmetijskega ali gozdarskega zemljišča, ki opravlja te storitve v okviru strojnega krožka. 

V vašem primeru te storitve niso predmet vašega pavšalnega nadomestila, saj bo storitev opravljena vam.

V praksi se običajno pavšalno dovoljenje obračuna ob prodaji lesnih sortimentov.
Primer: na vašem obračunskem listu je naveden znesek 1000 eur za hlodovino. Ker imate pavšalno dovoljenje, vam kupec (pravna oseba, zavezanec za DDV), na obračunu doda še 8% pavšalnega nadomestila., in vam nakaže na vaš račun 1080 eur. Vi pa teh 80 eur v letnem obračunu pavšalnega nadomestila poročate davčnemu organu.