krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodja vs davčni svetovalec

2656  22.08.2022 - 15:21h / Ostalo / Avtor: Borut / 1470 / 8

Pozdravljeni.

Prosim še za vaše mnenje.
Odpravljam se v pokoj in bom svoje podjetje (edini družbenik) zaprl po 27 letih poslovanja. Moja računovodkinja pravi, da se vse, kar je v lasti podjetja prenese name neobdavčeno in da ne bo potrebno plačilo kapitalskega dobička, saj je meja lastništva 15 let, osnovni kapital pa se vsa ta leta ni spreminjal, niti lastništvo. Podjetje bo ob zaprtju imelo nekaj denarja na računu in nekaj osnovnih sredstev, vključno s pisarno.
Davčni svetovalec pravi, da nima prav in da mi ne bo potrebno kapitalskih dobičkov plačati le od dobičkov, ki so starejšei od 15 let, od ostalega pa ja, tudi od poslovnega prostora, ki ga ima podjetje v lasti 5 let.
Kdo ima prav?
Hvala, če kdo pozna odgovor, sem sedaj čisto zmeden, saj gre za dve nasprotujoči informaciji.

Mesec - 22.08.2022 - 15:27

Imenujte tega davčnega svetovalca, ki takšne klobasa?!?

Ne pozabite tudi na vidik DDV-ja ... npr. pri poslovnega prostora, če ste pri pridobitvi odbijali DDV ...

pika2 - 22.08.2022 - 15:40

1. DDV ob nakupu pisarne, če ste si ga odbili:  preverite obodbje in poračun DDV! Vrednost neodpisana knjižna  VS tržna...
2. Osnovna sredstva prav tako: odbitek DDV,  vrednost knjižna VS tržna.
3. Ob zaprtju bo mogoče potrebno te stvari davčni pojasniti.
... in še bi se dalo.

Vzemite si dobrega davčnega svetovalca.  Moje skromno mnenje, da je na tej spletni strani eden zelo dober...

Borut - 22.08.2022 - 15:48

Pisarna je bila kupljena od fizične osebe, tu ne bo problem z DDV. Je pa DDV verjetno stvar podjetja in zaključne bilance, ne mene kot fizične osebe? 
Katerega svetovalca imate v mislih, prosim pomagajte. Ta, ki sem ga plačal jaz tudi ni neznana oseba. Pa trdi nasprotno kot vi in moja računovodkinja.

Babica od - 22.08.2022 - 19:31

Mi smo pred leti imeli Matjaža Kodriča, Davčni ščit d. o. o., Maribor.

veki - 23.08.2022 - 08:26

Tudi jaz priporočam Davčni ščit g. Matjaža Kodriča sedež ima v  Mariboru, je pa zelo odziven.

joža - 24.08.2022 - 22:04

Skratka, nobenega konkretnega odgovora, kot običajno, če se ne oglasi uredništvo ali ena, dve osebi ki vesta kaj več.
Bo treba povprašati še kje drugje, vam pa ne zavidam situacije v karei ste, ker če vam je en davčni svetovalec povedal eno, drugi bo pa drugo, rabite še tretjega, četrtega...
Mogoče klic, dopis na FURS ?  Bi pomagal, pa ne znam.
 

E.k. - 29.08.2022 - 16:24

5 let ni 15 let. Prodajte prostor sami sebi.

Eva - 16.09.2022 - 08:16

Mi (družinsko podjetje) smo naredili tako, kot vam v nadaljevanju pojasnjujem in sicer smo nekajkrat klicali na FURS in se potem odločali v skladu z njihovimi pojasnili:
Pred zaprtjem podjetja "se znebite/naj podjetje proda vsa OS in tudi poslovni prostor" (lastnik proda samemu sebi ), od teh prodaj podjetje obračuna in plača ddv, (kjer je bilo to potrebno) naredi se zaključna bilanca (vsi potrebni dokumenti, ki jih tudi sicer morate vsako leto narediti) in potem se ob zaprtju podjetja na vaš račun nakaže preostanek denarja (tudi kupnine od OS in poslovnega prostora) in ker imate podjetje v lasti več kot 15 let , ne oddajate davčne napovedi in ne plačate nobenega davka. 

Ni naša rešitev edina, ampak tako smo mi naredili ,(pravzaprav je bilo nekaj več dela z navidezno prodajo OS in nakazilom kupnine), ampak potem je bilo z davčnega vidika vse ok.