krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali popravljanje DDV za nazaj pri oddaji F.O. res ni več potrebno?

2631  18.08.2022 - 07:34h / DDV / Avtor: popravek / 754 / 3

Podjetje je zavezanec za DDV in si je ob opremljanju poslovnega apartmaja odbijalo DDV od nabavljene opreme in vzdrževanja za ta apartma. Zdaj bo prišlo do oddaje tega apartmaja fizični osebi. Ali res lahko preidemo na ločeno knjigovodstvo z dnem oddaje F.O., ter si od takrat naprej DDV ne odbijamo več, za nazaj pa pustimo kot je in ni potrebno delati popravka DDV? Berem namreč različna mnenja, zato iščemo pravi odgovor. Torej zgoraj navedeno drži ali ne?

Joc - 18.08.2022 - 08:21

Moje mnenje:
- Vse je odvisno ali gre za kratkoročni najem. V tem primeru je ta najem obdavčen z DDV-jem in popravek ni potrebno
- Če gre za dolgoročni najem in je obračunan z oproščenim prometom, potem je popravek DDV-ja po mojem mnenju potreben saj ste si prvotno DDV odbijali, sedaj pa sredstvo uporabljate za oproščeno dejavnost.

majra - 18.08.2022 - 11:18

kaj pa je to poslovni apartma? najem je oproščen ddv in če ste ga začeli oddajati fizičnim osebam, s katerimi ne morete dati izjave po 45. členu zakona, potem morate od tega dne delati popravek. če pa še niste oddajali v najem, pa seveda niste imeli pravice do odbitka že od začetka.

popravek - 18.08.2022 - 11:32

Ali ob tem popravljanju DDV "že od začetka" le tega prenesemo na konto stroškov in tako vpliva na poslovni izid, DDV pa odvedemo državi? V katero rubriko DDV-O ga moramo vpisati (kar zmanjšamo znesek vstopnega DDV, ki sicer velja za redne prejete račune tega obračunskega obdobja)? Kje lahko preberemo več o tem?