krpan in druščina postani član

Naslov teme: dokup pokojninske dobe

2564  08.08.2022 - 15:08h / Ostalo / Avtor: nika / 966 / 3

Ustanovljena firma 1992, 
direktor več kot eno leto ni bil zaposlen, ker je firmo postavljaj na noge, zaradi manjših stroškov. Vlagal v računalnike in ostalo opremo.
Ali sme firma dokupiti delovno dobo in dati to v strošek -opravičen strošek.
/za čas od registracije firme do uradne zaposlitve/ 
Druga možnost je da si dokupi kot fizična oseba.
Za vaš nasvet se že v naprej zahvaljujem.

 

Babica od - 08.08.2022 - 15:27

Obrnite se na Zpiz in boste vse izvedeli. 

Slavica - 08.08.2022 - 21:23

VI. Postopek za uveljavitev dokupa pokojninske dobe
Zavarovanec, uživalec pokojnine oziroma upravičena oseba uveljavlja dokup pokojninske dobe z zahtevkom. Zahtevku je potrebno priložiti dokazila in potrdila o obstoju določenih dejstev, povezanih s statusom predlagatelja ob uveljavljanju dokupa oziroma v obdobju, ki naj bi se mu štelo v pokojninsko dobo.
Zavod izda predlagatelju odločbo, s katero ugotovi, katero obdobje je mogoče všteti v zavarovalno dobo in kolikšen prispevek je treba za vštetje te dobe plačati.
Prispevek za dokup zavarovalne dobe je treba plačati v roku 15 dni od prejema odločbe. Plačilo v obrokih ni možno!
Na podlagi dokazila o plačanih prispevkih se obdobja zavarovalne dobe, ki jih je upravičenec pridobil na tej podlagi, vpišejo v delovno knjižico oziroma, če gre za uživalca pokojnine, upoštevajo za njeno odstotno povečanje.
Dokup delovne dobe je praviloma smatran kot obdavčen dohodek posameznika. Znesek potreben za odkup delovne dobe je delodajalec dolžan obrutiti in od bruto zneska obračunati in plačati akontacijo dohodnine in prispevke za socialno varnost.

nika - 09.08.2022 - 13:13

Hvala.