krpan in druščina postani član

Naslov teme: darilni bon v trgovini

2538  03.08.2022 - 13:02h / Ostalo / Avtor: maja / 788 / 8

Trgovina A proda darilni bon za naslednje nakupe v trgovini. Na bonu ni označena veljavnost oz. unočljivost bona. Potem lastnik trgovine A proda trgovino lastniku B, ime trgovine ostane enako. V trgovino B pride kupec in želi plačati z darilnim bonom, ki ga je izdala trgovina A. Ali ga trgovec v trgovini B mora prevzeti? Ima kdo izkušnje ali prosim zgolj mnenje. Hvala.

Magda - 03.08.2022 - 13:09

Ce prav razumem se je spremenilo samo lastnistvo trgovine, ime je ostalo isto. Je davcna stevilka ostala ista?
Ce ja, potem gre za pravnega naslednika, ki "je kupil" tudi vse obveznosti. Torej tudi unovcenje bonov izdanih predno je postal lastnik.
Pa tudi ce davcna stevilka ni ostala ista, je potrebno v pogodbi o prodaji/nakupu najdi dolocila o pravnem nasledstvu.

Takole glede na to kar ste navedli, bi skoraj rekla, da boni se vedno veljajo in je z nakupom trgovine, lastnik prevzel tudi stranke in s tem tudi njihove pravice, v tem primeru bone.
​​

maja - 03.08.2022 - 13:12

Hvala Magda, za mnenje. Mogoče sem slabo pojasnila. Gre za povsem novo pravno osebo (s.p.), z drugo davčno številko, v bistvu je šlo zgolj za odkup zalog.

Magda - 03.08.2022 - 13:21

To pa potem ni to.

Je dejansko nakup zaloge, ki bi ga lahko opravili kjerkoli. Prevzeli ste sicer verjetno prostor. In tudi ime ste ohranili iz vam znanega razloga. Kar jaz sicer ne bi svetovala. Ampak ok ...nek razlig za to ste imeli. Morda sentimentalen. Ce pa je bil razlog posloven npr. ohranitev pogodb z dobavitelji recimo .. potem pa spet malo disi na "nasledstvo".
Ne vem kaj reci ... ce tega ni ne vem kako veliko .. bi jaz morda v dobro odnosov sklenila s strankami nek kompromis. 

​​​

maja - 03.08.2022 - 13:36

Magda. Ja, v istem prostoru, tradicija pač, ocenjeno je bilo, da bi vsaka sprememba "prinesla neko izgubo, negativni vpliv, ...", vendar so bile z dobavitelji sklenjene nove pogodbe. Razmišljava enako - kompromis je tudi moje mnenje, ne pa obveznost, sem pa želela še kako razmišljanje. Hvala.
 
Mogoče še kdo?

ALJA - 03.08.2022 - 13:45

Mogoče bi se s prodajalcem zaloge pomenili tudi o tem, koliko izdanih bonov ima še nevnovčenih?. Verjetno tega podatka ni v knjigovodstvu, naj bi pa obstajala vsaj ročna evidenca o izdanih in vnovčenih bonih. Tako bi vsaj vedeli, pri čem ste, oz. kolikšen del kupljene zaloge "ni vaše".Sklepati kompromis s kupcem, ki pride v trgovino vnovčiti bon....verjetno težko, ker končnega potrošnika lastništvo in ozadje ne zanima.

Lojzka - 03.08.2022 - 15:24

Pravna oseba je nova, kaj pa lastnik? Isti? Prepis na sorodnika? S stališča kupca, če bi kupila bon v trgovini A in ga prišla čez čas vnovčit v trgovino, ki je še vedno v istem prostoru in se še vedno enako imenuje, pa tega ne bi mogla storiti, bi sledila prijava vsaj na tržno inšpekcijo, če ne še kam drugam. Zakaj tega ne uredita bivši in zdajšnji lastnik med sabo? 

Simbi - 03.08.2022 - 16:30

Zaračunajte tistemu, ki je bon izdal (prejšnjemu lastniku zalog) - itak je moral te bone evidentirati ob nakupu in mu neko stanje sigurno še ostaja. 

če že - 08.08.2022 - 11:57

S 1.1.2019 se je ob prodaji bonov, vnovčljivih le po eni DDV stopnji (enonamenski kuponi), moralo odvesti sorazmeren delež DDV že ob prodaji bona. Kar pomeni, da se ga ob vnovčitvi poračuna na način, da se ne plača DDV še enkrat.

Omenjam zgolj zato, ker je pomembno, kakšne narave so navedeni boni in kdaj so bili prodani.
(18.a, b in c člen ZDDV)