krpan in druščina postani član

Naslov teme: Amazon in prodaja knjige - avtorske pravice

2453  21.07.2022 - 09:38h / DDV / Avtor: Vesna / 599 / 12

POzdravljeni
Sem avtorica pobarvanke za odrasle, ki jo preko Amazonovega vmesnika KDP prodajam po Amazonovih portalih. Ker jaz ne direktno prodajam izdelka, jaz ga objavim v PDF obliki v KDP vmesniku, kjer naredim opis izdelka in določim končno ceno v kateri Amazon preračuna DDV za državo kjer se prodaja. Za tisk si Amazon zaračuna oz. odšteje strošek tiska, ter od preostanka razdeli meni 40% in njim 60%.. Torej Amazon odvaja DDV po državah, ker ga tudi on obračuna končnim strankam, jaz nimam s tem nič, nimam kontaktov od naročnikov oz. kupcecv in z njimi ne kontaktiram MEni nakažejo samo provizijo oz. z njihove strani imenovane avtorske pravice v vrednosti 40% od prodaje izdelka.
Koliko in od česa naj bi plačala DDV? Računovodstvo ena verzija, davčna druga meni popolnoma ne logična, da bi morala plačat od prodane pobarvanke še jaz DDV.
NIsem davčni zavezanec poslujem samo z Identifikacijsko št. za DDV za potrebe poslovanja s tujino.
Hvala in čudovit dan vsem skupaj!
Vesna

Uredništvo - 21.07.2022 - 11:15

Kot razumemo, vi naložite na njihovo platformo knjigo (pdf oz. drugi formati), amazon jo "tiska" in prodaja končnim kupcem. Vam nakaže nek % od prodaje, neke vrste avtorske pravice.
Vi fizično ne dobavljate knjig končnim kupcem, temveč opravljate storitve - odstop premoženjskih pravic (14. člen ZDDV-1).

Glede na to, da je vaš naročnik davčni zavezanec, se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 - kraj je tam, kjer ima Amazon (naročnik) sedež dejavnosti - velja obrnjena davčna obveznost, plačnik DDV za opravljeno (provizijo) je Amazon.

No, vsaj tako razumemo primer :)
Je pa zanimiv način prodaje (verjetno za vas najbolj optimalen in enostaven).
 

Vesna - 21.07.2022 - 13:09

Ta način pač Amazon ponuja za knjige in e-knjige. Odličen način, si pa po svoje malo omejen, ker ne moreš kontaktirat strank in mogoče boljše predstavit svojih izdelkov, ker si na platformi omejen s podatki, ki jih lahko daš.
Bi bilo pravilno, da bi jaz njim izstavila račun za provizijo oz. avtorske pravice? In,če kakšen člen bi morala navesti? Ponavljam nisem zavezanec za ddv.
 

Vesna - 21.07.2022 - 13:44

Hvala za odgovor!

Nasi - 24.07.2022 - 12:13

Ali res Amazon prodaja pobarvanke v svojem imenu za svoj račun?  Uredništvo je dalo odgovor za tak primer. Če pa bi prodajal v tujem imenu za tuj račun, npr. za vas, bi bila zgodba lahko drugačna.

Vesna - 26.07.2022 - 07:23

Amazon prodaja in pošilja pobarvanke stranki, od tega poravna zaračunani ddv v vsako državo kot gre. Meni od vsakega izvoda nakaže avtorske pravice. Jaz s stranko nimam stika oz. je ne morem kontaktirat, kar pomeni, da ni moja stranka.
Nasi kako si vi razlagate zgoraj navedeno zadevo? Tudi sama iščem pravilno rešitev.
Hvala za odgovor.

Nasi - 26.07.2022 - 17:02

Vesna, meni je zadeva malo čudna. Zdej, če vi res njim prodate avtorske pravice za pobarvanko in on naprej prodaja pobarvanko v svojem imenu za svoj račun, potem vi izstavite račun za avtorske pravice po prvem odstavku 25. člena ZDDV-1.  Tako kot vam je že odgovorilo uredništvo in Amazon to proda potem naprej FO. Če pa vi samo oglašujete na Amazonu in oni izdajo račun za pobarvanko v vašem imenu za vaš račun, pa oni lahko izstavijo račun z DDV za vsako državo članico, kjer je fizična oseba v vašem imenu. Dejstvo je, ali ga res potem tudi odvedejo državi članici. Ali vam mogoče dajo sezname računov FO in bi ga mogla vi, npr. skozi OSS.

Vesna - 27.07.2022 - 15:05

Nasi, ker nam je zadeva čudna iščem pravilno varianto. Je pa dejstvo, če bi jaz prodajala na Amazonu bi bile stranke moje in bi imela njihova imena, naročila in kontakte, bi jih prosila za reference in nagovarjala k nakupu a v tem primeru Amazon sam komunicira z njimi in mi ne da  upogled strank oz. možnosti, da bi komunicirala z njimi. Z njihove strani prejmem seznam količine prodanih izvodov in vrednost provizije oz. avtorskih, ki mi jih nakažejo. V kolikor bi bil DDV zaračunan s strani Amazona v mojem imenu, bi morala tudi jaz prejet od kupcev razliko v ceni (kupcu zaračunan ddv) ali se motim?
 

Mia - 03.11.2022 - 06:20

Lep pozdrav!

Se priključujem temi, ker mi je nekaj stvari še vedno neznanka. Sama tudi razmišljam o prodaji pobarvanke na  amazon Direct kindle publishing in mi ni jasno kaj točno je treba izpolniti - Rekapitulacijsko poročilo, DDV-O - se to kaj izpolnjuje (tako kot pri Etsy - digitalni produkti) ali se samo račun izda in je to vse? 

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Mojca - 30.01.2023 - 19:16

Tudi jaz bi potrebovala info glede tega oz. da je res 100 % tako kot je odgovorilo Uredništvo Vesni. Sama sem v identični situaciji oz. bom kmalu. 

 

Sina - 14.02.2023 - 15:43

Pozdravljeni,

če je možno, bi se tudi jaz pridružil tej debati ... :)

Danes sem si tudi jaz kreiral account na Amazon KDP z namenom, da bi na njem prodajal svojo knjigo.

Z uporabo Amazona "za zaslužek" imam kar nekaj izkušenj in sicer iz njihovega "affiliate marketing programa".
Tam zadeve potekajo tako, da mi Amazon plačuje provizijo od prodaje, ki se je generirala od ljudi, ki sem jih jaz iz moje spletne strani napotil na Amazon stran (primer: nekdo na moji strani klikne na link, pride na Amazon, kupi izdelek in meni pripada 3% od nakupa).
Zanimivo tukaj je, da vsaka država (.com, .uk. .de, itd.) nakazuje svoj denar na moj TRR - v tem primeru recimo za US account ne rabim nobenega poročanja, ko pa sem recimo dobil nakazilo iz Amazon.de, ki ima tudi EU davčno številko, pa sem davek moral poročati, prav tako tudi rekapitulacijsko poročilo.

Podobna zgodba je po mojem tudi pri Amazon KDP - prodaja knjig.
Torej, res je tako - mi "publisherji" samo naložimo svoje knjige na Amazon stran, oni knjigo prodajo končni stranki, obdelajo tudi pravilen davek do končnega kupca, nam pa samo nakažejo provizijo (Royalty).
Jaz osebno razmišljam, da bi se tega lotil podobno, kot sem zgoraj napisal - za US account ne bom ničesar poročal na FURS, ker gre za tretjo državo. Če bi pa dobil nakazilo iz EU, pa bi poročanje bilo potrebno.
Iz tega razloga, bom jaz svojo knjigo objavil samo na Amazon.com (US), da se izognem nevščenostim ...

Težava tukaj je dvoje:

- pri Tax interview, ki sem ga izpolnil na Amazonu je zapisano, da si bodo zadržali še 5% TAX WITHOLD - ta del mi za enkrat še ni najbolj jasen, kako ga bom prikazoval oz poračunal na mojih računih.

- in pa nakazila dobivaš za dva meseca za nazaj - račune pa je treba izdati 15 dni po končanem obdobju. Kaj pa sedaj? Bomo delali račune "na pamet"? In jih potem stornirali? In delali nove račune? Pri US državah bi to še mogoče nekako šlo, kaj pa pri EU, kjer moreš poročati davek in bi potem čez 60 dni, ko dobiš točen znesek nakazila, ta poročan znesek bil drugačen od tistega, ki si ga dejansko dobil na TRR (težava je tudi v tem, ker se knjiga prodaja v USD, nakazilo dobiš v € in pride do razlik v Exchange rate).

Imamo tukaj kar nekaj izzivov, ki so še nedorečeni! :)

LPS

Vesna - 22.08.2023 - 08:57

Jaz sem moj Amazon dala na stran pa me zanima, če je kdo od zgoraj navedenih že začel s prodajo na Amazonu in njegove izkušnje.
Še vedno se dajem z nejasnostjo. Meni je prodaja na Amazonu nekaj drugega kot na Etsy, čeprav moja računovodkinja trdi drugače.
Mogoče kdo priporoča računovodstvo, ki to obvlada?
Hvala.
Čudovit dan želim!
Vesna

Mia - 22.08.2023 - 09:02

Ima kdo mogoče že kaj več informacij glede te teme? Še vedno me namreč bega način izdaje računa amazonu in za kateri znesek se izda račun - to kar dobiš (royalties) na račun nakazano vsake tri mesece ali kaj drugega? Se kam te zneski poročajo (DDV-O...)?

Hvala in lep dan!