krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nepravi tristranski posel, dokumentacija in DDV

2404  14.07.2022 - 13:34h / DDV / Avtor: Jerry / 481 / 5

Pozdravljeni,
imamo dobavitelja iz države A v Afriki in kupca v državi B v Afriki. Blago bo odpeljano iz države A v državo B v Afriki. Prejet račun prejememo mi kot SI zavezanec v Sloveniji od dobavitelja A, nato ga izdamo našemu kupcu v državo B v Afriko. Kako pravilno izpeljati posel v tretjih državah, da bomo imeli ustrezno dokumentacijo, ki bo pogojevala pravilne izdane račune v tretjo državo? Ali se moramo kje registrirati za DDV v Afriki? 

Hvala in lp

Uredništvo - 15.07.2022 - 07:43

Težko boste našli koga, ki pozna predpise s področja obdavčitve v državah Afrike. Z vidika slovenskega DDV transakcija preprodaje blaga na ozemlju tretje države ni predmet slovenskega DDV.

Tatja - 15.07.2022 - 15:14

Hvala g. urednik,
Nam lahko prosim potrdite pravilnost spodnjega dogodka:

1.       Naš dobavitelj je JAR (južna Afrika)
2.       (SI) je kupec od JAR pariteta je EXW JAR
3.       (SI) je prodajalec  v Ruando( RW) pariteta je CIP Mombasa Kenija
 
SI organizira prevoz  in prevzame izvozno ocarinjeno  blago pri JAR.  JAR je izvoznik,  blago je izvozno ocarinjeno,  prejemnik je SI   Račun JAR  izstavi  na SI brez davka.  Prevoznik  blago dostavi CIP  Port Mombasa, kjer RW partner prevzame blago z  našo SI fakturo, ki jo izstavimo brez DDV.
Račun, ki ga prejmemo od JAR v SI obravnavamo kot neobdavčeno,  prav tako v SI izdan račun za RW in ga ne zavedemo v davčne knjige. Razpolagali bomo z izvoznim  MRN obrazcem in transportnim dokumentom. Ko bo blago prevzel  RW v Keniji, bomo od njega zahtevali dokazilo, da je blago zapustilo območje Kenije, da ne bi morebiti nastala kakšna obveznost v Keniji..
 Bi bilo to davčno sprejemljivo, ali moramo pridobiti še kakršenkoli dokaz, listine.    
 

Mat - 15.07.2022 - 15:01

Za Afriko težko komentiram, pa vedar imamo mi 95 % takih poslov v poslovanju 3 država nabava 3 država prodaja. 

Ta promet je in vhod in izhod 3 trgi ne gre v nobene ddv knjige in ni predmet Slo DDV-ja , torej obdavčeni boste na koncu leta le za profit.    Kake posebne dokumentacije ne rabite.  

Tatja - 15.07.2022 - 15:07

Ali lahko dobim vaš kontakt?

Jerry - 19.07.2022 - 15:06

Pozdravljeni Mat,

ali bi mi lahko pisali na moj mail: jerneja85ster@gmail.com za par vprašanj glede tega posla, imamo še vedno dileme. Prosim, hvala.

Lp