krpan in druščina postani član

Naslov teme: BOOKING - DDV

2390  13.07.2022 - 11:24h / DDV / Avtor: MOJCA / 644 / 3

V nadaljevanju je odgovor ene izmed davčnih svetovalk glede obračuna DDV pri prejetem računu iz tujine od Bookinga.
Ali to drži, da naj bi se smatrala provizija za nakazilo Bookinga kot oproščen promet, ali je tudi v tem primeru treba narediti samoobdavčitev?
Hvala.

Opravljena samoobdavčitev za prejeti račun Bookinga

Prejeli smo računa Bookinga. Vemo, da je treba narediti samoobdavčitev vendar nas zanima, od katerega zneska, na računu narediti samoobdavčitev. Na računu sta navedeni postavki »payment charge« 21,96 evrov in rezervacija v višini 274,50  evrov.

Iz računa izhaja, da vam družba Booking.com zaračuna dve vrsti provizije: za »payment charge« in za samo rezervacijo.
Samoobdavčitev morate zagotovo narediti od zneska 274,50 EUR, ki predstavlja provizijo Booking.com vezano na znesek, katerega je plačal gost. Za znesek 21,96 EUR ( »payment charge«) žal ne vem zagotovo, na kaj točno se nanaša. Razumem, da gost plača Booking.com, ta vam nato prenakaže razliko (ceno nastanitve zmanjšano za provizijo). Verjetno je to provizija za posredovanje plačila, ne vem pa, kakšno vlogo konkretno ima Booking.com pri tem. Ali s tem opravi storitev posredovanja pri plačilu, ki pa je bolj tehnične oz. administrativne narave? Če je namreč takšna storitev, potem morate samoobdavčitev narediti tudi od zneska 21,96 EUR. Če pa bi ta znesek predelili kot znesek za posredovanje v zvezi s plačili, pri čemer ne gre za storitev tehnične ali administrativne narave, pa od zneska ne naredite samoobdavčitev, temveč se upošteva kot vrednost oproščene nabave. Storitev je v tem primeru oproščena v skladu s 44. členom ZDDV-1. Za točen odgovor bi morala razpolagati z več informacijami, npr. kaj je glede te vrste provizije dogovorjeno v vaši pogodbi podpisani z Booking.com oz. kakšen sistem plačevanja ima vzpostavljen Booking.com, česar pa žal ne poznam.

 

Tina - 13.07.2022 - 13:13

To je praktičen primer zakaj je naša dodana vrednost takšna kakršna je (nizka).
Prvič: davčni zavezanec ne zna/noče svetovalcu posredovati/razkriti vseh podatkov v zvezi z določenim poslom. Drugič: strokovnjak, raje kot bi zaprosil za dopolnilo in seznanitev z vsemi parametri posla, sestavi filozofski 'v tri dni' odgovor in se zavaruje s klavzulo, da mu ni vse poznano. Epilog: kup neproduktivnega dela in velika verjetnost, da ddv ne bo pravilno obračunan.

ALJA - 13.07.2022 - 15:02

Se strinjam Tina z vašim ali odgovorom ali komentarjem. Zato je tudi na tem forumu včasih pregreta kri, ker nekateri sprašujejo brez navedbe vseh podatkov, ali v enem stavku navedejo tri različne zadeve, po možnosti že zaključek, pred pričetkom.

SIM - 14.07.2022 - 15:37

Pri nas smo na celoten znesek, ki je na Bookingovem računu, delali samoobdavčitev. Je pa res, da se ne spomnim, da bi poleg provizije bil še kak "payment charge".