krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prijava na Zavod za zaposlovanje

2319  05.07.2022 - 10:49h / Ostalo / Avtor: Sonja / 609 / 4

Redno sem zaposlena  pri s.p. Opravljam knjigovodsko rač. dela, administracija. 
Glede na to, da smo majhna firma s tremi zaposlenimi, vsa dela opravim veliko hitreje kot v 8 urah. Ali se lahko recimo za 4 ure prijavim na Zavod za zaposlovanje in dobim nadomestilo. S.p. pravi  celo, da bi imel tudi manjši strošek z zunanjim knjigovodstvom in bi mi dal odpoved iz poslovnih razlogov, zmanjšanja obsega dela. 
Glede na to, da se drugo leto septembra lahko redno upokojim, je tudi to varianta, a ne.
 

Babica od - 05.07.2022 - 17:26

Prej povprašajte na Zavod, kako je s tem. Nam so pred leti dali tolmačanje, da se 4 urno delo šteje za zaposlitev in da nadomestilo ne pripada. Saj ste zaposleni, samo za skrajšan delovni čas.

 

nana - 06.07.2022 - 06:04

če ste tik pred upokojitvijo vam pripada najmanj 19 mesecev zavoda. kaj pa ta varianta?

Nina - 06.07.2022 - 09:49

Delodajalec naj vam da odpoved iz poslovnega razloga, do upokojitve boste prejemali denarno nadomestilo pri Zavodu za zaposlovanje in ko boste izpolnili pogoje za upokojitev, greste direktno v penzijo. Dejstvo je, da vsakomur, kateremu manjka do 3 leta do upokojitve in pristane na Zavodu, da njegova svetovalka izračunati predvideni datum upokojitve in se vse v zvezi z upokojitvijo reši že med samim prejemanjem denarnega nadomestila. 
Delodajalec vam mora dati odpravnino, glede na čas, ko ste bili zaposleni pri njemu in pogosto je ta odpravnina mnogo višja od tiste, ki bi vam pripadala, če bi se upokojili pri delodajalcu.
Srečno

B - 06.07.2022 - 13:22

Povprašajte na ZPIZ za rok upokojitve in morebiti tudi višino pokojnine. Ta podatek izročite delodajalcu, ki bo izvajal ukrepe v skladu z zakonom. Glede na možnost skorajšnje upokojitve ne vidim ovir  za odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov in prejemanje nadomestila do upokojitve.