krpan in druščina postani član

Naslov teme: ddv od poslovne souporabe Avant2go

2315  04.07.2022 - 14:53h / DDV / Avtor: mary / 502 / 4

Ali je ddv od zaračunane poslovne souporabe električnega vozila preko Avant2go odbitni?

Joc - 05.07.2022 - 09:54

ne

pameten - 05.07.2022 - 12:25

če je pri najemu električnega avtomobila DDV odbiten, potem velja .... glejte Pravilnik

Magda - 05.07.2022 - 10:06

Živjo Joc, razmišljam na glas ... 

Če je lahko odbitni DDV pri operativnem leasingu, ki je v svojem bistvu najem ... bi morda tudi tu lahko odbijali DDV?  Nimam pa izkušenj s tem, zato sprašujem.
Je pa res, da novela zakona govori o NABAVI električnih vozil...


S 1. januarjem 2022 je začela veljati novela zakona o DDV, ki z novim členom 66.b uveljavlja pravico podjetij do odbitka DDV pri nabavi motornih vozil (osebnih avtomobilov, motornih koles, koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem). Če je bil do 1. januarja 2022 odbitek vstopnega DDV za osebne avtomobile mogoč le, če jih je podjetje uporabljalo za svojo glavno dejavnost (npr. taksi služba, avtošola ...), pa po noveli zakona ni pomembno, za kakšno dejavnost se vozilo uporablja, če sta izpolnjena naslednja pogoja:
1.  motorno vozilo je brez izpusta ogljikovega dioksida (velja torej za baterijska električna vozila, ne pa tudi za priključne hibride)
2. vrednost motornega vozila z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov
Davčni zavezanec lahko v zvezi z električnimi vozili uveljavlja tudi pravico do odbitka DDV pri:
-       polnjenju, 
-       nabavi tekočin in maziv, 
-       nabavi nadomestnih delov ter 
-       nakupu storitev, tesno povezanih s tem.
Kaj te spremembe pomenijo v povezavi s financiranjem e-vozil? Pri finančnem leasingu bo možno uveljavljanje vstopnega davka takoj v celoti, pri operativnem leasingu (poslovnem najemu) pa bo leasingojemalec lahko sproti uveljavljal vstopni DDV na vse obroke leasinga.

Uredništvo - 07.07.2022 - 09:26

Iz pojasnila FURS - spremembe ZDDV-1
"Davčni zavezanec lahko v zvezi z navedenimi vozili uveljavlja tudi pravico do odbitka DDV pri nabavi goriv, maziv, nadomestnih delov ter storitev, vezanih na ta motorna vozila.  Kot storitve, vezane na ta motorna vozila, se štejejo tudi storitve najema teh motornih vozil. Tudi pri storitvah operativnega najema vozila je pomembno, da vrednost takega vozila ne presega vrednosti 80.000 evrov na dan, ko se tako vozilo vzame v operativni najem (da je davčni zavezanec vzel v operativni najem vozilo, kjer nabavna vrednost ne presega navedenega zneska, davčni zavezanec ugotovi sam glede na primerljivo vrednost takega vozila na trgu)."

Več pa na naslednji povezavi:
https://www.superdavki.com/article/22753/ref_cat/41