krpan in druščina postani član

Naslov teme: Popravek obračuna akontacije dohodnine

2231  22.06.2022 - 11:07h / Dohodnina / Avtor: galea / 436 / 2

Pozdravljeni!
S.p. je dobil informativni izračun dohodnine, kjer ima poleg dohodka iz strani pokojnine prištete še tudi dobiček s.p. Seveda se zdaj zgodi, da so mu to lepo sešteli skupaj in mora plačat dohodnino. Sedaj pa je prinesel še za leto 2021 nekaj računov, ki jih prej ni vključil v davčni obračun in bi seveda sedaj imel popravek tega, da ne bi plačal dohodnine.
Kaj narediti v tem primeru. A se popravi obračun akontacije in potem še vloži ugovor na informativni uzračun ali pa bo moral kar to lepo plačat.

Hvala za odgovor.
 

ALJA - 22.06.2022 - 11:44

Če odgovorim kot knjigovodski servis, potem mu jaz nebi popravljala obračuna davka za leto 2021, bil je celo podaljšan datum oddaje, pa ni mogel najti računov. Za informativni obračun dohodnine se pa ve, da je rok pritožbe 15 dni od prejema, oz.30 dni od datuma izdaje.   

MM - 22.06.2022 - 17:56

To bi že morali prej predvideti, da se v dohodnino vključijo vsi dohodki in bi stranki lahko izračunali koliko bo morala doplačati dohodnine. Pa verjetno niste bili pozorni, če ima s.p. samo za 2 uri na teden mu v davčni obračun nesmete upoštevati splošne olajšave.

Pred leti sem imela tak primer. Pred ugovorom morate oddati novi davčni obračun za s.p. če boste popravljali in seveda v komentar napisati zakaj ste popravljali davčni obračun za s.p. Lahko seveda pričakujete tudi davčno kontrolo, zato bodite pozorni kakšni so ti računi (ali so smiselni in seveda davčno upravičeni stroški) zaradi katerih popravljate obračun za s.p.