krpan in druščina postani član

Naslov teme: regres - delavka za 4 ure in odločba

2208  17.06.2022 - 13:47h / Ostalo / Avtor: miška / 805 / 10

Pri brskanju po temi regresa nisem opazila, da bi kdo imel tole situacijo. Razpisali smo del. mesto za 4 ure, dobili gospo in podpisali z njo pogodbo za ned. čas. Ob podpisu je povedala, da išče zaposlitev samo za 4 ure in da ima že iz preteklih let odločbo za skrajšan delovnik iz naslova starševstva (torej razliko v prispevkih ji plačuje država in to ji bo še nekaj časa). Zahteva, da se ji izplača polni regres, češ da ima to odločbo, čeprav naša pogodba ne omenja tega glede odločbe in skraj. delovnika (za to del. mesto smo iskali nekoga samo za 4 ure). Kaj menite vi?

Babica od - 17.06.2022 - 14:01

Po moje ima delavka prav in ji po zakonu pripada celoten regres.

anelija - 17.06.2022 - 14:19

Menim, da ji pripada samo 1/2 regres, če imate v pogodbi zapisano, da gre za zaposlitev za skrajšan delovni čas 4 ure, ne glede na to, da je zaposlitev za nedoločen čas. Če bi imeli v pogodbi polno zaposlitev in bi delavka uveljavljala skrajšan delovni čas zaradi starševstva, pa bi ji zagotovo pripadal poln regres. 
Še kdo?

Miška - 17.06.2022 - 14:24

anelija, tudi jaz sem do sedaj tako interpretirala in delala, ampak, kdo mi lahko potrdi, da je tako prav? 

anelija - 17.06.2022 - 14:46

Kolikor vem, mora zaposleni pisno obvestiti delodajalca 30 dni pred koriščenjem skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva. Res je tudi, da vam je zaposlena povedala (razumela sem, da ustno), da ima odločbo o tem že od prej. Menim pa, da je kljub vsemu bistveno, kaj imate v pogodbi, in če vas prav razumem, imate pogodbo za skrajšan delovn čas že v osnovi. In delavko ste prijavili v zavarovanje za 1/2 delovni čas zaradi take pogodbe in ne zaradi uveljavljanja pravice do skrajšanega del. časa zaradi starševstva. Zato menim, da je prav tako, kot obe razmišljava, torej polovico.
Mogoče vprašate še na združenje delodajalcev in delovno inšpekcijo.

Tina - 17.06.2022 - 17:27

Odločba za skrajšani delovni čas zaradi staršestva je vezana na aneks k pogodbi o zaposlitvi, ki pa ni več v veljavi, če si je gospa poiskala drugo delo. Če je bila predhodno zaposlena za določen čas je odločba prenehala veljati z dnem izteka pogodbe in ji država trenutno prav nič ne plačuje. Pridobite odločbo, na katero se sklicuje vaša zaposlena in preverite na CSD kako in kaj v vašem primeru. Ne gre pozabiti, da je bila v vašem primeru sklenjena pogodba za skrajšani delovni čas zaradi potreb delodajalca in ne pogodba za polni delovni čas+aneks k pogodbi za skrajšani delovni čas zaradi uveljavitve pravice staševskega varstva s strani delavke.

B - 18.06.2022 - 07:10

Delavka bo prinesla novo odločbo, ki se bo glasila na sedanjega delodajalca in ji tako gredo vse pravice kot za polni DČ.

Slavica - 18.06.2022 - 22:34

Regres
Regres je neodtujljiva pravica vsakega delavca, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za skrajšan ali polni delovni čas in ga določa 131. člen ZDR-1. Višina regresa je vezana na letni dopust, ki pa je vezan na skrajšan ali polni delovni čas.
Zaposleni, ki se za skrajšani delovni čas odločijo iz lastnih razlogov ali pa je to želja delodajalca, so upravičeni do sorazmernega dela regresa. Zaposleni, ki pa koristijo krajši delovni čas z naslova invalidnosti ali starševstva, so upravičeni do polnega regresa. Razliko do polnih prispevkov jim namreč krije država, zaradi česar jim teče polna delovna doba. 

tina - 20.06.2022 - 06:50

So izjeme - PREBERITE : 5. odstavek 131 člena ZDR, - po pogojih iz 67. člena ZDR-1. Če je delavec zaposlen za karajši dečovni čas (invalidnost, bolene,  starševstvo) mi pripada celoten regres !

iks - 20.06.2022 - 12:31

če pravilno razumem, bi katero koli osebo zaposlili za 4 ure. Če je tako, potem ste sklenili pač z gospo, ki ima možnost uveljaviti pravice za razliko do polnega delovnega časa iz naslova starševstva, ker pa je pogodba že v osnovi bila za polovični delovni čas, ji pripada 1/2 regresa. Če pa bi iskali polni delovni čas in bi dodali aneks k pogodbi za skrajšanega zaradi starševstva, bi ji pripadal polni regres. V primeru pogodbo za 4 ure dnevno, je po mojem mnenju  izenačena glede pogojev s katero koli drugo osebo, ki bi jo zaposlili za polovični delovni čas

Simbi - 20.06.2022 - 17:03

Tudi jaz se strinjam, da ji pripada 1/2 regresa.
Priporočam pa, da še enkrat preverite v pogodbi o zaposlitvi, če je kje omenjeno, da je skrajšan delovni čas zaradi uveljavljanja pravic pri CSD.